pátek 4. července 2008

Máte mátu?

Hloupá otázka, řeknete si, skoro každý má přece mátu. Ať už na zahradě, zahrádce, balkonu, za oknem nebo aspoň v lednici či v čajovém sáčku. Tak jinak: jakou máte mátu? A tady už to bývá složitější. Přiznám se na rovinu, že až donedávna jsem vůbec neměl tušení o tom, že jí existuje tolik různých druhů (prý jen v Evropě a Asii na 15 - kadeřavá, rolní, vodní, vonná, citrónová, zelená, klasnatá…).

Vždy jsem mátu dělil maximálně na tu ve žvýkačce, v čaji, bonbonech, nápojích, salátech ovocných i zeleninových, v pečených jídlech s masem i bez, zmrzlině … a nesmím samozřejmě zapomenout na zubní pastu. A pak jsem si letos na jaře dělal tu svoji balkónovou zahradu a samozřejmě jsem na ní musel mít i zástupce této skvělé rostlinky. Loni jsem si sazeničky přivezl z Ivančic po absolvování Slavností chřestu (bylo to tam to jediné zajímavé, jinak fakt hrůza, včetně kulturního programu s falešně zpívající “ivančickou pěnicí“), celé léto se o ně staral a ony se mi pravidelně odměňovaly nádherně voňavými lístky (jako jedny z mála zasazených bylin).

máta číslo 1

Letos jsem se rozhodl pořídit mátová miminka na brněnském “zelňáku”. Nejkrásnější kousky měla na svém stánku dáma hned nad kašnou, neváhal jsem a postavil se mezi kupující. Když jsem přišel na řadu a přál si dvakrát mátu, vyrazila mi dech dotazem “kterou?”. “No, mátu…”, nedal jsem se. A ona zas “kterou?”. Připadal jsem si jako blázen. Copak je jich víc? “Myslíte jako na co ji mám?”, zkoušel jsem to odchován nakupováním v naší masně, kde stačí říct “vepřové na řízky” a prodavačka už začne zkušeně nabízet. Paní od máty vynechala svoje “kterou” a rovnou spustila: “mám tu peprnou, marockou, jablečnou a čokoládovou. Ještě taky mívám ananasovou, ale ta teď není namnožená.“ No fajn, člověk jde nakoupit obyčejnou mátu a pak tu stojí s pusou dokořán.

máta číslo 2

Vzal jsem tedy všechny čtyři, nechal si je raději označit (poučen posledním nákupem bylinek) a doma je zasadil do truhlíků k ostatním rostlinám. Dokonce jsem si dopřál ten luxus, že mám na balkonu speciální mátový truhlík. Jsou v něm tři druhy pohromadě a zatím to nevypadá, že by si vzájemně vadily. A tak se o tu svoji mátu pečlivě starám, zalévám ji a pokud možno pravidelně zastřihuji a ona se mi (opět jako loni) odměňuje silicí nabitými listy. U sporáku pak zkouším všechny možné způsoby použití (ó božský Kebabe, ó lahodná Turecká Polévko…) a k nejpříjemnějším chvílím mého dne patří ty večerní, kdy naložený ve vaně usrkávám brčkem chladivé mojito obohacené o kousky štiplavého zázvoru či sladkých jahod. A v duchu při tom děkuji Velkému Duchu za ten zelený zázrak. Nejsem kojící matka ani dvouleté dítě (těm prý není konzumace této prastaré rostliny doporučována) a tak si dopřávám co hrdlo ráčí. Dokud ji mám čerstvou!

máta číslo 3

Stalo se mi totiž před lety, někdy uprostřed zimy, že jsem pocítil akutní potřebu “uvařit” si právě zmiňované mojito. Vypravil jsem se do nejbližšího marketu a tam samozřejmě nejenže neměli mátu (což by mě v zimě až tolik nepřekvapilo), ale dokonce ani limetky a bílý rum, o třtinovém cukru nemluvě. Má umanutost pít zrovna v ten čas něco tak nesezónního však byla silnější než rozum kázající přesedlat na mnohem dostupnější a celkem logičtější svařák. Jal jsem se tedy experimentovat. Nejdříve se v mém nákupním košíku ocitl porcovaný mátový čaj, poté k němu přibyla koncentrovaná limetová šťáva (něco jako umělohmotný žlutý citronek, jen v zelené barvě), místo rumu vodka a nakonec i zelená. Ano, čtete dobře, normální česká fefrmincka. Doma jsem nejprve svařil lomcováka z pytlíků sušené máty, ale už po polknutí prvního vychladlého doušku mi došlo, že jsem se vydal slepou uličkou. Zbytek drcených bylin byl zasunut do zadních řad v kredenci mezi jiné smutně opomíjené krabičky a já sám jsem přistoupil k pokusu číslo dvě.

