O nějaké odležení masa jsem se nemusel starat – jednak to mladé jehněčí zase tak moc odpočinku nepotřebuje a vzhledem k tomu, že jsem ho kupoval v řeznictví pravděpodobně už nějakou dobu „leželo“.
Zde je můj návod na úpravu:
Vykostěnou jehněčí kýtu rozdělte na větší kousky, pečlivě odstraňte všechen tuk a blány, jednotlivé vrstvy osolte a vložte do pekáče. Posypte celým pepřem, přidejte dvě kuličky nového koření, dvě hřebíčky, kousek bobkového listu, tři rozmáčknuté kuličky jalovce, pár čerstvých lístků šalvěje a dvě čerstvé snítky rozmarýnu. Jednu mrkev, jednu cibuli, kousek celeru a kořene petržele nakrájejte nahrubo a přidejte k masu. Plátky anglické slaniny stočte do růžiček a vsuňte do mezer mezi kousky jehněte a zeleniny. Přikryjte a nechejte do druhého dne odpočinout v lednici.
Následující den podlijte vodou a pečte přikryté v rozehřáté troubě asi na 180 stupňů asi hodinu. Na poslední čtvrthodinu odkryjte, přilijte trochu vína (já použil asi deci růžového André) a dopečte – šťávička bude příjemně navinulá. Poté výpek slijte, propasírujte do něj část upečené zeleniny (můžete přidat oříšek másla) a pomalým vařením zredukujte na potřebnou hustotu. Krásně jemné masíčko podávejte podlité výpekem a doplněné o mrkvičku a slaninu z pekáčku. Jako přílohu můžu doporučit rýži, ale dobré jsou i houskové knedlíky či vařené brambory.
Kolíček
Žádné komentáře:
Okomentovat