středa 9. července 2008

Otevřený dopis

Milé dámy - Aido, Teo, Helli,

včera jsme si v komentářích k článku “Máte mátu?” pěkně popovídali o podivnosti objevené ráno na brněnském Zelném trhu. Zmínil jsem se o tom, že jsem při rychlém průletu mým oblíbeným tržištěm zahlédl stánek, na kterém paní trhovkyně nabízela velké čerstvé listy svěží zelené barvy. Měla k nim přiloženou cedulku popisem “bazalka rucola 10,-”. Slíbil jsem vám také, že se druhý den pokusím vrátit na místo činu zjistit pravý stav věci. Hlásím tedy - ÚKOL SPLNĚN!

Vybaven kapesním fotoaparátem (abych nebudil v davu důchodců moc pozornosti), vypravil jsem se zdokumentovat onu zvláštnost. A hle, najednou bylo vše trochu jinak. Stánek sice stejný, prodavačka stejná, také bazalka i cedule u ní, jen přibylo navíc něco podstatného. Hádáte správně - rucola. Ano, to co mi včera připadalo divné, se najednou vysvětlilo. Ta milá žena přiznala, že včera rucolu neměla a nechtělo se jí ceduli předělávat. Normálně mívá obě plodiny ve společné bedýnce a za stejnou cenu, proto ta zavádějící popiska. Tak přesně takhle vznikají fámy, přesně takhle ze sebe jeden udělá blázna. Asi je mi to už souzeno - čím by se člověk taky celé dny bavil, že? Ale zase mě trochu zlomyslně potěšilo, že jsem se nenechal napálit sám. Ano, i Aida se zmínila, že tuto zvláštnost zahlédla - nejspíš má ta paní výpadek v dodávce rucoly docela často.

Přiznám se, že mě zmátly a k nedorozumění přispěly i nečekaně velké listy nabízené bazalky - prý i prodavaččina kamarádka z Itálie přiznala, že něco podobného se jen tak nevidí (asi taky nějaký mutant - snad nemá paní zahrádku u Dukovan :o). Helli vzkazuji - stánek s touto srandou se nachází v uličce pod krásnou kašnou Parnas, zhruba v jejím středu. Kromě zmíněného sortimentu na něm najdete i špenát (je to teď na rynku snad jediný pultík s touto dobrotou), krásnou hladkou petrželku, kopr do nakládaček, moc hezké cukety….sakra, teď to vypadá jak skrytá reklama :o) Jen tu rucolu dnes prodávali trochu dírkovanou - prý se do ní pouštějí dřepčíci. I tak jsem neodolal a nejméně prodřepčíkovaný svazeček zakoupil (spolu s obrbazalkou). Bude se hodit k večeři - dostal jsem totiž při nakupování chuť na lehkou letní mňamku z grilovaného lososa.

To se vezme filet z lososa, potře se olejem, osolí a ogriluje. Předtím si ale smíchejte olivový olej s třeným česnekem, solí, drceným pepřem a šťávou z limety. Grilovaného lososa položte na talíř s lístky rucoly, přidejte roztrhané listy bazalky, posypejte kousky vlašských ořechů, čerstvým kozím sýrem (tvarohem), pokapejte ochuceným olivovým olejem a obložte rajčátky. Doporučuji přikusovat plátky nasucho opečeného bílého chleba.

Tak to je asi všechno. Pokud jste tak jako já čekali, že se na trhu objevil nějaký nový vyšlechtěný hybrid bylinko/salátu, možná jste zklamané. Ale zase ta jistota, že je vše tak jak má být, že je bazalka bazalkou a rucola rucolou, že se Země normálně točí a nám pořád chutná….

Mějte se, milé dámy, krásně. A pokud vyzkoušíte přiložený recept, pak Vám přeji i dobrou chuť.

Váš Kolíček


12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jakmile jsem uviděla tu první fotku, začalo mi svítat a po pár řádcích jsem už měla jasno. "...Jak prosté, milý Watsone..." Jenomže já jsem trpěla utkvělou představou o kříženci a nedošlo mi, že to může být zvlášť bazalka a zvlášť rucola. Pane Kolíčku, Vaše detektivní pátrání bylo rychlé, efektivní a zpráva o něm podaná velmi zábavná!
Taky už přesně vím, která paní to je, rucolu či roketu na Zelňáku prodává jenom ona. Moc ráda u ní nakupuju od jara do podzimu, to mívá kromě zeleniny i nádherné astry. Na jaře tam stojí lidi frontu na nejrůznější sazenice. Všechno to jsou její produkty na rozdíl od rohového stánku vpravo od ní, kde nějací hošíci překupníci prodávají ovoce a zeleninu pouze II. a horší jakosti.
U té bazalky by se podle fotky mohlo jednat o bazalku pravou křehkou Ocimum basilicum var. crispum. Ne že bych byla tak chytrá, ale koupila jsem si u Barviče knihu Bylinky & koření v naší kuchyni od Jill Norman, mají ji totiž zlevněnou ze 499 na 249 Kč (no nekup to!). Předností knihy jsou mj. velmi pěkné fotky, odrůdy bazalky tam mají na 6 stránek.
V knížce je i roketa/eruca + další 2 příbuzné druhy, které možná poslouží při diskusi na téma "roketa - rucola aneb co je co". Mimochodem, na roketě, kterou jsem dostala od sestry, je taky spousta droboučkých dírek, dřepčíci zřejmě řádí i u ní.

Závěrem vám všem přeju hezký den a omlouvám se za tu délku příspěvku. :-)

pan Kolíček řekl(a)...

helli:
délka Vašeho příspěvku byla naprosto odpovídající společenské závažnosti námi řešeného problému a jeho obsah je zcela vyčerpávající a přesný - já snad kvůli Vám založím KOLÍČEK-team :o))) Mám rád když se jde do hloubky - co já všechno prošel při psaní o Mozartkovi v Brně (ještě teď ho vidím všude kolem sebe a to ten článek nebyl měl být jen letmou zmínkou)

Anonymní řekl(a)...

To se mi ulevilo, že není bazalko-rukola! Já té rukole prostě nemůžu přijít na chuť.
A když už se nacházím na místě, kde se vyznají, ptám se:
Už mnoho diskusí a článků bylo na téma: Rukola a roketa - v čem je rozdíl? Tak bych byla moc ráda, kdyby se mi zde dostalo vysvětlení a já pak budu spokojená a ochytřená :-)))

Anonymní řekl(a)...

pan Kolíček:
díky, beru to jako pochvalu! Snad jste to tak myslel...

papája:
Tu roketu - rucolu zkusím nastudovat dle podnětu ze zmíněné knížky a dám pak vědět, nebo info poskytnu panu Kolíčkovi k dalšímu zpracování. Kdyby šly na Kolíčkův blog překopírovat nebo přefotit ty 3 fotky z knihy, určitě by nám to pomohlo.

Anonymní řekl(a)...

Dneska se mi tak dobře spalo a to jsem ještě nečetla Váš "otevřený dopis". Asi jsem už tušila, že zádrhel bude jen v té ceduli. Doba už je holt taková, rychlá, všechno se zjednodušuje a fenomén "dva v jednom" zřejmě ovládl i bylinkovou paní. Proč psát dvě cedulky, když stačí jedna. :-)) Bazalkorukolu jsem si nějak neuměla představit.
No tak sláva, vše vysvětleno ! :-)
Teď jsem zvědavá, jak si poradíte s tou rukolou a roketou. To abyste šel rovnou do nějakého Botanického ústavu, protože to bude věc pořádně zapeklitá. Tak hodně štěstí při studiu. :-))

Anonymní řekl(a)...

Ještě jsem zapomněla dodat, že Jill Norman je skvělá autorka. Mám od ní už mnoho let "Chuť a vůně koření" a když něco nevím, tak v téhle knížce to určitě najdu i s krásnou fotkou a popisem. Ty "Bylinky" nemám :-(, budu se muset někde porozhlédnout. Jen jestli to bude za tu cenu "nekup to". Jinak do toho nejdu. :-)))

Anonymní řekl(a)...

No to je mi historie téměř detektivní, díky za vysvětlení!
Musím ale říct, že mě paní mystifikovala podobným způsobem a taky jsem jí naletěla (což u mě není nic divného, v bylinkách - a zahradničení vůbec - se moc nevyznám).
Pro Helli: Tak knížka musí být moc zajímavá, nevíte, jestli ji ještě mají? Jo a ta "moje" italská bazalka bude nejspíš ta, kterou popisujete.
Ad rukola/roketa: schválně si to zadejte do googlu a budete překvapení, co Vám vyleze - naprosto protichůdné informace. Podle jednoho zdroje jde o dvě rostliny (Rucola selvatica a Eruca sativa; obě z čeledi brukvovitých), podle jiného zdroje (Poštulka) v tom rozdíl není. A teď babo raď. ;-)
aida

Anonymní řekl(a)...