máta číslo 4

Smíchal jsem ve sklenici něco málo fefrmincky s vodkou, přidal pár kapek limetové šťávy z plastu, lžíci krystalového cukru a to vše doplnil bublinkovou vodou. Bylo to téměř předpisové složení. Samozřejmě jsem nezapomněl na velké množství ledu. A výsledek? Kdyby se mě kdokoli zeptal, jak si představuji chuť jaru s vůní citronu s rozpuštěnými mentolovými bonbony ochuceného přípravkem do ostřikovačů , odkáži ho na svůj tehdejší zimní výtvor. V žádném případě nikomu nedoporučuji, aby něco takového zkoušel – měl jsem pocit, že okena filtrovaná přes chleba někde ve stínu mostních pilířů musí být proti tomu, co přede mnou stálo, nápojem králů. Inu, ne všechny nápady končívají šťastně.

Dnes jsem však v úplně jiné situaci, a tak spíš řeším dilema, který ze čtyř pěstovaných druhů použít třeba na přípravu smažených čočkových placiček. Chcete-li je také ochutnat, pusťte se se mnou do díla. Na 300g čočky potřebujete: jednu cibuli, dva stroužky česneku, dvě vejce, strouhanku, hrst sekaných mátových listů, špetku pálivé papriky, směs koření kari, pepř, mletý zázvor a sůl. Předem namočenou čočku uvařte do měkka (doporučuji nepoužívat předvařenou desetiminutovku, chuť je daleko lepší). Měkkou čočku rozmačkejte, přidejte lehce osmaženou cibuli, třený česnek, jedno vejce, mátu, veškeré koření a strouhanku na zahuštění.

Z hmoty vytvořte vyšší placičky, omočte je v osoleném vejci, obalte ve strouhance a pozvolna po obou stranách smažte do zlatova. Osobně mám k této dobrotě nejraději bramborovou kaši s vařenými kroupami a smaženou cibulí. A ještě jeden tip: do placiček můžete přidat i nahrubo nastrouhanou mrkev, i tu je možné předem lehce osmahnout – výsledná chuť je rozhodně zajímavá.

Nakonec mám pro vás malý kvíz: zmínil jsem se, že na svém balkonku pěstuji čtyři druhy máty: dokázali byste jejich názvy přiřadit k fotografiím výše? Na výběr máte: peprnou, marockou, jablečnou a čokoládovou.

Hezkou zábavu a budete-li připravovat čočkové placičky, pak rozhodně dobrou chuť :o)
Kolíček


33 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Máta je velmi důležitá bylinka, miluju mátový čaj i mojito. Jako čaj si spařuji pouze čerstvé lístky. A takové vegetariánské recepty miluju, takže tenhle určitě vyzkouším, přes léto stejně maso moc nejíme :-)
A hádanka?
1)peprná
2)čokoládová
3)jablečná
4)marocká
...ale třeba se pletu :-)))
P.

Anonymní řekl(a)...

Já mám mátu nejradši, když mi voní v květináčích a truhlíku na balkoně. Ve stavu sušeném je pak už jen voňavou připomínkou krásného léta. I když arabský mátový čaj je taky dobrota!
K hádance:
1) marocká
2) jablečná
3) peprná
4) čokoládová
:-) možná???
Kolíčkův blok čtu už dlouho a s potěšením, můžu totiž jako obyvatelka stejného města jít často ve stopách autora a otestovat či navštívit totéž, co on.
Díky, pane Kolíčku, je to moc pěkné počtení.

pan Kolíček řekl(a)...

papaja:
dobře vám rozumím, kolikrát jsem z těch letních veder tak utahanej, že pak taky dávám přednost něčemu bezmasému - však to na podzim a v zimě zase dohoníme... Věřím, že budou čočkoplacky vašemu kočičímu jazýčku chutnat - vidíte, už si vás pamatuji :o))

pan Kolíček řekl(a)...

helli:
jéje, tak vy jste taky z Brna? Tak to se možná potkáváme na zelňáku a ani o tom nevíme...stejně jako s Vlaďkou :o) Ta voňavost čerstvých bylinek je něco úžasnýho - když jdu večer zalívat ten náš minibalkók, prohrábnu je lehce rukou a to je vám pak taková vůně až je člověku líto je sežrat :o))

Tosh řekl(a)...

