pátek 25. dubna 2008

... a sklepové se otvírali

Jestli váháte, kam o víkendu vyrazit na výlet, mám pro vás zajímavou inspiraci. Nasedněte do autobusu či vlaku a vydejte se pod pálavské vrchy do obce Rakvice, malebné vesničky založené ve 13. století, ležící na okraji dyjské nivy. Přijet můžete i autem nebo na kole - ale tento víkend bych vám to rozhodně nedoporučoval, protože v sobotu 26.4. 2008 od jedenácti do dvaceti hodin zde proběhne Den otevřených sklepů a vy byste tak byli ochuzeni o možnost ochutnat některá ze zde pěstovaných vín.

Nabídka bude bohatá - výborné půdní a klimatické podmínky dovolují na okolních kopcích vyrůst dvanácti bílým a šesti červeným odrůdám, které zpracovává řada drobných vinařů a několik vinařských firem (např. Vinselekt pana Michlovského) ve skvělé moky. Navštívíte některé ze 110 sklepů, z nichž nejstarší pocházejí již ze 17. Století (nebojte se, ty otevřené snadno najdete - budou výrazně označeny a navedou vás k nim směrovky). Pokud snad dostanete hlad, budou pro vás ve dvoře místní sokolovny připraveny různé specialitky - gulášek, ovárek … :o)

Přijeďte tedy tuto sobotu nasát atmosféru rakvických sklepů a strávit příjemný den ve společnosti místních vinařů. Věřím, že budete odjíždět nadšeni.
PS: vstupné je sice 500,- Kč, ale v ceně je volná ochutnávka vín a poukaz na nákup vína za dvě stě.

Když se popíjí, je dobré něco malého zakousnou. Pro tyto chvíle tu mám pro vás recept na Vícebarevné koule: nahrubo nastrouhejte sýr s modrou plísní uvnitř (použil jsem starou dobrou nivu a na chuť přistrouhnul trošičku “dánského modráka”). Přimíchejte trochu másla - pokud je tuhé, taktéž nahrubo nastrouhejte, přidat můžete i čerstvě mletý pepř.

Vše dohromady splácejte v jednolitou hmotu (máte-li v domácnosti nějaké dítě, zaměstnejte ho touto činností, bude vám vděčné za patlání modrozeleného blátíčka). Touto hmotou obalte bobule bílého hroznu a vzniklou kouli vyválejte ve vybrané pochutině- mleté paprice, sekané petrželce, sekaných vlašských oříšcích … Odvážlivci nechť vyzkouší drcený pepř či pálivé papričky :o) Podávejte s bílým pečivem, ale nejdříve nechte koule pořádně vychladit v lednici.

Přeji vám dobrou chuť a krásný víkend! Kolíček

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

MlsnáP:Pane Kolíčku, vy ale opravdu krásně fotíte! Váš foodstyling nemá chybu. Jenom ta lednička vypadá dost prázdná, doufám, že to bylo pouze vyklizeno na fotografování.

Anonymní řekl(a)...

ty kouličky jsou fajn, to si musím pamatovat ;-)

Anonymní řekl(a)...

mlsná:
děkuji za pochvalu, vyřídím v redakci :o)) Lednička je náhodou trochu plnější, toto je horní polička a na ní bylo ještě kondenzované mléko, jedna čertovská klobása, sušená biorajčata v oleji,španělské olivy na řecký způsob a domácí sádlo, co zůstalo ze škvaření škvarků - ale foťte se s tím :o)

Anonymní řekl(a)...

bali:
kouličky byly skvělé, naše domácnost se rozdělila na dva tábory - jeden tábor preferoval paprikové, druhý ořechové a o pažitkové jsme svedli boj :o)

Anonymní řekl(a)...

rozsekla bych to pepřovýma ;-)

Anonymní řekl(a)...

bali:
teda - vy se ale cejtíte! a co ty s pálivou papričkou - ale to už by bylo moc, co? :o)