úterý 25. března 2008

Opravdu šťastná buchta

Začalo to před týdnem. Odpoledne někdo zazvonil a když jsem sjel výtahem dolů, stála u dveří má drahá maminka. V jedné ruce tácek přikrytý ubrouskem, ve druhé zavařovačku s nějakou divnou hmotou. „Nazdar“ vlepila mi pusu „něco ti vezu“. „Čau, co to je?“. „Tohleto je kvásek“ pozvedla zavařovačku „a tohle buchta, co jsem z něho upekla“. „Jéžiš“ vyhrkl jsem a netušil, jak trefně „a co já s tím?“. „ No týden to budeš mít doma a pak z toho upečeš buchtu. Já to taky dělala. Holky v práci to vyhodily, ale já to zkusila. A docela se dá. Jo a tady je návod“ vytáhla z kapsy složený papír. „ Tak čau, já jedu“ následovala další pusa.

Holky“ ( je legrační když se padesátnice takhle titulují) „v práci mají asi rozum“ pomyslel jsem si doma. Na letáku totiž stálo, že se ten „skvost“ jmenuje Vatikánský chleba štěstí, že se o něj máte týden starat, každý den něco přisypat, míchat s tím, nakonec rozdělit na 4 díly, 3 rozdat a z toho zbylého upéct tu buchtu A když to všechno uděláte, bude mít celá vaše rodina štěstí a ještě se vám splní tajný přání. No jasně - napadlo mě- už tu chybí jen poznámka, že pan Josef těsto zahodil, umřela mu kočka, on ho rychle vytáhl z koše, upekl z něj buchtu a štěstí se mu vrátilo – kočka vstala z mrtvých a ke všemu čekala koťata. Tohle se šířit po internetu, tak běžím pro nový antivirák!

Přelil jsem tedy kvásek do misky, přikryl utěrkou, strčil misku do spíže a šel do hospody. Tam jsem po pár pivech popsal novou příhodu nějakému Honzovi a on, nadšený snad ze všeho, povídá: „no to je super, to si užiješ, já to měl loni....tak to znamená, že v té své dávce máš vlastně kousek i té mé!“ „ Jo, ale v homeopatickým ředění...“ Odcházel jsem s pocitem, že jsem se stal účastníkem nějaké podivné hry.

A druhý den jsem se do ní zapojil - ráno pěkně vstal, přisypal cukr, zamíchal. Druhý den přilil mléko, zamíchal. Pak zas mouku, zamíchal... A tak to šlo celý týden. A celou tu dobu jsem těsto pořád sledoval, kontroloval jestli správně bublá, hlídal, zda mu není moc zima nebo zase moc horko, dvakrát ho přelil, protože zvolená miska byla už malá... Prostě stal se ze mě blázen – pochopil jsem, co myslel Honza tím TO SI UŽIJEŠ. Staral jsem jsem se o ten blivajz jak o domácího mazlíčka a uvědomil si, že naposledy jsem si tak „užíval“ když měla naše fenka štěňata.

Námětem domácích rozhovorů se stávali kvasinky a domů jsem se vracel s myšlenkou JAK NÁM TO ASI KYNE. Nicméně – týden jsem přežil, těsto rozdělil, do své dávky přidal olej, vejce, bio-meruňky, mandle a hořkou čokoládu, ještě lžíci rumu a dal v dortové formě na třičtvrtě hodiny péct. A světe div se – to co vzniklo nebyl sice chleba, ale fakt dost dobrá buchta! No asi na tom zázraku něco bude – vždyť to pečení vyšlo akorát na velikonoční pondělí.

A to slibované štěstí? Nejsem si úplně jistý, ale asi už přišlo. Třeba když si má máma vzpomněla, že mě může podarovat ... Nebo když jsem se díky hospodskému rozhovoru o kvásku seznámil s praštěným, ale výborným fotografem Honzou... Nebo už to, že můj výtvor překvapivě všem chutnal a dokonce většina z jedlíků projevila zájem se do té bláznivé hry zapojit...

A když si uvědomím, že na jmelí už je trochu pozdě a nosit hořící větev do cizích příbytků už není v kurzu, myslím, že obdarovat známé obyčejným kváskem není vůbec špatné. Už pro to sdílení společného zážitku. Takže až vám někdo tu divnou nažloutlou hmotu přinese, neodmítejte prosím a přidejte se – ten pocit stojí za to.

PS: v návodu na použití stojí, že se má před pečením přidat prášek do pečiva. Myslím, že je to blbost. Po tom, co jsem se s těmi kvasinkami týden mazlil mi připadlo, jako bych měl prznit neviňátka. Tak jsem PrDoP vynechal a výsledku to jen prospělo.

Hezký týden přeje Kolíček :o)

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

K tomuto i předchozím třem článkům: krasné fotky!! Vaše článečky se hezky čtou a člověk úplně touží být na daném místě, aby to taky mohl zažít a vidět. Z těch moravských koláčů si prosím jeden povidlový, o těch se mi totiž někdy i zdá.;o)

Té š%tastné buchtě se tady říká "Amish chléb přátelství" (Amish Friendship Bread), ale kulinárně řečeno máte pravdu -- je to víc "buchta" než chléb. Amish jsou v Americe náboženská sekta, která dodnes žije odděleně od společnosti a podle "starosvětských" zákonů. Nevím, jestli s tím receptem opravdu přišli oni, ale souhlasím s tím, že pokud se podělíme o dobré jídlo, utužujeme tím přátelství.

Anonymní řekl(a)...

Tak to není žádná obyčejná "buchta", ale kouzelné pečivo pro dobré vztahy ;-)

Nevím jen, zda mám víc obdivovat tu "buchtu" nebo Kolíčkovo maminku :-)... myslím, že štěstí se maminky drží a ona si ho nenechává jen pro sebe. Kolíček by měl štěstí i bez toho, kdyby ten kvásek náhodou nenakynul.

Anonymní řekl(a)...

Také jsem jednou dostala zavařovačku se záhadným obsahem. Ale to už je asi 15 let zpět, tehdy moje bytové podmínky nebyly zrovna akurátní, a tak jsem buchtu neupekla. Kdybych upekla, možná by bylo všechno lepší, než je teď, nestěžuji si :-), ale zase mám dodnes báječnou výmluvu pro případ jakékoliv katastrofy." To je proto, že jsem tenkrát neupekla tu buchtu, ale neměla jsem kde....." :-))Zdraví Tea
Ps. Co mám prosím zaškrtnout, abych nebyla anonymní? :-)

Anonymní řekl(a)...

muhehe, takhle jsem se dlouho nezasmála :-) hlavně že buchtička chutnala. Možná to má jiný efekt štěstí - pe všech těch sušenkách a koblihách má člověk pádný důvod vyrobit si vlastní sladké pečivo :-)

pan Kolíček řekl(a)...

yva:
tak povidlový jsem letos neměl, zato hruškový se rozplýval na jazyku - mít tak tu trpělivost, aby to člověk taky zkusil upéct... Amishové jsou ti pošuci co žijí bez elektřiny a děti zásadně neposílají do veřejných škol? Myslím, že ten "chleba" asi nevymysleli, spíš to bude nějaký obecně rozšířený zvyk - ale rozhodně moc pěkný :o)
dolcevita:
Myslím, že štěstí mám já, že mám takovou hodnou mámu (on táta je ale taky dobrák...) :o) A ta buchta asi fakt lidi spojuje, aspoň zatím to tak u mě vypadá "o)
Tea:
jak tak čtu váš komentář, říkám si, že máte asi šťastnou povahu a to je, myslím, nad deset takových zavařovaček :o)
Abyste nebyla anonymní - pokud nemáte účet u googlu zaškrtněte Název/adresaURL a tam napište jméno a ještě můžete přidat odkaz na stránky :o)

Unknown řekl(a)...

Amishové jsou přesně tihle:) Buchta vypadá úžasně, je to spíš dobrodružství než jídlo, já bych se taky nadšeně zapojila. S pozorováním kvasinek si poměrně pravidelně užívám při výrobě rýžového vína. Tak já zaklepu s demižonem, kilovkou rýže a receptem a za dva měsíce tu najdeme výsledek, jo?;) Recept už jsem dávala Cuketkovi, ale moje tehdy čerstvě nacpané do demižonu už tu tři týdny popíjíme, tak si myslím, že mr. C. si našel jinou zábavu. Ale hodlám ten recept šířit až dokud se ho někdo neujme:) Pokud bude zájem.

pan Kolíček řekl(a)...

vladka: sem s ním - rád ho vyzkouším! Kvasinky v láhvi jsou dalším vítaným dobrodružstvím :o)

Anonymní řekl(a)...

Super čteníčko, výsledek také vypadá skvěle.
Před nedávnem jsem pekl chleba a protože nejdříve se do pekárničky dávají tekuté ingredience, potom mouka a další, kvasnice jako poslední, stropil jsem neplechu s tím, že jsem první várku kvasnic ještě trochu zasypal moukou a šel se psem na krátkou procházku. Po návratu a nahlédnutí přes víko pekárničky jsem nespatřil ony zasypané kvasnice a tak s klidným svědomím jsem nahoru dal ještě jednu dávku a jelikož se dá nastavit spoždění programu tak jsem se poté když už byl čas kynutí nestačil divit. Pohádka "Hrnečku vař!!" se mi promítla před očima, když těsto lezlo i větracími otvory. No jo - za blbost se platí. Tak jsem měl najednou tolik kvásku, že bych ho mohl rovněž darovat nejméně pěti lidem. Jestli bych s tím utužil naše přátelství, to nevím ale co vím, že než jsme s manželkou pořádně celou pekárničku zbavili lepivého těsta měl bych už dávno vše jindy upečené a možná i ochutnané.
Přesto ale "Opravdu šťastnou buchtu", když mi někdo nabídne vyzkouším.
---(:-§O)) ,.DědaLebeda.

pan Kolíček řekl(a)...

děda Lebeda:
tak chleba jsem ještě nepekl, zatím k tomu sbírám odvahu. Ale s tím unikajícím těstem jsem měl podobnou zkušenost u velikonočního beránka - ten taky lezl ven všemi otvory a pomalu ho bylo víc v troubě na plechu než ve formě :o) Zdravím!!!