sobota 22. března 2008

Bílá sobota

To dnešní ráno bylo hrozné – vstávat v půl šesté a k tomu do tak škaredého dne, to vážně není nic pro mě. Dokonce i Hanka, která je jinak ochotná absolvovat se mnou výlety kdykoli a kamkoli, byla na vážkách, má-li vůbec cenu někam jezdit - za oknem je hnusně, předpověď taky nevypadá růžově a celý týden nás od toho nápadu všichni zrazují... Řekli jsme si, že to riskneme, nakonec – do Rožnova pod Radhoštěm trvá cesta jen hoďku a půl a vždy je možné auto v půli cesty otočit zpět domů.

A můžeme říct, že se nám ten odvážný kousek opravdu vyplatil.

Ještě za Brnem jsme si při pohledu na zamračenou oblohu ťukali na čela, proč „my magoři taky musíme u všeho být“, ale jak jsme se blížili k valašským kopcům, mraky začaly pomalu blednout a tu a tam dokonce vysvitlo sluníčko, které nám dávalo naději, že dnešní výlet nebude zbytečný.

Byla to pravda. V Rožnově byla před devátou ráno sice stále pořádná zima, ale obloha už téměř jasná. Zvesela jsme se vydali k hlavní bráně Dřevěného městečka, kde tento víkend probíhá akce Velikonoce na Valašsku a dnes - na Bílou sobotu, velikonoční jarmark.

A jarmarky, ty mi rádi! Zvláště tady, v místě, kde se většina návštěvníků, byť by přijeli ze sebevětší dálky, cítí jako doma; kde máte pocit, že jste skutečně a s láskou vítáni, kde nestačíte žasnout nad to krásou kolem, která se vám do těla dostává nejen očima, ale i ušima, nosem a pusou. Protože všude kolem vás je spousta úžasných výtvorů, u kterých nechápete: „jak tohle někdo vymyslel“ a „natož aby to ještě zvládnul vyrobit“. Do toho vyhrává muzika - housličky a basa, a vám by se chtělo skoro tančit.

Jenže nemůžete, protože zrovna ukusujete z voňavé klobásky, kterou na rozpálené mramorové desce opekl chlápek, jež sice nemá polovinu zubů, ale přesto mu valašská hrdost dovolí říkat si Belmondo. K tomu uždibujete z čerstvého chleba a to celé zapíjíte slivovičkou tak lahodnou, že ji na jazyku cítíte ještě večer, kdy na ty krásné momenty už jen vzpomínáte. No řekněte, dá se tomuhle odolat? Nedá!

Zvláště když sluníčko z poza mraků vyleze úplně, začne se opírat nejen do šindelových střech okolních chalup, ale i do vašich zad a tváří a vám je jasné, že jaro sice ještě pořádně nezačalo - na stromech zatím neraší listí a kytky si taky dávají načas, ale už brzy se vše změní a velikonoce ho svými zářivými pentlemi a barevnými kraslicemi přivolají, tak jako každý rok. A nejen tady v Rožnově.

Abych nezapomněl – až toto malebné město navštívíte, nezapomeňte se zastavit na náměstí, v řeznictví Delikates. Jeho majitelé tu nabízejí osobně uzené domácí klobásky, točené salámy, vepřové jazyky a jiné dobroty. A v tyto dny i čerstvé jehněčí masíčko – já sám jsem si, kromě výše zmíněného, dnes koupil i jehněčí kýtu a už se nemůžu dočkat, až si ji v pondělí upeču – zatím pilně hledám recept :o)


Valašské muzeum v přírodě

Z Valašska zdraví Kolíček!

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Opravdu odvážný kousek jste nastolil, pane Kolíčku!:-) Zvlášť v tomto "jarním počasí"....
Ale určitě se vyplatilo. Skoro Vám až závidím....
Mimochodem, na Vašem blogu je velmi příjemně, nakouknu velmi často, jen jsem ještě nastačila poděkovat za milé čtení. Činím tedy až dnes a pište dál tak pěkně, jako doposud. Zdraví Tea

pan Kolíček řekl(a)...

Teo, díky za milý komentář a nebojte, psát budu a budu, v těchto dnech se mi toho nějak moc nahromadilo :o)

Anonymní řekl(a)...

Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán :-) Děkuji za pěknou reportáž a nenechte se nikým a ničím odradit, sobotní akce stála za to. Počasí se umoudřilo a fotky jsou vskutku báječné. Zvláště frgále v regále! Zdravím a přeji pěkné, zelené, slunečné JARO.

Anonymní řekl(a)...

Tak to jste měli hezký výlet, u nás, směrem od Brna na jih, bylo taky slunečno celý víkend. V Rožnově a okolí je hezky, naposledy jsme se tam toulali před třemi lety. Těším se na další články. Zdravím vás. Jena

pan Kolíček řekl(a)...

A to frgále z regálu mizely tentokrát rychlostí přímo kosmickou, skoro jsem si nestačil sám koupit :o) Na Jaro se těším jak malej Jarda, zatím je to slabý i s kopřivama do nádivek... Moc zdravím a budu na vás myslet při sbírání toho různýho zeleniska :o)

Anonymní řekl(a)...

jena:
a kde to je "u vás na jih od Brna"? Já myslím, že když svítí sluníčko tak je krásně snad všude :o) Moc zdravím a děkuju :o)