Zde je recept pro 2 jedlíky:
Ukrojte z vepřové kýty (nemusí být, dobré je i plecko) 2 plátky tak, aby z nich bylo možné vyklepat velké řízky – tj. první zářez ne úplně do konce, druhý pak dokončete. Vyklepejte do větší plochy a trochu posolte. A teď náplň: na másle lehce poduste nakrájený pórek a žampiony, osolte, opepřete, můžete přidat zelenou petrželku – mě ji bohužel napadla nějaká houba, tak jsem ji protentokrát vynechal. Po vychladnutí vmíchejte 1 vejce.
Náplň dejte na půlku řízku, přiklopte druhou půlkou, sklepejte paličkou okraje o pro jistotu je spíchněte ještě párátky – občas se kapsa ráda otevírá a pak není výsledek tak pěkný, navíc je docela zábavné sledovat při jídle ostatní, jak se snaží vytáhnout párátko a přitom se nepokecat :o) Maso na trošce oleje z obou stran rychle osmahněte v pekáčku, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, celý pepř, podlijte vodou a bílým vínem a vmíchejte hořčici – já použil francouzskou, ale plnotuk to také zvládne.
Přikryjte a 45minut pečte (duste) v troubě – mělo by to stačit. Potom maso vyndejte, výpek propasírujte přes síto, vlijte smetanu a tak dlouho zahřívejte a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Masíčko rozkrojte (vypadá na řezu moc pěkně) a přelijte na talíři omáčkou. Jako přílohu doporučuji těstoviny, já tentokrát použil zábavné barevné vrtule. A abych nezapomněl – s dobrým veltlínkem na zapíjení (i k vaření) rozhodně nic nepokazíte :o)
Přeji vám dobrou chuť! Kolíček
Žádné komentáře:
Okomentovat