Hned mě napadla jedna příjemná brněnská restaurace - Ristorante Piazza na náměstí Svobody, kam jsem před nedávnem zavítal coby svatební host.
A měl jsem k tomu tři důvody:
- Zajímavý a moderní design s dostatečnou noblesou - ale nelekejte se, ceny jsou na střed Brna docela příznivé.
- Výborná italská kuchyně - soudím z mé předešlé návštěvy a z referencí od přátel.
- Většina obsluhujícího personálu je velice milá a flexibilní (záměrně říkám většina - čtěte dále).
Celý interiér je laděn do oranžova a navečer spoře osvětlen - na fotkách je tento "hendikep" znát. Ale přes den proudí do restaurace denní světlo skrze prosklené otvory ve stropě, celý prostor je tak příjemně světlý a určitě lépe "fotografitelný" :o)
Jak jsem naznačil, obsluha se tu opravdu činí - nové příchozí vítá s úsměvem, uvede je k vybranému stolu a hbitě podává jídelní lístek a k němu vinný list - nabídku tuzemských jakostních vín tu mají opravdu pestrou. Bylo příjemné sledovat "cvrkot na place" - namísto "už si nesednete!" slyšíte milé "chviličku ..." a už se přesouvají stoly, zvětšuje (či zmenšuje) se počet míst podle momentální potřeby.
A teď k jídlu (aneb moje menu ...)
Polévka Brodo con passatelli di carne - hovězí vývar s masovými noky, lístky špenátu a parmazánem. Lahodná, silná, masové knedlíčky byly "obláčkově" nadýchané, ale příště bych kuchaři doporučil výrazně méně soli.
Gnocchi di patate con funghi, capperi, pomodori e pecorino - lišky, plody kapary, sušená rajčata, olivový olej, sypané sýrem pecorino. Záměrně jsem si vybral nesezónní lišky a zajímalo mě, jak se s tím kuchař popere. Noky byly výtečné, kombinace s kapary a rajčátky výborná, ale houby mě zklamaly - byly hadrovité konzistence a nacucané vodou s octovou dochutí, která úplně přebila chuť lišek.
Na závěr jsem vyzkoušel Crema caramel con albicocca e salsa di arancia - karamelový krém s glazovanými meruňkami a pomerančovou omáčkou. Vychlazený karamelový krém byl vynikající a jeho kombinace s pomerančovou omáčkou byla skvělá. A jaké byly meruňky v březnu? - zavařovaně rozbleptané ( možná by bylo zajímavější vytvořit z nich pyré...)
Polévka Brodo con passatelli di carne - hovězí vývar s masovými noky, lístky špenátu a parmazánem. Lahodná, silná, masové knedlíčky byly "obláčkově" nadýchané, ale příště bych kuchaři doporučil výrazně méně soli.
Gnocchi di patate con funghi, capperi, pomodori e pecorino - lišky, plody kapary, sušená rajčata, olivový olej, sypané sýrem pecorino. Záměrně jsem si vybral nesezónní lišky a zajímalo mě, jak se s tím kuchař popere. Noky byly výtečné, kombinace s kapary a rajčátky výborná, ale houby mě zklamaly - byly hadrovité konzistence a nacucané vodou s octovou dochutí, která úplně přebila chuť lišek.
Na závěr jsem vyzkoušel Crema caramel con albicocca e salsa di arancia - karamelový krém s glazovanými meruňkami a pomerančovou omáčkou. Vychlazený karamelový krém byl vynikající a jeho kombinace s pomerančovou omáčkou byla skvělá. A jaké byly meruňky v březnu? - zavařovaně rozbleptané ( možná by bylo zajímavější vytvořit z nich pyré...)
Kamarád ochutnal (a já ujídal ...)
Předkrm Insalata caprese con salsa di rubra e olive nere - nakládaný sýr mozzarella s čerstvými rajčaty, čerstvou bazalkou, rajčatovou omáčkou rubro a černými olivami. Chutné spojení, nejlepší byla omáčka rubro - jemná a hodila se jak k sýru, tak k rajčatům (mít tu možnost, určitě bych si odnesl kelímek domů)
Tagliatelle nere di seppia ai frutti di mare - čerstvé sépiové těstoviny, mořské plody, loupaná rajčata, česnek, žampiony, bílé víno, kudrnka. Plody moře, ze kterých trošku moc čouhalo "zmrazené Makro" byly výborně ochucené, takže budiž odpuštěno. Ve spojení s tmavými těstovinami a rajčaty výborná kombinace.
Předkrm Insalata caprese con salsa di rubra e olive nere - nakládaný sýr mozzarella s čerstvými rajčaty, čerstvou bazalkou, rajčatovou omáčkou rubro a černými olivami. Chutné spojení, nejlepší byla omáčka rubro - jemná a hodila se jak k sýru, tak k rajčatům (mít tu možnost, určitě bych si odnesl kelímek domů)
Tagliatelle nere di seppia ai frutti di mare - čerstvé sépiové těstoviny, mořské plody, loupaná rajčata, česnek, žampiony, bílé víno, kudrnka. Plody moře, ze kterých trošku moc čouhalo "zmrazené Makro" byly výborně ochucené, takže budiž odpuštěno. Ve spojení s tmavými těstovinami a rajčaty výborná kombinace.
Z nabídky vín jsem ochutnal rulandské šedé 2005 - solidní. Točí tu pivo značky Stella Artois - tentokrát jsme nechutnali, ale z minula si pamatuji, že bylo výborné.
Po náročném pracovním týdnu jsem byl nakonec rád, že jsem vyrazil a překonal svoji sobotní lenost. Večer to byl nadmíru příjemný. Ale všechna pro mají i svá proti - tentokrát to byl vrchní číšník - není tu praxí, že vás kasíruje číšník, který se o vás celý večer staral a vy mu tak můžete i spropitným poděkovat za jeho péči. Odměřený přístup vrchního při placení trošku ochladil naše nadšení z jinak skvělé restaurace.
Po náročném pracovním týdnu jsem byl nakonec rád, že jsem vyrazil a překonal svoji sobotní lenost. Večer to byl nadmíru příjemný. Ale všechna pro mají i svá proti - tentokrát to byl vrchní číšník - není tu praxí, že vás kasíruje číšník, který se o vás celý večer staral a vy mu tak můžete i spropitným poděkovat za jeho péči. Odměřený přístup vrchního při placení trošku ochladil naše nadšení z jinak skvělé restaurace.
P.S.: Při návštěvě tohoto podniku počítejte s couvertem - v jeho ceně zde dostanete nadmíru chutné česnekovo-bylinkové máslo s čerstvou bagetou a křupavé italské tyčinky. A určitě se při odchodu nezapomeňte zastavit u pultu, za kterým má své království mistr "pizzař" - pohled na dřevem rozpálenou pec na pizzu je kouzelný :o)
Ristorante Piazza
OC OMEGA, nám. Svobody, Brno
otevřeno: pondělí až neděle od 11 do 24 hod
Ristorante Piazza
OC OMEGA, nám. Svobody, Brno
otevřeno: pondělí až neděle od 11 do 24 hod
Zdraví vás Kolíček!
2 komentáře:
Já jsem tam byla asi před rokem. Přišli jsme v době oběda a pořád jsme si nějak nemohli vybrat. Kamarádka chtěla polévku co měli v poledním menu. Číšník jí oznámil že ta je jen k tomu menu, tak řekla že by si dala to menu a on na to že menu už došlo. Celou dobu se k nám choval hrozně, tak jsme zrušili celou objednavku a šli pryč. No třeba už vyměnili personál. Ája
Ája:
to je mi líto, my měli vždy štěstí na jídlo i na obsluhu - jen ten vrchní by se při placení mohl aspoň usmát (za ty prachy)
Okomentovat