sobota 1. března 2008

Voňavý pozdrav z Hané

Když jsem přemýšlel o dalším svém oblíbeném receptu, se kterým bych vás dnes seznámil, byl jsem trošku na vážkách – nebude to tak trochu jen mužská záležitost? Nebudou se čtoucí dámy ošklíbat už při vyslovení názvu hlavní ingredience? A co teprve vybaví-li si jeho specifickou chuť a vůni, jedněmi tolik vychvalovanou, zatímco jinými... Obrátil jsem se tedy s prosbou o radu na několik svých kamarádek a dostal jsem jednoznačnou odpověď – jdi do toho. TVARŮŽEK je totiž unisex! Chutná většinou jak mužům, tak ženám a těch pár výjimek, které jsou jiného názoru (například můj bývalý spolužák, který se štítil i jen dotknout uzavřené sklenice ve které za oknem tento poklad dozrával) se snad přesvědčí o opaku, až jim tu dobrotu někdo blízký připraví.

Abych byl přesný, nejedná se o recept „můj“ v tom smyslu že bych si ho vymyslel, ale jde o způsob přípravy vyčtený a s nesmírnou chutí osvojený z jedné půvabné drobné knížky. Přesto, že ji vydalo nakladatelství Paseka už v roce 2005, všiml jsem si jí poměrně nedávno při jednom ze svých průtahů knihkupectvím. Jmenuje se KOUZELNÝ TVARŮŽEK aneb Kuchařka neobvyklé vůně a její autor, pan Luboš Švehelka z Litomyšle (jinak též místní knihkupec, antikvář a hlavně „tvarůžkomilec“), ji zaplnil recepty natolik zajímavými a na svých blízkých vyzkoušenými (dle vlastních slov), že jsem bez ní prostě nemohl odejít.

Tento vynalézavý muž vás přesvědčí, že se tvarůžek uplatní ve studené kuchyni stejně dobře jako v teplé, při přípravě polévky - ale třeba i pizzy, že jej můžete kombinovat se zeleninou i s ovocem... Navíc se jedná i o knihu velice poučnou – věděli jste, že prví zmínka o tvarůžcích pochází již z 15. století, že už v 19. století se vyváželi z olomoucka dokonce až do Argentiny, či že ženám, které ručně pleskáním tvarovaly tvarůžky v dlaních, se nádherně říkalo „pleskačky“? Nemusíte se stydět, já o tom všem taky neměl ani ponětí – tedy do chvíle, než jsem se jedním dechem pročetl až k závěru zmíněné kuchařky.

Ale abych vás dlouho neunavoval tím co si sami můžete přečíst, pojďme konečně k „mému“ receptu. Seznam surovin je dle autora krátký. Na 4 porce potřebujete 400g mletého masa (hovězí a vepřový mix), 200g tvarůžků, 1 vejce, strouhanku, tuk na vymaštění plechu,sladkou a pálivou papriku a sůl. Já přidávám ještě špetku čerstvě mletého pepře a někdy i jemně sekanou hladkou petrželku.

Postup je následovný: mleté masíčko smíchejte s vejcem a kořením, přidejte trochu strouhanky a vzniklou směsí opravdu pečlivě obalte tvarůžky – koláčky nechte vcelku, tyčinky můžete podélně rozkrojit. Takto vzniklé „hroudy“ dejte na vymaštěný plech u šup s nimi do vyhřáté trouby. Ale pokud chcete, můžete je i grilovat. Jako přílohu mám k této velké dobrotě nejraději bramborovou kaši, do které vmíchám vařené kroupy a osmaženou cibulku – u nás doma se takové úpravě říkalo „skleněnka“ (nevím sice proč, možná kvůli té „skleněnosti“ krupek, ale dost se mi ten název líbí:o)

A abych nezapomněl! Jak píše pan Švehelka „...jídla s tvarůžky budou mít za nevyhnutelný následek příjemnou a intenzívní žízeň, kterou lze důstojně uhasit jenom dobrým pivem...“

Takže na zdraví! a dobrou chuť vám přeje Kolíček

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vůbec se neošklíbám, naopak -- vzpomínám s chutí na tvarůžky, ke kterým muselo být vždy a jedině pivo! I na to, jak se od nich strávníci "dištancovali" a odveleli je za okno ;o) Ojedinělý recept, který, bohužel, nemohu vyzkoušet, tedy si ho jen představím. Díky!

pan Kolíček řekl(a)...

