neděle 24. února 2008

Nostalgické zastavení

Po návštěvě výstavy o brněnských kavárnách směřovaly naše kroky za další cílem nedělního putování. Při nedávné cestě do kina jsem šel okolo sympaticky vyhlížejícího hostince U Semináru. Měl jsem málo času, tak jsem jen drze nahlídnul přes okna, mrknul na vyvěšený jídelní lístek a řekl si, že sem musím někdy zajít. Přesně tak si totiž představuji hostinec z dob mé babičky :o)

Interiér je skvěle sladěný - od válečkové výmalby na zdech a stylových lustrů, přes krásné dřevěné židle a stoly až po čisté bílé ubrusy podložené filcem (takže talíře bez zbytečného rachocení měkce dosednou) a na nich bílý porcelán - málokde si dnes můžete dát pod pivo místo rozmočeného papírku talířek a dopřát si pohled na vázu s živými květinami!

Jedlo se a pilo a moc nám tady chutnalo! Uzená polévka, jediná v denní nabídce, byla silná, „nesmrděla“ po Maggi, pěkně kroupová, akorát slaná a navíc v ní byla čerstvá kořenová zelenina (a ne žádný poklad mražáku). Vybrat si zde jídlo je jednoduché – lahůdky z české a moravské kuchyně jsou tu zastoupeny v předkrmech, hlavních jídlech i moučnících a od všeho tak akorát. Naše volba padla na Svíčkové řezy s kachními játry a Vepřový steak s nivou na černém pivu.

Svíčkové řezy doplnila rýže, protože maso bylo podlito dobrou omáčkou – řekl bych přímo z opékání. Maso bylo tak akorát opečené a krásně šťavnaté, játra by ale zasloužila větší péči – některé kousky byly trošku tužší a nahořklé. I přes to jsem si moc pochutnal a na zdejší svíčkové řezy budu dlouho vzpomínat.

Vepřový steak si kolega dopřál s bramboráčky a byl mile překvapen – opravdu byly z brambor! Maso bylo zlatavě opečené, uvnitř mírně růžové (ve střední části porce), výborné chuti, ale – asi neměl kuchař právě pevnou ruku, místo stejnoměrného plátku obdržel jsem jakýsi „klínek“, takže na jednom konci byl „už dost“ a na druhém „ještě chvilku“. Niva byla rozpuštěna v omáčce, rozhodně nepřerážela mírnou příchuť piva, spíše ji vhodně doplňovala. Výborné. Jen ta „obloha“ na talíři by nemusela být tak česky bohatá, někdy je méně více.

Pili jsme Pilsner Urquell a řezané Starobrno – obojí mělo správnou míru a výtečnou chuť, o pivo se tu starají opravdu s láskou :o) Na závěr by se hodila kávička - přinesené Laté z kávy značky Lavazza bylo výborné s bohatě našlehaným mlékem.

Obsluha přívětivá a perfektní, ovšem s dotazy na vhodnou přílohu zde nepochodíte. „Dejte si co vám chutná“, zněla odpověď. Dojem trošku kazila hudba – sice tichá, ale s ohledem na prostředí bych vybral něco tradičnějšího. Nevím jestli se Eláni hodí do tak stylového podniku. Ceny odpovídají kvalitě, pro dvě osoby 600,- i se spropitným.
Přesto mohu návštěvu hostince U Semináru jen doporučit - dobré jídlo, čisté a klidné prostředí je přesně to, co závěr slunečného nedělního odpoledne vyžaduje :o)

hostinec U SEMINÁRU, Smetanova 30, Brno
otevřeno: pondělí až neděle od 11 do 23 hodin
useminaru.cz

Zdraví dobře najedený Kolíček!

Žádné komentáře: