pondělí 7. dubna 2008

Mé nedělní menu

Málokdy se stane, že bych si víkendové vaření naplánoval dopředu. Většinou hned po ranní kávičce vyrazím do města, projdu brněnským Zelným trhem, pozorně se kouknu, co místní stánkaři nabízejí (mám vytypovaných pár takových, ke kterým bych nikdy nešel ani zadarmo – většinou vypadají nerudně už z dálky), něco málo nakoupím a cestou k oblíbenému řeznictví přemýšlím, jak s nakoupenými surovinami naložím, aby to bylo jiné než minule a přitom se to ještě dalo jíst. Tak to je ideální sobotní ráno.

V neděli je všechno jinak – tedy až na tu kávu. Na „zelňáku“ není ani noha a mně nezbývá, než se vypravit do nejbližšího hyper-super obchodu. Není to tam pravda až tak pěkné, ale postupem času jsem se naučil nevnímat nabubřelost narvaných regálů a vtíravost cedulek „akce, akce“ a spíše se nechávám unášet na vlnách fantazie a momentální inspirace. Jinak bych tu asi zblbnul! Takže se sluchátky na uších proplouvám s nákupním vozíkem mezi zlevněnými tatrankami a jinými výhodnými nabídkami a čekám, co mě dnes trkne.

Nejinak tomu bylo i tentokrát. Stále jsem nemohl přijít na to co nakoupit, aby to moc nezatížilo moji kapsu (přece jen jsem ji v sobotu řádně provětral ve skvělé Piazze) a zároveň se z toho dalo zhotovit slušné jídlo ... až jsem se ocitl u chladícího pultu s drůbežím masem. A tam to přišlo – dnešní oběd bude ve znamení kuřete! Nakoupil jsem po jednom balení křídel a hřbetů (velice levné), v oddělení zeleniny něco málo růžičkové kapusty, vaničku malinkatých rajčátek, cibuli a s přesvědčením, že kořenovou zeleninu mám určitě v lednici a brambory začínají pomalu klíčit ve spíži jsem se prosluněným nedělním dopolednem vracel domů.

Tam jsem zjistil, že kořenovka sice je, ale petržele se nedostává, že brambory bych taky našel, ovšem ve stavu velice žalostném. Co se dalo dělat, postupným ořezáváním jsem z kila brambor stvořil asi 300 gramů docela obstojných pěticentimetrových chudáčků, ale na dvě porce stačily. A polévka bude dnes prostě bez petržele. A basta.

Tak rychle do díla, zde je recept na mé nedělní menu:

Na polévku budete potřebovat: jedno balení kuřecích křídel, taktéž jedno balení kuřecích hřbetů, jednu cibuli, dva stroužky česneku, jednu mrkev, kousek celeru, pár hlaviček růžičkové kapusty, čtyři třešňová rajčátka. Jako koření celý pepř, jeden bobkový list, tři kuličky nového koření. Máte-li doma za oknem pažitku, přidejte ji. Sůl si taky přichystejte, ale budete ji potřebovat až na konci vaření.

To všechno řádně očištěné a pěkně vcelku zalijte v hrnci vodou - aby byla kousek nad tím vším. Přikryté vařte velice mírně asi půl hodiny. Poté vyjměte křídla a odložte je stranou vychladnout. Polévku dál pomalu vařte asi tak hodinu. Mezi tím si umíchejte marinádu – olej, sojovou omáčku, cukr, sůl, čerstvě mletý pepř, mletou papriku a mletý zázvor a tím vším „popatlejte“ ovařená kuřecí křídla.

Do polévky si přichystejte bylinkový svítek: jedno vejce, trochu mléka, krupici a sůl umíchejte v řídké těsto jako na palačinku. Nechejte ho odpočinout a mezi tím si připravte bylinky - já měl v ledničce z posledního výletu medvědí česnek, bršlici a mladé kopřivy. Po dvaceti minutách vmíchejte nasekané bylinky do těstíčka a na másle usmažte palačinku. Horkou ji smotejte do ruličky a nechte vychladnout (ještě teď mě pálí prsty když si na ten nápad vzpomenu).

Dále si připravte česnekové máslo: změklé máslo smíchejte se soleným utřeným česnekem. Já z něj vytvořil chlazené pusinky, ale to už je fakt práce pro magory, bude stačit když s něj vytvoříte váleček a ten dáte do lednice vychladnout. Před dovařením polévky vložte do rozpálené trouby na mřížku marinovaná křidélka a zprudka je pečte. Polévku opatrně zceďte a pokud chcete, odstraňte z povrchu vyvařený tuk – já k tomu účelu používám papírové utěrky které pomalu táhnu po hladině.

A to je vlastně vše. Polévku nakonec dochuťte solí a servírujte s nakrájenou mrkví, kapustičkou, masem obraným ze hřbetu a nakrájeným svítkem (můžete ji ještě dochutit pár kapkami suchého sherry – aspoň já to tak rád :o) Pečená kuřecí křidélka podávejte s vařený bramborem a česnekovým máslem.


Přeji vám dobrou chuť a krásný týden :o) Kolíček

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Tak mám pocit, že jsem Vám byla v neděli v patách, včetně přesvědčení, že kořenová doma je.
Jasně, chyběla petržel. Brambory jsou OK. Nebyly, smály se na mne svými třícentimetrovými klíčky. Narozdíl ode mne, jste z těch všech nedostatků vybruslil nádherně. U nás byla čočka...A ty máslové pusinky? Jste krásný "magor". :-))

Anonymní řekl(a)...

tea:
díky za kompliment, nakonec to dopadlo docela slušně, ale dalo to fušku :o)A máslové pusinky doporučuji pořádně vychladit, když se pak ukrajují k brambůrkům, je to lahoda! Zdravím!!!