Jak ja vam ten Zelnak zavidim!..:)
Tady na Long Islandu by rostlo vsechno, kdyby bylo kde...Takze jsem rad, ze mi to voni po zalevani v truhlikach a je mi lito to trhat...

Anonymní řekl(a)...

Pan Kolíček, Tosh: bylinky je mi taky docela líto trhat, přesně jako vám dvěma.
Zelňák mám moc ráda, chodím tam od časného jara až do pozdního podzimu. Když je mírná zima, bývají tam otužilí zelináři s mrazuvzdorným sortimentem i přes zimu. Trh má výbornou polohu v centru města a je dostatečně velký, takže se na něj vejde spousta trhovců. Dřív tam chodívalo i dost důchodců a hlavně důchodkyň s přebytky ze zahrádky, například letními kytkami, trochou rybízu a tak. U těch jsem kupovala moc ráda. Od té doby, co zavedli povinný pronájem jednotných prodejních pultů, tam už tolik seniorů nechodí, už se jim to bohužel nevyplatí.
Jsem zvědavá, jestli provoz na Zelňáku dozná nějakých změn poté, co se dokončí přestavba bývalé ekonomicko-správní fakulty MZLU na hotel. Nevíte to někdo?

pan Kolíček řekl(a)...

tosh:
Long Island? To je asi daleko, co? :o) Nevím jak vám pomoci, tak aspoň slibuji, že když mě na tom našem "zelňáku" potká něco zajímavého, tak o tom napíšu :o)) A vám blahopřeji, že jste mezi těmi skoro 8mil lidí našel místo ještě na truhlíky...A moc tam u vás pozdravujte :o)

pan Kolíček řekl(a)...

helli:
tak to fakt nevím, ale myslím, že si na tuto brněnskou tradici snad nedovolí sáhnout, to drastické omezení počtu stánků byl už tak dost silný zásah. Ale nejvíc je mi líto právě těch babek s přebytky ze zahrádek,ty totiž dělaly zelňák zelňákem...to je podobné jako s bývalým "blešákem" na Římském náměstí, sice to byl někdy děs co tam bylo, ale aspoň sranda, škoda že ho zrušily. A díky vám za vyčerpávající informace :o))

Anonymní řekl(a)...

Máte mátu ? Ptala jsem se celé jaro. Aha nemáte. Zase za týden. Děkuji....U nás je trh jen jeden den v týdnu a pokud jiné povinnosti zabrání vyběhnutí hned ráno, tak mám smůlu. V 11 dopoledne už se uklízí, vše naloženo v autech a je po trhu. A tak mátu nemám, ale mám plný balkon bazalky. A proč tolik ? No přesně pro to prohrábnutí rukou a radost, jak krásně roste a voní a voní...Btw, pamatujete na můj rozmarýn vypraný dočista do čista ? Fak to funguje, ani jedna mšice a jiné potvory ! Ťukám na dřevo, abych to nezakřikla. :-)
A teď si tipnu: 1.marocká 2.čokoládová 3.peprná a 4.jablečná
Nebo je to jinak ? :-))

pan Kolíček řekl(a)...

tea:
:o)) máta nebo bazalka či rozmarýn - není to jedno? Hlavně že nás to baví a je o čem si povídat, že se máme o co starat, čím se bavit... Mně můj rozmarýn zase dostal takový zvláštní bílý povlak - ještě chvíli počkám a pokud se nevzpamatuje, tak půjde!!! K likvidaci mšic blahopřeji - zatím to naštěstí nepotřebuji, ale Vaši radu covám v paměti :o)
K druhům máty - ještě chvíli počkám, jestli se náhodou nepřidá nějaký další hádač (či znalec), a pak vyhlásím vítěze :o)

Anonymní řekl(a)...

Doma mám nejspíš č. 1 a č. 2 a pravděpodobně i ze stejného zdroje. ;-) Na odhalení jsem opravdu zvědavá.
P.S. Bylinky poporostly, takže teď s nima vaříme průběžně, vždycky oberu hrst směsi (ještě mám 3 druhy bazalky, saturejku, tymián, dobromysl a "plevičky") a jdu vařit. Tohle mám na létě opravdu ráda.

Anonymní řekl(a)...

Ještě podpis - aida.

pan Kolíček řekl(a)...

aida:
"plevičky"? Co to být? Bazalky mám jen dvě, "klasik" a pak takovou tu červenou - asi horskou... Výsledku se dočkáte, nebojte se :o)

Anonymní řekl(a)...

