středa 18. března 2009

Rok co rok ...

„Rok co rok rozvíří publicistický svět důležitá událost. Během několika dní vyjde víc než milion výtisků jediné knihy. Není to poslední román úspěšného autora, nýbrž proslulý Průvodce Duchemin. V určený den se během několika hodin objeví známá červenomodrá obálka ve výkladech všech knihkupectví. Tisíce výtisků putují do ciziny, do celého světa, aby se ocitli v rukou budoucích turistů, kteří si nedovedou představit, že by mohli navštívit Francii bez této novodobé Bible. Ta jim umožní, aby se zavřenýma očima proměnili své dolary, libry šterlinků, své escudos, své rubly či jakoukoliv jinou devizu za vybrané speciality francouzské kuchyně. Rozhodnutí Průvodce komentují velké deníky na první stránce a kdekdo diskutuje o správnosti slavných hvězdiček, které se skví u jmen zasloužilých restaurací, nebo které byly odňaty podnikům nehodným. Proti tomuto hodnocení není odvolání. A hvězdičkám vděčí některé podniky za svůj rozkvět i mezinárodní proslulost. Ale všechny, i ty nejznámější, se bojí návštěvy některého z tajuplných inspektorů slavného Průvodce.“

Toliko doslovný přepis z úvodu slavné francouzské komedie Křidýlko nebo stehýnko. Vzpomněl jsem si na ni toto pondělí při čtení zprávy na internetu. Známý průvodce po světových restauracích Michelin se dočkal nového vydání a v něm se rozzazářily i dvě české hvězdičky. Jaké? To si můžte přečíst zde, i když jedna z nich brzy pohasne - o tom se píše tady.

Kolíček

1 komentář:

pan Kolíček řekl(a)...

No fajn, tak já se s tím včera na nahrávám na youtubko a teď koukám, že je z toho klipu sotva čtvrtina - zradila technika :o(( Všem se za to omlouvám, pokusím se s tím něco udělat - jinak si to budete muset na youtube.com pustit ve francouzštině :o)