pondělí 22. září 2008

Jabka a nejabka

Vypadá to trochu jako miniaturní jablko a není to jablko, chutí to připomíná hrušku a přece to s ní nemá nic společného, zláká-li vás krásně zelená barva s místy červeným nádechem a zakousnete se, nejspíš se vám trpkostí hned zkřiví pusa do osmičky a naopak, když už je to celé odporně hnědé, pomačkané a uvnitř blátíčkoidní, má to tu správnou chuť. Co je to? Je to oskeruše, tedy přesněji plod až dvacet metrů vysokého stromu jeřábu oskeruše (nebo taky oskoruše).

Chcete se o tomto stromu stromů (jak se mu někdy na Slovácku říká), využití plodů v kuchyni či možnosti jejich pálení dozvědět více? Pak určitě nezapomeňte 27. a 28.září 2008 navštívit salaš Travičná u Tvarožné Lhoty nedaleko Strážnice. V tomto termínu se zde koná již IV. ročník slavnosti Oskorušobraní.

A když už jsem zmínil ta jablka - ve stejném termínu, přesněji v neděli 28.září 2008 se v Hostětíně na úpatí Bílých Karpat koná VII. ročník Jablečných slavností. Podle toho, co jsem slyšel, to většinou stojí za to.

Tak už víte kam o nadcházejícím víkendu? Já má tedy jasno - nejraději bych stihl obojí :o))

Kolíček

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No, tak já o víkendu nejspíš pojedu semhle: http://www.kanoistika.estranky.cz/archiv/uploaded/65
A když je řeč o oskeruši, mišpule znáte? Tak za měsíc-dva budou zralé...

Anonymní řekl(a)...

Pardon, chybí podpis.
aida

pan Kolíček řekl(a)...

aida:
no jo, vy máte vlastně doma toho dračího kanoistu :o)) tak v Kojetíně pozdravujte, mám tam část rodiny. Mišpule znám (ta chuť je podobně příjemně hruškoidně nahnilá), ale málokdy se k nim dostanu. Jednou jsem z nich jedl nějakou marmeládu - vůbec nebyla špatná. Je škoda, že se tyto pozapomenuté plody neprodávají na tržištích, myslím, že by si našly své příznivce - mě tedy určitě :o))

Alča řekl(a)...

A taky můžete sem : http://www.kzmb.cz/kultura/husi_slavnosti.htm
Ale člověk nemůže být všude :o((

pan Kolíček řekl(a)...

Alča:
no vidíte, na ty jsem zapomněl - ale letos už je stejně nestihnu, zkusím ty oskoruše, už se těším na kořaličku :o)))