Je sobota dopoledne, jarní sluníčko svítí tak ostře, až mě z toho pálí oči a já, obtěžkán taškami procházím tržištěm a přemýšlíme co zakoupit, aby to moc nestálo … Však to znáte. Prohlížím si stánkaři nabízenou zeleninu, ale víc než ta mě tentokrát upoutaly nápisy na kartičkách u zboží. Dozvídám se z nich, že mrkev je „naše“, křen „bez chemie“ a špenát „čerstvý, dnes trhaný“ - ten ale prodává dědek tak protivný, že bych mu to nevěřil, ani kdybych ho s ním ráno potkal na poli.
Jednou jsem si u něj vybíral salát - ten mi dal! „Co se mi v tom hrabete, všechny jsou stejný!“ ječel po mně. Nechal jsem tenkrát chlapa i špenát svému osudu a zařekl se, že u něj nikdy nenakoupím, ani kdyby byl nejlevnější a měl tu zeleninu nejhezčí. Mrkev je „naše“ a mandarinky jedině „sladké a bez pecek“. Už se těším na jahody a meruňky, které budou opět zaručeně „z Moravy“ :o)
Jednou jsem si u něj vybíral salát - ten mi dal! „Co se mi v tom hrabete, všechny jsou stejný!“ ječel po mně. Nechal jsem tenkrát chlapa i špenát svému osudu a zařekl se, že u něj nikdy nenakoupím, ani kdyby byl nejlevnější a měl tu zeleninu nejhezčí. Mrkev je „naše“ a mandarinky jedině „sladké a bez pecek“. Už se těším na jahody a meruňky, které budou opět zaručeně „z Moravy“ :o)
Dnešní menu je ve znamení české klasiky – levné a chutné:
Bramboračka
Namočte do vody (nebo mléka) sušené houby. Než změknou, nakrájejte cibuli na kostičky, mrkev a menší petržel na kolečka, kousek celeru na nudličky. Zeleninu osmahněte na másle, přidejte lžíci hladké mouky a krátce umíchejte zásmažku. Za stálého míchání vlévejte studenou vodu, nasypte namočené houby, přidejte celý kmín, dvě kuličky nového koření a na kostičky pokrájené očištěné brambory.
Namočte do vody (nebo mléka) sušené houby. Než změknou, nakrájejte cibuli na kostičky, mrkev a menší petržel na kolečka, kousek celeru na nudličky. Zeleninu osmahněte na másle, přidejte lžíci hladké mouky a krátce umíchejte zásmažku. Za stálého míchání vlévejte studenou vodu, nasypte namočené houby, přidejte celý kmín, dvě kuličky nového koření a na kostičky pokrájené očištěné brambory.
Na kolínku (jedno zda čerstvé či uzené) nařízněte několikrát kůži, vetřete sůl, vložte do pekáčku, podlijte trochou vody a polovinou černého piva , přidejte rozkrojenou oloupanou cibuli, několik celých stroužků česneku, celý pepř (množství dle chuti), 2 – 3 kuličky nového koření, jeden bobkový list a zakryté pomalu pečte asi hodinu a půl (dle velikosti kolene můžete i déle). Během pečení občas polévejte šťávou z pekáče a podlévejte zbylým pivem.
Měkké koleno vyjměte, přeceďte šťávu, přidejte do ní utřený česnek, mletý pepř, sojovou omáčku, lžičku medu, mletou papriku, špetku mletého zázvoru. Kolínko touto „máčičkou“ potřete, dejte na mřížku a vraťte na 15 – 20 minut do trouby (přidejte na teplotě).
Spolu s paní z tržiště přeji „ať vám chutná …“
Kolíček
6 komentářů:
hezké, české, jen co je pravda. I fotečky k sežrání. Naštěstí mám před sebou čaj a koláč, jinak bych slintala ;-)
Jo! Toho dědu znám! Ten je kousek u kašny, když jdete směrem dolů tak vpravo, že jo? Má tam stánek i se synem, zeleninu mají hezkou, ale on je "urputnej" :)
Hezký to je, koleno bych si dala. Kolíčku, nedáme kafe?
bali:
klidně slintejte :o) ale koláč s čajem taky není špatná kombinace, zvlášť, je-li domácí - ten koláč :o)
chillijulie:
tak to nevím, možná je to on, ale syna jsem si nikdy nevšim - pokud je taky tak protivnej... Kafe asi nedáme, nejsem až tak sdružovací, ale můžete si ho dát na moje zdraví :o)
Hej, hej. Čerstvo nastrúhaný chren a varené, údené bravčové kolienka, tak to je to pravé. Odchádzam inšpirovaný, ďakujem.
Gabriel:
hlavně nezapomeňte na to pivečko! :o)))
Okomentovat