úterý 3. června 2008

Zahrada ve 3. patře

Jako dítě jsem po ní nikdy neprahnul, ale od chvíle, kdy jsem - už dospělý - dvakrát po sobě viděl stejnojmenný film, po ní toužím - po zahradě. Máme (tedy přesně mí drazí rodičové mají) zahrádku na chalupě, ale to není ono. Jednak mi nepatří a tak nezbývá než se smířit s tím, že na ní realizují své vlastní představy - mrkev a petržel tenké jak nit ať je jednotíte jak chcete, brambory spíš menší a ožrané (zato předpisově v řádcích), cibule a česnek v přesných záhonech, v rohu skalka a "pidijezírko s pidivodopádem…" Ale hlavně je daleko a já se na ni dostanu tak třikrát do roka.

Zahrada mých představ je jiná - musí být plná ovocných stromů, víc zdravě přirozená než přehnaně upravovaná (tak trochu vzor “Vlašínová“), na každém druhém kroku porostou voňavé bylinky, sem tam keř s nějakými jedlými bobulemi, plevel se bude redukovat podle potřeb v kuchyni (většina je stejně jedlá a zdravá, tak proč ho všechen likvidovat), jahody nahodile roztroušené, mrtvé stromy obrostlé jedlými i nejedlými šplhavkami… Protékající potůček samozřejmě nemůže být na závadu a ježek jako host je vítán. To vše v těsné blízkosti mého domova - nejlíp vyjít přímo z kuchyně. Tolik můj sen.

A realita? Vlastním balkon. Tak dvaapůl metrů čtverečních, pochopitelně bez stromů a s potůčkem vždy po deštích. Z balkonu nad námi občas padá omítka, z toho našeho na nebožáky pod námi nejspíš taky - všichni jsme si rovni. Sluníčko na něj svítí jen odpoledne, zato pekelně. Svoji romanticko-praktickou představu o kvetoucí zahradě tedy realizuji sestavou truhlíků a květináčů, které vždy na jaře poctivě osázím nejrůznějšími jedlými rostlinkami. Ty - proti všem poučkám o nezničitelnosti bylinek - postupně hynou na množství parazitů (je neskutečné, kolik havěti se zničehonic zjeví uprostřed města v desetimetrové výšce) a já je nahrazuji novými, které časem uschnou, zplesniví nebo je opět napadne nějaká žravá mrcha, celé je sežere a mě nic nenechá.

Bazalku jsem tak loni měnil čtyřikrát, šalvěj a rozmarýn dvakrát, u pažitky jsem to nakonec vzdal a čerstvou raději kupoval na rynku. A na mátě jsem mohl chovat motýlky - tolik zelených housenek pohromadě jsem nikdy neviděl (ani nevím jestli to byl jedlý druh). Zkoušel jsem i převislé jahody. Krásně kvetly, nasadily na plody které při zrání úžasně voněly a pak - buď uschly nebo záhadně zakrněly či předčasně opadaly. Zkrátka - díky Nepilovi zhruba vím jak se dělá chalupa (což je mi na nic), díky Čapkovi si matně vybavuji jak se dělá film, divadlo nebo noviny (taky hodně platný...), ale jak se dělá zahrada na mikrobalkónu mi nikdo neprozradil. Ani Zahradníkův rok nepomáhá. A tak to zkouším každoročně znovu a snažím se vypěstovat konečně krásné a zdravé bylinky.

Jako letos. Poslední pátek v květnu jsem za ranního rozbřesku na trhu nakoupil obrovskou tašku rostlinek v různém stupni vývoje a už jsem se viděl jak je večer sázím a zapichuji k nim mé léta používané keramické jmenovky ve tvaru ptáčků. Nikdy si totiž zpočátku nepamatuji názvy bylinek a učím se je pomalu. A navíc to vypadá docela hezky - aspoň to říkají návštěvy. Doma jsem vše pěkně vybalil, natahal ze sklepa truhlíky a květináče, připravil novou hlínu a chystal se k sázení. Chvíli jsem nad tou hromadou stál a pak zase vše schoval. Do večera se mi podařilo zapomenout pojmenování čerstvě nabytých rostlin. Takže v sobotu ráno se na tržišti potuloval zmatený pan Kolíček a s plnou taškou obcházel místní prodejce aby mu poradili co to vlastně včera nakoupil. A vše na místě pečlivě polepoval připravenými popiskami. Měli ze mě radost.

Ale dost naříkání, tentokrát se už to minizahradničení musí vydařit. Dokonce jsem jako obranu před mšicemi zakoupil sazenice smradlavých afrikánů - prý to pomáhá (teď jen doufám, že mšice nesežerou i ty afrikány). A já budu moci navařit nějakou dobrotu dřív než to všechno chcípne.

Dnes začnu rožněnou vepřovou panenkou s čerstvými bylinkami:

Panenku pečlivě odblaňte a očistěte od zbytků tuku, opláchněte pod tekoucí studenou vodou, osušte a nakrájejte na plátky silné 2 – 3cm. Připravte si směs čerstvých bylinek: rozmarýn, tymián, šalvěj, dobromysl, mátu jemně posekejte, přidejte drcený pepř, stroužek utřeného česneku (bez soli!) a vše smíchejte s olivovým olejem (oleje přiměřeně – maso nemá plavat). Připravenou směs vetřete do nakrájených plátků masa, v míse přikryjte a nechejte v chladu alespoň hodinu odpočívat. Naložené maso klaďte na rozpálený grilovací rošt nebo (jako já) na steakovou pánev a prudce opékejte z každé strany 2 – 3 minuty.

Opečené maso osolte a nechejte pár minut odležet na nahřátém talíři (já k tomu účelu používám čistou nahřátou pánev). Mezi tím, co maso odpočívá od brutální tepelné úpravy, nakrájejte rajčátka na tenké plátky, naklaďte je na jídelní talíře, zakápněte olivovým olejem, balsamikovým octem, popepřete, posolte a posypejte je sekanou bazalkou. Na talíř přidejte odpočaté maso a k přikusování nasucho opečený libanonský chléb. Nechci nikoho nabádat k alkoholismu, ale tento pokrm si přímo říká o zapíjení suchým, ne moc aromatickým, bílým vínem. Přeji vám dobrou chuť.

Kolíček

31 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Docela chápu Vaše trápení s kytičkama a bylinkama. Mně zas chcípne cokoli, co mám v květináči. Před 2 měsíci jsem si nasela směs koření - jsou tam takové malé lístečky na teňounkých stonečkách a prdlajs z toho. Bambus mi zdechá, takové pěkně kvetoucího kvítečko, co ani nevím, jak se jmenovalo, mi odešlo do měsíce. A přitom všichi v rodině takoví zahradníci!

Ale ty fotky, ty máte teda nádherné... Sliny se mi sbíhají :-)

Anonymní řekl(a)...

olu:
tak to máme podobný skušenosti se zahradničením, mně uschne i kaktus :o) ale něco málo občas přežije a to je pak radosti... Ty bylinky vypadaj dobře protože jsou čerstvě sázený. A když jsem je fotil, tak jsem u nich ležel na břiše a kamarádka mi seděla na zádech - abych se moc netřepal :o)

Anonymní řekl(a)...

ehm...nebylo by trošku jednodušší pořídit si stativ?
ale to byste se zase připravil o kamarádku na zádech, že? :-P

Anonymní řekl(a)...

Jsem se pobavila... :-) Mně bylinky zasadila máma u nich na zahradě, já nemám bohužel ani ten balkon. Ale stejně, jak je krásně cítit z Tvého psaní,jsem po bylinkách žhavá a těším se, až bude možnost kouzlit s čerstvě utrženými. V zimě (vlastně i teď) v obchodě jsou to takové "nitky bez chuti a zápachu".
P.
:-)

Anonymní řekl(a)...

Recept vypadá jednoduše a dobře, ale ty jmenovky!!! Ty jsou nádherné. Kdepak jste k nim přišel? Vlastní výroba nebo šikovné kamarádstvo...? O permakultuře jsem něco četla, ale vzhledem k tomu, že jsem alergik, tak se zahradničení vyhýbám. U nás na zahradě vládne matka, živlové a pes. Ohledně těch mšic - nepěstují třeba sousedky různé muškáty a pelargonie, ono se to prý lehce šíří... ty potvůrky. Mějte se. Jena

Anonymní řekl(a)...

olu:
tak to nevím - hlavně by musel být stativ vysokej max. deset cenťáků - truhlíci jsou u země! Než se s tím shánět, to raději vydržím tu holku na zádech... :o))
papaja:
no a právě ty nitky mě donutily každoročně se pokoušet o vlastní sklizeň. Jen je škoda, že mi tam to sluníčko nesvítí spíš dopoledne, to býlí by vonělo ještě víc a tolik by snad nevysychalo. Zdravím :o))
jena:
kdyby ručičky, kdyby kamarádi - ptáčci jsou poctivě kupovaní v Brně v krámku s keramikou. A jednoduché recepty mám nejraději - chlap, no :o) A díky za typ s těmi mšicemi - okouknu sousední balkony - ale pochybuji, že ty muškáty kvůli mě přestanou sousedi pěstovat :o( Jo a včera jsem preventivně zakoupil jakýsi biopostřik na olejové bázi a dokonce žlutý lepivý destičky - asi sem se zbláznil - kvůli třem truhlíkům!! zdravím :o))

Anonymní řekl(a)...

Naše vševědoucí paní profesorka v hodinách botaniky zkušeně radila, jak se vyhnout mšicím na růžích - oblebit stonky izolepou, aby na ně nevylezli mravenci...
No už to vidím, jak berete nitku po nitce a lepíte a lepíte... Muhehe

Anonymní řekl(a)...

olu:
...a jak oblepuju spodky lístečků... tak to asi ne. Ale jestli má vaše profesorka čas, může k nám přijít lepit a lepit a lepit... Dostane snítku tymiánu a mojito navrch :o)

Anonymní řekl(a)...

Pane Kolíčku, nemáme my náhodou společný balkón? Přesně takhle to u mne probíhá každý rok. Ale ne, já nemám tak krásné jmenovky. :-) Už několik dní obírám první mšice, heč ! :-) Rozmarýn (koupený a určitě zamšicovaný) mi právě visí v kbelíku s vodou ve vaně hlavou dolů, rozhodla jsem se ho totiž nevyhodit, ale ty potvory utopit ! No je to trápení. :-(

Anonymní řekl(a)...

bylinky pěstujeme každý rok, ale mšice na nich nikdy nemáme. Na růžích to ano! Manža si vyrábí nějaký postřik z kopřiv, nechá je vymáčet ve vodě (možná ještě s něčím) a pak je stříká. Ale je to neuvěřitelný smrad!

Anonymní řekl(a)...

Už tady třetí den obdivuju ty jmenovky, jsou opravdu úžasné! Kde jste na tom byl?
Moje bylinky (taky pěstované na balkóně, ale koupené a zasazené o chvíli dřív) už dorostly do použitelné velikosti a množství, tak jsem se inspirovala, obrala truhlíky a naložila nějaké maso na víkend. Snad na nás nepřijedou hasiči, grilujem na balkóně v paneláku. ;-)
aida

Anonymní řekl(a)...

tea:
ani mi o tom nemluvte, taky mám pocit, že si ty choroby a žravý mrchy tahám domů už v květináči... Ovšem topit je - to mě ještě nenapadlo :o)) Tak přeji hodně úspěchů!!!!
bali:
mám takový pocit, že už jsem vám jednou psal, že ten váš "manža" musí být hrozně šikovnej člověk - no, nezbývá, než to jen opakovat!! Ty smradlavý kopřivy zní zajímavě - taky mám někde založen "zaručenězaručenej" návod na postřik z nějakých rostlin, ale v jakým se válí šuplíku...bůh suď :o)
aida:
:o))) já griloval jen na té grilovací pánvi, ale taky z toho bylo kouře a smradu!!! Na nákup bylinek se mi pořád nedostávalo času, tak jsou ty nový zatím malý - ale kupoval jsem je hned po dvou, abych mohl jedny natruhlíkovat a než vyrostou tak druhý zatím sníst :o) Teď mi došlo, že ty truhlíky musím ještě zastínit něčím světlým kvůli přehřívání... Jo a jmenovky jsem koupil v Brně v obchodě s keramikou na Josefské. Pozdravujte Sbor dobrovolných hasičů - snad k vám nepolezou jak Čepek na komín "o))

Anonymní řekl(a)...

Ohledně koupele rozmarýnu, někde jsem kdysi četla, že je to poslední šance, jak zbavit bez chemie poměrně vzrostlou bylinku. Prostě vyprat. Rozmarýn je znovu zasazen a od včerejška nevypadá, že by utrpěl nějakou újmu na zdraví. Mšice tam není ani jedna, stále pečlivě kontroluji. Tak uvidíme. :-))

Anonymní řekl(a)...

tea:
pevně doufám, že mšice dostaly za uši a dají vám pokoj! A živě vidím sousedy jak se rozplývají nad vaším rozmarýnem s dotazem zda je nový a vy jim s televizním úsměvem odpovídáte "není, je vypraný v..." :o)) Mimochodem: jako malý jsem měl doma citronovník z polska i s návodem na pěstování - ale otřesně přeloženým. Takže jsem se z něj třeba dozvěděl, že "puklice jsou vidět holým okem". A v něm doporučovali zbavovat se škůdců otíráním listů jarovou vodou - tak to praní asi fakt funguje.

Anonymní řekl(a)...

Ha ha, zatím to vypadá dobře a už si zkouším ten TV úsměv !! :-)Perete rozmarýn v "jaru" ? Ale to snad ne ! Jedině vypraný ve vodě z vodovodu, zajistí vám tu pravou pohodu. A říkáte, že voda tvrdá je? Nene, nad mšicemi vždycky vyzraje....plam,plam...vaše vodárny ve spolupráci s místními zahrádkáři...:-)

Anonymní řekl(a)...

tea:
nechcete mi doufám tvrdit, že se živíte jako kreativka v reklamce, že ne? Ovšem - vlohy na to máte, to zas jó :o)))

Anonymní řekl(a)...

ano, můj manža, je velmi šikovný, proto jsem si ho také nechala :-))
Včera říkal, že místo kopřiv, může být postřik i z listů černého bezu, cca 1 kg listů na 10 l vody, nechat několik dní louhovat, poté aplikovat postřikem na rostliny ;-)
Odpuzuje i myšky atd.

Anonymní řekl(a)...

bali:
ano? že bych se pomstil bezu za tu jarní alergii a oškubal ho? aspoň by odčinil co napáchal... každopádně díky moc za bezva tip, určitě vyzkouším :o)) a pozdravujte manžu!!

kulihrášek řekl(a)...

Ty úžasné jmenovky jsou z dílny rožnovské výtvarnice Lidušky Vaškové. Svou keramiku prodává na jarmarcích ve valašském skanzenu. Myslela jsem, že je Pan Kolíček koupil při návštěve Rožnova o velikonocích. Stánek měla hned vedle té slečny s kočičkami.

Anonymní řekl(a)...

kulihrášek:
nene, ty mám už dýl, ale fakt je, že v Rožnově je ta paní taky prodávala :o)

:-) řekl(a)...

Kulihrášek:
Moc děkuju, myslím že nejen za sebe, která je naprosto okouzlená těmi keramickými ptáčky, za poskytnutou informaci o paní Vaškové.. ale jak to tak bývá, nedaří se mi najít žádné další "stopy".. Snad to nezní jako troufalost, ale nevíte náhodou, jestli třeba nemá internetovou adresu? Jako Pražákovi jsou pro mě valašské jarmarky trochu z ruky.. A to je moc škoda, protože mám čím dál silnější pocit, že na Moravě je nějak neuvěřitelně silná koncetrace lidí se se srdcem na pravém místě a láskou nejen k jídlu, kteří tady v Praze snad ani neexistují.. Nebo že bych snad chodila špatnými ulicemi?? Nějak tady nenalézám spřízněnou duši, tak si aspoň s rostoucí závislostí čtu tenhle blog pana Kolíčka :-)
Předem děkuji a přeji krásný sluníčkový den.

Anonymní řekl(a)...

:o)
a to já si zase myslím, že v Praze je taky dost fajn lidí (ono to na té Moravě taky není vždycky růžový), sám jich pár znám. A zkusil jsem dle KULIHRÁŠKOVÝCH informací zadat do vyhledávače heslo "Ludmila Vašková keramika" a vypadlo mi toto (asi mám štěstí:o)) http://www.forhabitat.cz/2001/vystavovatele/firma.asp?id=191 Tak snad to bude ona :) Moc zdravím!!

kulihrášek řekl(a)...

Je to ona! Jestli má vlastní webové stránky nebo jakou má mailovou adresu zatím nevím, ale pokusím se to během dne zjistit.

:-) řekl(a)...

Zdravím všechny spřízněné duše a dovolím si podělit se s vámi o mojí dnešní dobrou náladu: MÁM JE OBJEDNANÉ!!! Díky vašim informacím (díky Kulihrášku, díky pane Kolíčku) se mi podařilo se spojit s panem Vaškem, který ta "ptáčátka" vyrábí a který je velmi milý a ochotný, takže jsem si hned ptáčky mohla i objednat. :-))
Je-li mezi Vámi někdo, kdo se do Rožnova jen tak nedostane a kdo má taky pocit, že bez těch ptáčků jsou truhlíky s bylinkami jako bez vody, tak tady tel. spojení je: 571 648 331.
Pane Kolíčku, dovolila jsem si sdělit panu Vaškovi, odkud že to vlastně o jeho ptáččích vím, takže předpokládám, že v panu Vaškovi budete mít dalšího věrného čtenáře. Já si tady s vámi žiju takový "virtuální" život a opět nemůže než poděkovat za všechny zážitky, které mi dovolujete s Vámi sdílet.
Hezký den. :-)

Anonymní řekl(a)...

:o)
Tedy! Vy jste asi nový živočišný druh "Šikula Extrarychlá" - takhle svižně reagovat, to se hned nevidí :o))) Tak ať vám ptáčci dělají parádu a hlídají úrodu :o)

:-) řekl(a)...

&:-D Už se na ně moc těším.. Budou to nejen krásné ozdobičky, ale také tak trochu ztělesnění Vašeho blogu na mé terase.. :-)) a bylinky budu hlídat "holým okem".. :-))

kulihrášek řekl(a)...

Tak vidím, že telefonní číslo už je zjištěno, dozvěděla jsem se ještě, že webové stránky se chystají, až budou hotové, dám vědět.

Anonymní řekl(a)...

:-)
hlavně se při "holení oka" moc nepořežte :o)
kulihrášek:
tak to je super, už se těším :o)

Anonymní řekl(a)...

Poznámka ke jmenovkám na bylinky: Vaškovi jezdí každý rok v září do Kunštátu (do toho na Vysočině) na Hrnčířský jarmark a jmenovky tam mívají (kromě krásných malovaných glazovaných květináčů a dalších věcí). Je fakt, že jmenovky jdou rychle na odbyt, je lepší přijet už v sobotu dopoledne.

Anonymní řekl(a)...

přeji hezký den,
líbí se mi Váš článek je super, jen k zápichům z keramiky pro pražské a okolní...bývají na trzích v Berouně...což je určo blíž než na moravu....

pan Kolíček řekl(a)...

anonymní (škoda):
díky za pochvalu. Jak jsem slyšel, autorka objíždí i různé skanzeny a trhy, takže na ni nerazit určitě nebude velký problém.