pátek 3. dubna 2009

První dubnové

Čeká nás další sobota a protože má být prohřátá jarním sluníčkem, co si takhle udělat malý výlet? Třeba do významné vinařské obce Velké Bílovice. Místní vinaři vyhlásili již čtvrtý ročník Putování za vínem Ze sklepa do sklepa. Začíná v sobotu 4. dubna v 11 hodin a pobíhat či ploužit se mezi sklepy můžete až do pozdních večerních hodin. Vstupné je zde pravda trochu větší, celých sedm stovek, ale zase je v něm kromě skleničky a katalogu i poukaz na nákup vín v hodnotě čtyř set korun. Pořadatelé slibují i celodenní kulturní program a tak se dá očekávat velká účast návštěvníků. Minulý ročník navštívilo přes tři tisícovky vínomilců, tak raději neotálejte a přijeďte hned dopoledne, ať se pro vás v místních sklípcích najde místečko. Více informací najdete zde.

Máte-li však raději komornější akce, pak vám mohu nabídnout Exkluzivní košt vín v nedalekých Šardicích. Pořádá jej Mendelův vinařský spolek, který se stará o propagaci vinařství a vinařských tradic v regionu. Na 250 vzorků vín od místních a blízkých vinařů můžete ochutnávat v Obecní hale U orla v sobotu od 13 hodin. Více se dozvíte tady.

Když jsme u té nejbližší soboty, v Tišnově u Brna proběhne od osmé hodiny ranní letošní první trhová slavnost. Kdo četl moji loňskou pozvánku na tišnovské trhy, ten ví o co se jedná. Trhy jsou zaměřeny především na prodej biopotravin a výpěstků z tišnovského regionu, najdete zde i výborné sýry z farmy Němcových, skvělé domácí pečivo a jiné dobroty. Já si odtud loni přivezl i fantastickou slivovici (už mi došla). Protože se v tak brzkém termínu ještě nedá dvakrát počítat s velkou nabídkou zeleniny, jsou první trhy zaměřeny spíše na nadcházející velikonoce a tradiční výrobky s nimi spojenými. Samozřejmě nebude chybět oblíbená cimbálová kapela Donava. Tak vzhůru do Tišnova! Pro bližší informace si klikněte na stránky pořadatelů.

Jestliže ale máte na sobotu už jiný program, jste z Brna či okolí a chcete se příjemně pobavit při vínečku, co takhle zajít dnes, v pátek 3. dubna do prostor Univerzity obrany. Folklorní soubor Lučina zde od 18 hodin pořádá další Besedu u cimbálu s ochutnávkou vín. V nabídce prý bývá až 400 vzorků a k zakousnutí „... dobré pomazánky od děvčat ze souboru“. Pozvánku na zábavu najdete na těchto stránkách.

A protože v Brně právě běží festival Bonjour Brno, možná vás (krom kultury, samozřejmě) zaujme gastronomická část jeho programu odehrávající se převážně v „buši“ na ulici Údolní. Labužnický výlet do Alsaska (4. dubna) s průvodním slovem gastrokritika Daniela Zennera už asi nezvládnete (pokud nemáte zajištěný vstup, večer je beznadějně obsazen), též degustace alsaských vín v Moravské bance vín na Hlinkách 8. dubna je bohužel kompletně rezervována, ale jistě byste zvládli od 6. do 12. dubna zavítat do „buše“ na Gurmánský týden s bohatou nabídkou francouzských kulinářských specialit.

Krásný, snad už konečně jarní, víkend přeje Kolíček :o)

Žádné komentáře: