Je tu konec týdne a s ním pozvánka na dvě koštovací akce. Obě se konají tuto sobotu (27. března), jen pár kilometrů od sebe a tak můžete při troše dobré vůle stihnout obě. Ta první se jmenuje Košt kysaného zelá a proběhne ve Velké nad Veličkou. Jedná se už o desátý ročník jedné z největších soutěží svého druhu u nás. A soutěžit můžete i vy! Stačí když den před akcí, do desáté hodiny večerní, přinesete na místo konání (do místní Jagošovy restaurace) třičtvrtělitrovku kysaného zelí. Tak hodně štěstí ...
Druhá akce, neméně zajímavá, se jmenuje Lúcký košt trnek v obci Louka. Nemá sice tak bohatou historii jako předešlá ochutnávka zelí (teprve třetí ročník), ale zase ten program ... kromě slivovice vás čeká i degustace povidel, buchet, sladkostí a jiných jídel připravených z trnek. Mimo to cimbálka, mužské pěvecké sbory ...
Bohužel, díky narozeninové oslavě nestihnu ani jednu z avizovaných zábav. Ale když už je tu ta zmínka o kysaném zelí, co takhle zkusit jeden jednoduchý bezmasý recept. Na období předvelikonočního půstu se docela hodí a pokud vám nebude vadit, že v něm nenajdete ani molekulu živočišné bílkoviny, zde je:
Potřebujete na něj plátky rostlinné bílkoviny Robi, uzený tempeh, kysané zelí, cibuli, bobkový list, nové koření, olej, sůl, pepř, pár kapek sojové omáčky (skvělá je tamari), kukuřičný škrob a sojovou smetanu. Robi plátek osolte, opepřete, položte na něj trochu okapaného zelí, špalíček uzeného tempehu, zaviňte a spíchněte párátkem. Na oleji zpěňte pokrájenou cibuli, přidejte připravené plátky robi, podlijte vodou, přidejte sojovku a koření, ještě trochu pepře a soli a duste dvacet minut. Poté závitky vyjměte, omáčku zahustěte máčeným škrobem a zjeměte smetanou. Já jako přílohu zvolil opečené plátky jáhlového knedlíku, ale výborná je k tomu i polenta nebo rýže.
Hezký víkend! Kolíček
Žádné komentáře:
Okomentovat