neděle 23. března 2008

Jarní Letohrádek

V těchto pošmourných dnech vás zvu na výstavu Jaro a Velikonoce v Letohrádku. Koná se v Letohrádku Mitrovských na Starém Brně a nově rekonstruovaný interiér je v těchto dnech plný krásných květin (výstava je prezentovaná jako floristická), jarních a velikonočních aranží všemožných tvarů a barev ...

Překvapením pro mě byla pohnutá historie letohrádku. Nechal jej postavit Antonín Arnošt Mitrovský v 18. století v dekorativním stylu Ludvíka XVI. jako zahradní kasino - dnes bychom spíš řekli "klub pro přátele deskových her". Interiéry zdobí unikátní fresková výzdoba s výjevy exotických krajin, flory a fauny. V dobách své největší slávy byl letohrádek obklopen velkou zahradou s oranžerií a skleníkem, zažil nejeden šlechtický bál (na tom prosincovém roku 1835 slavil Napoleon Bonaparte vítězství v bitvě 3 císařů) a hrálo se tu i divadlo.

Sešup přišel za 2. světové války (byla sem přestěhována mateřská škola) a v 60. letech 20. století ho před zbouráním zachránila petice brňanů - stavitelskému boomu soudruhů tak ustoupila jen zahrada a letohrádek sám byl zachráněn. Sloužit měl SSM a pro tyto potřeby mu přibyla koncem 80. let minulého století suterénní přístavba - zastropená dnešní terasou. Co se dělo po roce 1989 asi všichni víme - mladí svazáci byli zrušeni a letohrádek se do loňského roku využíval jen sporadicky.



Veřejnosti jej znovu otevřela na konci loňského roku vánoční "předvýstava" série Rok ve městě a na vsi, se kterou do letohrádku přišel jeho nový správce, historik Petr Lukas (dříve působil jako kastelán zámků v Nesovicích a Slavkově). Série výstav bude mapovat lidové tradice na Moravě a termíny jejího konání (a také dalších akcí) najdete na stránkách www.letohradekbrno.wz.cz.



Aktuální, první výstava celé série, Jaro a Velikonoce v letohrádku přináší pohled na velikonoce z té "estetické" stránky. Ve dvou nadzemních místnostech uvidíte výše zmiňované aranže: proutěné koule, věnce, hnízda ... vše doplněné živými květinami; dále nezbytné velikonoční pomůcky - ozdobená vajíčka, pomlázky, řehtačky, košíky ... a vybavení moravských chalup - starou truhlu, džbery, malý žebřiňák, dřevěné hračky ... a také kameninovou formu na beránka :o) Pro dokreslení atmosféry už ode dveří slyšíte veselé pípání opravdových kuřátek, které se hemží v malé ohrádce. Ty ale v průběhu týdne (asi ve středu) vystřídají zajíčci - kuřátkům je tu prý zima :o)

Když sestoupíte do podzemí, ocitnete se v ráji všech, kteří se kdy pokoušeli zdobit prázdné vaječné skořápky. K vidění tu je sbírka kraslic paní Ivany Berkovcové ze Střelic u Brna. Myšlenka sbírat tuhle nádheru slaví letos čtyřicet let. První začaly plnit domov v roce 1968 a do dnešní doby jich sběratelka vlastní nepočítaně.



Návštěvníci si mohou prohlédnout asi 150 kousků, z nichž některé mají hodně přes 40 let. K tomu vám paní Ivana podá odborný výklad o všech technikách zdobení, historii kraslic na Moravě, krajové zvláštnosti ... no, krásně se to poslouchá - možná i proto, že, jak sama říká, "mluvím jak mi zobák narost" :o)

Výstava potrvá do 30. března, otevřena je od 10 do 17 hodin a svému přídomku floristická dělá opravdu čest. Květiny tu vkusně zdobí každé příhodné místo, radost pohledět, ale chodit sem zalívat bych opravdu nechtěl :o)



A kam jít vytrávit po tak vydatném kulturním zážitku? Svižným krokem jsme, vyhýbaje se dešťovým kapkám, zamířili do restaurace brněnského pivovaru Starobrno na Mendlově náměstí. A tak se mi tam líbilo, že si je půjdu "proklepnout" příště na delší návštěvu. Dnes už nám čas zbyl jen na výtečnou dvanáctku, hovězí carpacio s olivovým olejem a limetkovou šťávou (doplněné lístky rukoly a plátkem žlutého melounu) a pivovarské brambory - pečené s česnekem, cibulí a slaninou - mňam!




Letohrádek Mitrovských - Jaro a Velikonoce v letohrádku
22. - 30. 3. 2008 denně od 10 do 17 hodin
Veletržní 19, Brno (tramvají 1 k Výstavišti)

A zítra se těším na viděnou s mrskačkou :o) Kolíček

Žádné komentáře: