pondělí 17. března 2008

Hody, hody...

Tak si představte, že jsem dnes pletl pomlázku! Říkáte si proč tak brzy?
Štěstí přeje připraveným a tak máme u nás doma Velikonoce už od včerejška.


Pekli se totiž slíbení beránci. Dlouho jsem se nemohl rozhodnout, jestli použít osvědčený recept naší rodiny (jak jinak než z Jitřenky) nebo postup mojí kamarádky, která se ho naučila od své maminky, ta zase od své a ta od ...

Nakonec jsem se rozhodl představit vám oba! Uvedené množství těsta u obou recepisů mi vystačilo na středně vypaseného beránka a k tomu na velikonoční "štolu"(beránek první) a mini bábovku (beránek druhý).



Beránek první: kynutý a nadívaný
Tato varianta je vhodná pro větší jedlíky - hutné těsto se spoustou dobrot.

Na půl kila hladké mouky potřebujete kvásek z poloviny kostky droždí (droždí jednoduše rozdrobte do misky, zalijte trochou vlahého mléka, přidejte lžíci krystalu a nechte vzejít na teplém místě - pozor na průvan "zabijáka kvasinek"). V míse smíchejte 500g hladké mouky, 8 lžic krystalového cukru, 1 vejce, 2 dcl oleje, špetku soli, kvásek a postupně přilévejte teplé mléko (asi 0,5l). Výsledné těsto by mělo být spíš řidší. Na závěr vmíchejte zmíněné dobroty: 150g kandovaného ovoce, rozinky a nasekané ořechy podle vaší chuti. Já použil oloupané a nasekané mandle. Napřed ale směs ovoce a ořechů protřepte v misce s troškou polohrubé mouky - docílíte toho, že se od sebe jednotlivé kousky odlepí a vy tak nebudete mít v někde beránkovi schované "kandované" překvapení :o)

Promíchané těsto přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo kynout. Až po hodince zjistíte, že se vám přilepilo na utěrku :o) ještě ho jednou promíchejte a šup s ním zase na hodinu do tepla.
Pěkně nadýchané těsto přemístěte do vymazané (doporučuji sádlem) a moukou nebo strouhankou vysypané formy a dejte péct. Pokud vlastníte takovou vymoženost, jako je uzavíratelná forma - těsto patří jen do spodní části!! Je dobré nechat mu ve formě dostatečnou vůli, aby měl beránek pěkný zadeček.

Pečeme na střední stupeň (170 - 180) asi 50 minut položené na plechu - lehce se vám (jako mě) stane, že neodhadnete množství a těsto se prodere ven. Nezoufejte, takové výpečky jsou moc dobré :o) Po té skoro hodině zkuste odklopit víko a do beránka píchnout špejlí - jestli se těsto uvnitř nelepí na špejli. Varianta a) lepí - hotový ještě nebude - já ho ve své stařičké plynovce dopékal další půl hodiny bez víka. Varianta b) nelepí - je už překvapivě upečený - vyklopte ho na dřevěné prkénko, nechejte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.


Beránek druhý: třený dle Jitřenky
Varianta pro nedělní kávičku - beránek je absencí jakéhokoliv tuku (v mém případě i polevy) sušší než kynutý, hodí se jej zapíjet dobrou kávou nebo kakaem :o)

Pro větší potěšení přepisuji originální znění receptu (kurzívou jsou psané mé vsuvky):
Odváží se pět vajec. Co váží těch pět vajec, tolik se dá cukru a mouky, které se může ještě lžíce přidati (netuše jakou, použil jsem půl hladké a půl polohrubé). Žloutky a cukr se dají na mísu, k tomu ještě dvě celá vejce (což je dohromady sedm!) a tře se vše pilně půl hodiny (málem mi ruka upadla). Pak se udělá z pěti bílků velice pevný sníh (věrný tradici jsem dalších dvacet minut metličkoval - uff) a lehounce se do hmoty přimíchá s odváženou moukou. Pro chuť se do beránka přimíchá půl lžičky citronové, jemně usekané (strouhal jsem) a asi čtyry strouhané hořké mandle (použil jsem asi deset).

Beránková kamenná forma musí býti již připravena, máslem vymazána a žemličkou vysypána; do níž se hmota vloží.Na to se forma přikryje a peče v teplejší troubě tři čtvrtě hodiny hlavičkou do předu a čtvrt hodiny hlavičkou dozadu, aby se tato nespálila, protože trouba obyčejně vzadu více peče (orientaci hlavičky jsem popletl, ale čas pečení seděl). Když se obrací, může se hospodyňka podívati pod vrchní část formy, jak se beránek peče. Pečený beránek se opatrně vyklopí a pak postaví na prkénko, aby vychladl (já ho nechal na radu maminky chvíli chládnout ve formě). Další kapitolu o zdobení krémem, připevňování umělých modrých oček atd. jsem vynechal, dost jsem se vyřádil na beránkovi číslo 1 :o)


A na závěr jedna rýmovačka z Čech, která přesně vystihuje jak to za dob našich babiček asi vypadalo:

Panímámě lívanec,
pantátovi mazanec,
pacholkovi pár vajec
a děvečce šupanec.

Chudák děvečka, ale bůhví co se tím "šupancem" vlastně myslelo :o)

Zatím nashle, v brzké době vás čeká ještě jeden sladký příspěvěk - moje maminka mě totiž podarovala něčím, co mě totálně nadchlo. Ale to až za pět dní ...
Kolíček

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Krásná forma na beránka, to jste měl opravdu šťastnou ruku! A beránek v ní upečený vypadá jako živý. A jak dopadlo pletení pomlázky? Díky za recepty a veselé Velikonoce! :o)

Anonymní řekl(a)...

to jste velmi statečný, že se pustíte hned do dvou beránků zaráz! oba jsou moc krásní, ba přímo pomazleníhodní :-))

já zase peču perníčky - veliká vejce pro mužskou část rodiny a ještě nějaké malé opeřence a zajíčky, aby i ta ženská z velikonoc něco měla :-))

pan Kolíček řekl(a)...

Yva: Díky, taktéž Vám hezké svátky! Z formy mám velkou radost - beránek ležel ve starožitnostech osamocen ve výloze a já nemohl odolat :o) Pomlázka je upletená a čeká v koutku na pondělní veselici :o)
Olu: Byl to mor - celá neděle v čoudu, ale stálo to zato. První - kynutý, nevypadal nic moc, tak jsem se na truc pustil do třeného a ten mě mile překvapil - jak se poslušně upekl a krásně vypadal :o)

Anonymní řekl(a)...

Tak to přeji Veselé Velikonoce, koukám, že je na ně vše nachystáno :-) Klobouk dolů před pekařským uměním pana Kolíčka! Odložená forma na beránka se nemohla dostat do lepších rukou ;-)

pan Kolíček řekl(a)...

Dolcevita: úplně se červenám, jsou to moji první beránci v životě :o) Brzy se do onoho bazárku chystám pro další osamocené poklady!

Unknown řekl(a)...

Já chci taky takový osamocený poklad. Kde jste ho našel? Že bych vám něco šla vyfouknout před nosem;) Ale zase než já se dostanu do města za čistě rekreačními účely, tak už tam nic nezbude. Beránci jsou nádherní. Asi by to chtělo, ale letos musí stačit mazanec. Doufám, že aspoň ten stihnu. Nějak jsou ty Velikonoce brzo a já jsem tragicky nepřipravena.

pan Kolíček řekl(a)...

Vladka: beránka jsem objevil v Brně u Zvonařky, je tam skvělé starožitnictví, kde najdete fakt všechno po čem vaše srdéčko zatouží :o) Ale nezoufejte, Velikonoce nejsou přece o pečení atd., chce to hlavně klid a užít si je! Já pekl jen z čiré zvědavosti "jak to asi dopadne", jinak bych se do takových akcí možná ani nepouštěl :o)