Několik let mi přes demarkační čáru plotu do zahrady prorůstala máta od souseda a já na ni nadávala, protože máta se chová útočně a roste jako plevel, jen jí dejte šanci! Pak jsem si zvykla protáhnout ruku mezi plaňkami plotu a vařit mátový čaj, míchat mojito, zdobit dezerty a mít tak mátu věčně k dispozici. Ale letos tomu všemu soused udělal utrum. Mátu vyrval a vysadil rajčata. Hádejte, kdo teď pěstuje mátu v květníku? :o)

P.S. Na hádání se necítím povolaná. Znám jen peppermint a spearmint a jen jedna z nich se nachází na Vašem balkoně. ;o)

pan Kolíček řekl(a)...

yva:
takže teď přes plot natahujete ruku pro rajčata? :o)) K fotkám máty vám něco tajně pošeptám: vedle počítače na nástěnce mám přišpendlený jmenný seznam druhů jak mi jdou po sobě, jinak bych to asi taky splet - ale nikomu to neříkejte :o))

Anonymní řekl(a)...

Plevičky - tak říkala moje babička majoránce. ;-)
Ty bazalky mám nakonec 4 - normální, tu fialovou jako Vy, vytrvalou (tu spíš nedoporučuju, jednak není moc hezká jako kytka a jednak jaksi divně smrdí) a jakousi kadeřavou, italskou - prý je to novinka. Ta je pro změnu moc hezká, voňavá a dobrá. Vloni jsem měla ještě takovou tu drobnolistou, ale to už by se mi letos do těch mých 4 balkónových truhlíků nevlezlo.
Jo a mrkla jsem o kousek výš a moc gratuluju!!!
aida

pan Kolíček řekl(a)...

aida:
gratulaci přijímám a velice za ni děkuji :o) Dnes jsem na trhu objevil podivně velký zelený listy a u nich ceduli "bazalka rucola", jsem z toho zmaten - dost jsem spěchal a neměl je kam dát, ale slibuji, že to prozkoumám (budou-li je ještě někdy mít) a dám vědět!

Anonymní řekl(a)...

Četla jsem, že botanici nevědí, kam zařadit rucolu a roketu. A Vy jim do toho zamotáte ještě bazalku ! To tedy opravdu nevím, jak si s tím poradí. :-))
Nebyl náhodou zmaten ten prodejce na trhu ? Ono to letní slunce na hlavu a celý den....nic moc..:-))
A opravdu jste viděl podivně velké zelené listy ? :-)))))

pan Kolíček řekl(a)...

tea:
já měl nejdřív pocit že je to divnej špenát (na dálku a bez brýlí), ale zblízka se to už trochu podobalo přerostlé bazalce a dokonce to mělo i jeden bazalkovej květ - tak fakt nevím kdo u toho byl za blbýho, jestli já nebo ta paní...:o)) Zítra to zkusím zjistit - bude-li čas projít trhem (ten popisek mi nedá spát)

Anonymní řekl(a)...

Pro Teu - potvrzuju, že něco takového opravdu existuje, taky jsem ji tam viděla, ale nekoupila - jak píšu výš, už by ji nebylo kam dát.
aida

Anonymní řekl(a)...

Pan Kolíček:
můžete prosím upřesnit, ma kterém místě Zelňáku se ta paní s bazalko-rucolou vynacházela? Zašla bych se na to podívat na vlastní oči. :-)

aida:
Vidíte, připomněla jste mi, že moje babička a pratety říkaly majoránce "plevky", už dlouho jsem si na to nevzpomněla.
Bazalku mám letos jen tu klasickou, ty různě vonavé druhy mi moc nechutnají. Vloni jsem měla ještě i velkolistou kadeřavou, měla lístky visící jako plachty, až jsem myslela, že zmutovala. Identifikovala jsem ji jako "bazalku pravou křehkou", je prý oblíbená v jižní Itálii, tak by to mohla být ta Vaše "italská".

Anonymní řekl(a)...

"takže teď přes plot natahujete ruku pro rajčata?"

Pšššššš! Pane Kolíčku, ne tak nahlas! ;o)

pan Kolíček řekl(a)...

yva:
:o))) tiše doufám, že to váš soused nečte! :o)

pan Kolíček řekl(a)...

Pro všechny, které to ještě zajímá:
hádanka to byla zapeklitá a říkám rovnou, že nebýt poučených slov prodejkyně těch voňavých rostlinek, sám bych v tom plaval jak špunt v oleji. A tak vám můžu, jak jsem slíbil, konečně prozradit správnou postupku:
1.marocká
2.čokoládová
3.peprná
4.jablečná
Takže, výhercem této malé sotěže se stává - tramtadadá - TEA!
Máte-li, milá Teo, zájem, pošlete mi mailem svoji adresu (nebo klidně nějakou jinou, chcete-li zůstat v anonymitě) a já vám na ni za vaši správnou odpověď zašlu malou pozornost :o)

Anonymní řekl(a)...