Aida:
Knížku tento týden ještě měli, najdete ji v přízemí v regálku u schodů naproti pokladny, jsou v něm různé zlevněné knihy. Někdy ji tam mají a někdy ne, zřejmě jak jim ji posílají z nějakého skladu.

pan Kolíček řekl(a)...

helli:
to si pište, že to byla pochvala!!! A jaká! :o)
Helli, tea, aida, papaja:
dámy, jsem z toho jelen. Poštulku mám skoro za poloboha (škoda jen, že zanedbává ty svoje stránky), ale když se rozchází s jinými odborníky, mám pak v hlavě zmatek. Dokonce v tom svém slovníku vůbec heslo "roketa" nemá, je uvedeno jen v závorce u "eruca sativa", tedy u rukoly, jako jiný název. S těmi fotkami by to neměl být problém: sám bohužel tuto knihu zatím nevlastním, ale máte-li digitál, můžete je nafotit a poslat mailem, rád je zveřejním. Nejraději bych pro vyjasnění problému zašel na Mendelovu zemědělskou univerzitu, ale teď o prázdninách...možná by poradili v Botanické zahradě. Budu dál pátrat jak se dá a co zjistím, hned oznámím. Ovšem - můžete-li nějak pomoci, budu jen rád (nějak teď nestíhám).
papaja:
taky mi trvalo, než jsem jí přišel na chuť. Nejlepší je začít po malých dávkách a v kombinaci s něčím, co ji trochu "srazí". Paradoxně jsem si ji oblíbil až po ochutnání té skleníkové-vyhnané, není tak výrazná. Ovšem začít u té co prodává zmiňovaná paní na brněnském Zelňáku bych nedoporučoval - snad ji pěstuje na poli (nebo kde?), prostě má chuť tak výraznou, až ostrou, že to napoprvé může zcela odradit. I napohled jsou její listy daleko sytější barvy a mnohem pevnější (skoro jako u pampelišky) než v případě kupované vakuovky

pan Kolíček řekl(a)...

tak kniha zakoupena, na fotky se zatím nedostalo, ale brzy přijdou. Ale musím se přiznat, že z toho pořád nejsem dostatečně moudrý, spíš naopak. Každopádně tu půvabnou knihu Jill Norman v Brně u Barviče... stále mají - aspoň dnes ráno tomu tak bylo (celé 2 kusy v regálu :o)) Rozhodně stojí za zakoupení, už kvůli těm fotkám - a za tu cenu... Pro základní seznámení se mi zdá velmi vhodná, jen bych přivítal více informací o kultivarech jednotlivých bylinek - ale to už asi u paní Jill nevyreklamujeme :o))

Anonymní řekl(a)...

Osobně bych řekla, že to není jedno a to samé. Rukola=rucola selvatica; roketa=eruca sativa. Vzhled i chuť jsou trochu rozdílné.
Poštulka-polobůh? Mno, mám trochu jiný názor. Možná rád jí, rád se pochlubí co dobrého kde jedl(čím dražší, tím lepší), zavání snobismem, a ne všechno zná, i když se nám to snaží namluvit. Čtu jeho sloupek v Instinktu, občas na něj narazím i jinde, a musím říct, že velmi často s ním nemůžu souhlasit, ponejvíce co se francouzské gastronomie týče. Ani jeho Lexikon doma nemám, protože po důkladnějším prozkoumání jsem si jeho nákup rozmyslela. Takové dílko by mělo lidem říkat jen pravdivé informace. Těch je tam dost, ale i blábolů je tam nemálo ;-)
Milý Kolíčku, doufám, že jsem tě moc nerozladila, ale každý máme nějaký ten názor ;-)

pan Kolíček řekl(a)...

bali:
ale vůbec ne, nejsem háklivý na jiné názory než mám já ani na negativní hodnocení... Spíš bych řekl, že jste mě trochu podloubla, abych se o danou problematiku (rukola/roketa i Poštulka - mně až tak snobský nepřipadá, ale znám ho jen ze sloupků) víc zajímal. Takže vlastně díky :o)) Jen mám teď tak málo času, že mi obojí chvíli potrvá :o( Každopádně moc zdravím :o)

16. červenec 2008 11:35