Jak to že nemůžete? Snad nemáte doma nějakého zarputilého "antitvarůžkáře"? To bych si ho podal :o)) Pravda je, že trouba je od posledního pečení ještě trošku cítit :o)

Anonymní řekl(a)...

To nemám, jen se tvarůžky sem do USA ještě nedováží. (A jak znám američany, ani dovážet nebudou.) A pašování v kufru by se díky "vůni" jen těžko utajilo! ;o)

Anonymní řekl(a)...

Teda, taková pomluva...Zakládám klub milovnic tvarůžků:-) Nad ně není:-)
Ze všeho nejvíc je miluju jen tak jednoduše - čerstvý chleba, máslo, kolečko cibule a na to tvarůžek (popřípadě posypat paprikou a přizdobit feferonkou. V tom případě jsme vytvořili pivního psa:-))
Tu knížečku jsem nedávno objevila, nakonec jsem nevydržela a koupila ji kamarádovi k narozeninám..tak doufám že bude mít úspěch:-)
U mě ho tedy měla, obzvlášť Valentýnský dortíček:-))
Iscilitight

pan Kolíček řekl(a)...

Zdravím Yvu - máte u mě medaili za čtenáře z nejvzdálenějšího koutu světa. I když mě mrzí, že američtí obchodníci ještě neobjevili kouzlo českého tvarůžku!! Nezkusíme nějaký ten koláček přece jen propašovat? :o)A mně pořád vrtala hlavou ta vaše angličtina na webu - odkazy, názvy ... Nechcete pro nás čecháčky napsat něco o ryze americké kuchyni "přímo od stolu" :o)

Pro Iscilitight: kuchařka bude mít určitě úspěch, i když dámy "pleskačky" na úvodní stránce vypadají trošku jako z jiného světa :o) A Valentýnský dortíček? Nebojte, taky mě už napadlo ho na někom vyzkoušet, ale vhodná oběť s plechovým hrdlem se naštěstí stále nenašla!

Unknown řekl(a)...

Krásný recept:) Bohužel jsem na tvarůžky ještě nepřesvědčila manžela:( Tak nevím, s kým si je dám, děti taky ještě nedorostly do tvarůžkovacího věku:(

pan Kolíček řekl(a)...

Vladko, manžel neví o co přichází! A když bude zlobit? Připravte mu výše zmiňovaný Valentinský dortíček (citace z knihy Kouzelný tvarůžek): 1 kulatý tvarůžek, 30g čokolády na vaření. Čokoládu rozpustíme a namočíme v ní tvarůžek. Polevu necháme ztuhnout a cukroví nabídneme milovanému :o)) P.S. pošlete fotku!

renata řekl(a)...

jojo, tvarůžky jsou super... V Českých Budějovicích v hospůdce, která se jmenuje Malý pivovar dělají jakési nakládané, říkají tomu "Vodnické dušičky", jsou měkkoučké, voňavoučké, ale nemohu nijak přijít na to, jak je tam dělají. Zkoumala jsem i Vámi prezentovanou kuchařku, leč bez úspěchu... Pátrám dál... Ale recept na Valentýnský dortíček mě dostal :-)))) Mohla bych ho třeba představit jako narozeninový dortíček, se svíčkou uprostřed...

pan Kolíček řekl(a)...

Pro kuchařku se asi budete muset vypravit do Brna. Ale koukal jsem, že jste si z dovolené přivezla jiné skvosty :o) Do Budějic se hned tak nedostanu, ale nakládané tvarůžky zní perfektně :o)

renata řekl(a)...

Do Brna? Jinde k sehnání není? Já ji měla půjčenou z knihovny, půjčovala jsem si ji právě za účelem pátrání po Vodnických dušičkách...

pan Kolíček řekl(a)...

Zkuste přímo nakladatelství www.paseka.cz, mají ji tam v eshopu :o)

Anonymní řekl(a)...

Nechcete pro nás čecháčky napsat něco o ryze americké kuchyni "přímo od stolu"

Pane Kolíček, Vy asi vůbec nečtete mé článečky... ;o)

Anonymní řekl(a)...

Ja chci taky medajli, ja chci medajli, ja chci medajli...:)))
Zdravi Tosh z NY...