No, koho by to nezajímalo ? Mě teda určitě !!! :-)))
Koukám, že sbírám ceny, kudy chodím, ale štěstí ve hře, neštěstí v lásce, manžel na služebce a naposledy se ozval včera......hmm, asi přestanu hrát.:-))
Mátu poznám jen tu peprnou a vůbec jsem netušila, že existuje ještě nějaká čokoládová či jablečná. Opravdu jen odhad.
Pane Kolíčku, víte, co uděláme s tou cenou ? Pěkně ji schovejte a až příjde čas, vypište nějakou pěknou soutěž a my čtenáři se o to popereme jak se sluší a patří. A to si pište, že nikomu nedám nic zadarmo !!! :-)))))

Anonymní řekl(a)...

Díky za vyluštění kvízu, člověk se pořád učí. ;-)
aida
P.S. Znova jsem ty moje truhlíky ohledala a mám mátu č. 1 + 4.

pan Kolíček řekl(a)...

Tea:
no jak myslíte, já to s váma myslel dobře :o))) Chápu to tak, že si chcete cenu vybojovat a ne získat náhodným zaškrtáváním jak ve sportce - velice sportovní přístup!! :o)) Tak já ji schovám a pokud ji ještě někdy najdu, tak snad pak něco vymyslím. Jen aby pak nebylo přesoutěžováno - tu výhru palcátu vám nezapomenu... :o))) Moc zdravím!
Aida:
tedy vy jste skvělá - já měl problém je rozeznat i s cedulkama a vy se orientujete už podle fotek - GRATULUJI!!! A hlavně Vám přeji, ať se mátičce ve Vaší péči pěkně daří a dělá vám jen radost - stejně tak i ostatní bylinky :o)))

Anonymní řekl(a)...

Chápete to dobře ! :-)
A představte si, že palcátek už včera dorazil ! Podezřívám Yvu, že pro něj objednala nějaký letecký speciál ! Jinak to snad ani není možný ! :-)) Je nádherný ! :-)
Jen mi příjde trochu paradoxní a zároveň velmi úsměvné, že se mi při každém zmáčkutí kyselého citrónu vybaví tak milí lidé jako Yva, Vy, Papaja, DoceVita, luckydina, no a jasně Jednorožec ! Bez toho by přece palcát nebyl palcátem !! :-)) Mějte se krásně a hezký víkend !

pan Kolíček řekl(a)...

Tea:
asi to z té Amériky sviští nějak rychleji! Já podezřívám Yvu, že tu fajn soutěž vymyslela pro podobně příjemný pocit, jaký zažíváte Vy při trýznění nebohého citronu :o) Co víc si vlastně přát? :o)) A musím souhlasit - bez Jednorožce by palcát rozhodně nebyl tím pravým nástrojem :o)))

Anonymní řekl(a)...

Jé! A já si myslela, že marockou trefím na sto procent! To jsem tedy popleta... Samozřejmě jsem se na výsledky musela podívat, jen teď bylo nějak méně času :-(

Tea vyluštila mátový test správně! Tea má krásné slohové "střevo" - Love Story s Františkem si pamatuji ještě teď:-) A navíc ještě znalosti - to nemohla být náhoda :-))) Moc Ti to, Teo, přeji.

A ten pocit? Ten já mám taky, když se takhle sejdeme a poklábosíme... Prostě: "Vo vo vo tom to je..."

Nikoho z Vás jsem nikdy neviděla, ale zapařit bych s vámi šla hned. A asi by se to protáhlo... tak asi na týden?

pan Kolíček řekl(a)...

papaja:
klídek - taky se jednou trefíte :o) O tom času mi vůbec nemluvte - lítám teď, jakobych trénoval na Peking a přitom nestíhám skoro nic (to je tak, když si člověk nahrne všechno na poslední chvíli před dovolenou) Ten vámi navrhovaný pařbový týden by mi zrovna bodnul :o))
Jo a k tomu teinýmu "střevu" - nezbývá než souhlasit :o)

Anonymní řekl(a)...

Nazdar

Neviete niekdo ci sa da do mojita pouzit mata rolni ?

pan Kolíček řekl(a)...

transmith:
nazdar! to bohužel nevím, zkusím se zeptat paní u které si mátu často kupuji :o)