čtvrtek 12. února 2009

V Podnebí jako v nebíčku

Vlastně jsme tam původně neměli namířeno, jenže v námi tolik oblíbené literární kavárně Spolek měli pro rekonstrukci zavřeno ... Tak jsem si chvíli namáhali hlavy a další volba byla najednou jasná – kavárna Podnebí. Nedávno nás na ni upozornila kamarádka, prý „je to něco nového“, tak proč ji nevyzkoušet!

Fakt je, že neslyšet o ní, těžko bychom na ni sami narazili. Kolem brněnského Špilberku se nemotáme každý den a tento, ani ne půlrok otevřený podnik (provoz byl zahájen 17. září 2008), se krčí v takovém rožečku, že se dá docela snadno přehlédnout. A to by byla škoda. Ten večer, kdy bylo Brno zavaleno čerstvým nákladem mokrého sněhu, to tak nevypadalo, ale ve slunečné dny to tu musí být moc roztomilé. Mám na mysli exteriér. Kavárna je totiž ze tří stran objímána zahrádkou oddělenou od okolí vysokou zdí, skýtající v centru města tolik chybějící klid a ticho ... Už se těším, až majitel na jaře prostor zaplní stolečky a židličkami, snad ani slunečníků nebude třeba – před sluníčkem budou návštěvníci chráněni mohutnými korunami okolních stromů.

Nakoukneme dovnitř

Samotný prostor je docela velký, ale rozhodně nepůsobí dojmem nádražní haly, jak se to občas u větších podniků stává. Bílá místnost s velkými okny je „rozbita“ množstvým jednoduchých tmavých stolečků obklopených židlemi „tonetkami“, jasnou dominantou je pak centrální bar s podsvětleným čelem, zdobeným půvabným pseudosecesním vzorem. Tento je jednotícím prvkem celé kavárny - návštěvníci jsou jím vítáni na zábradlí přístupových schůdků a zdobí například i rám zrcadla na toaletách.

Poměrně vysoký strop je opticky snížen jednoduchým trikem – závěsné šňůry skleněných koulí, které osvětlují „plac“, jsou umně propleteny a s troškou fantazie připomínají mráčky na jasné obloze. Sedíme přece „pod nebem“. Pro kuřáky jsou na stolcích připraveny lahůdky: pamatujete elegantně tvarované popelníky z tlustého barevného skla v bytech svých rodičů? Tak přesně ty zde najdete. Majitel je prý posháněl ve starožitnictvích a rozhodně se mu ta námaha vyplatila.

Z nabídkového lístku

Kavárna je otevřena už od osmé hodiny ranní (o víkendu od devíti) a na návštěvníky tu pamatují už od snídaně. Objednat si lze müsli s jogurtem, medem, kokosem a čerstvým ovocem, toasty s marmeládou či sýrové toasty nebo jen misku čerstvého ovoce. Po zbytek dne je pak možné ukojit menší hlad či jen chuť dvěma druhy zeleninových salátů či třemi druhy panini – zapečených plněných bagetek. Ke kávičce (mimochodem nám moc chutnala) si můžete vybrat bábovku, medovník, štrůdl (schválně na něj někdy zajdu) či zmrzlinu.

A k pivu (čepují zde Starobrno) či vínu několik chuťovek jako nakládaný hermelín, utopence, misku oliv atd. Žádná závratná nabídka, ale nejsme v restauraci a na lehké zakousnutí to bohatě stačí. Byli jsme zde ve všední den večer a stále usměvavá a pohotová česko-slovenská obsluha v počtu dvou slečen zvládla obsluhovat plný sál (odhadem asi 50 míst) na výbornou včetně přípravy jídel i nápojů. A to prosím kávu čerstvě mlely a čokoládu nepřipravovaly z prášku ale z takových těch srandovních čokopeciček!

Prostě, ač v Podnebí, bylo nám tu opravdu jako v nebíčku. Snad jen jedinou výhradu bych měl – v době naší návštěvy k poslechu úžasně vyhrávalo mladé jazzové trio, ale nikde, ani na stránkách kavárny, ani na ceduli před vstupem jsem se o tom nic nedozvěděl. Možná by malé avízo na vlastních stránkách třeba v sekci Akce nebylo naškodu.

P.S.: psům vstup povolen :o)

Kolíček

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Podnebí není špatné, ale zamilovala jsem si Klafé (http://www.klafe.cz/). Je o poznání útulnější. Podnebí je mi takové studené. Ale pes by mohl být štamgast, vypadá přesně jako ten, kterého jsme tam potkaly :) Jenže podnebí má obrovskou výhodu umístění a zahrádky. Na Kraví horu se v zimě nikomu šlapat nechce a v létě zase člověk radši zůstane venku. Nicméně přesto Klafé. Vyhrává tím, jak jsou tam všichni ochotní a milí na děti :)

svědek řekl(a)...

Věřím, že na jaře a v létě to může být na zahrádce moc príma, a určitě to vyzkouším. Uvnitř mi to však přijde dost neútulné. Zkusili jsme to - natěšení - jednou večer a světlo z lamp nám přišlo tak rušivé, že jsme se ještě před sednutím otočili a šli zkusit štěstí jinam.

Usmálo se na nás nedaleko - v kavárně Maia. Ta mě nadchla a trochu jsem se o ní u sebe rozepsal. Klafe je taky moc fajn.

pan Kolíček řekl(a)...

vlaďka:
přiznám se, že i pro mě je "kravák" tak trochu zruky, snad proto jsem Klafé ještě neobjevil. Díky ti za tip, příště to ostatním navrhnu - až zas nebudeme vědět kudy kam :o))
svědek:
my seděli hned u vchodu vedle baru a spíš jsem měl pocit, že bych potřeboval přisvítit - asi je to o zvyku... Ale souhlasím, že Maia má rozhodně svůj půvab a je škoda, že se jí nedělá větší reklama. S tou "útulností" jste mi připomněl, že si nějak nemůžu zvyknout na novou podobu Alfy - nejspíš to chce častější návštěvy :o))

Anonymní řekl(a)...

jojo, podnebí je příjemné, pravda prostor dost jednoduchý, ale rozhodně ne nepříjemný. Čokoládu mají skvělou, měla jsem extra hořkou a pak tu s chili a mňami mňam. Nesnáším takové ty rozbředlé pudinkové, na které naazíte v drtivé většině kaváren, takže kvůli ní se budu vracet :-)

pan Kolíček řekl(a)...

olu:
myslíte ten řídkej obarvenej škrob, co se většinou za čokošku vydává? :o)) Na čokoládu se Podnebí teprve chystáme, ale jak jsem sledoval její přípravu a výraz ve tvářích hostů, nejspíš bude opravdu móóóc dobrá :o))

Anonymní řekl(a)...

jojo, přesně to mám na mysli, v podstatě pudink v hrnečku. Olala, ať žije Minach :-D i když udělat si takovou horkou čokoládu doma...kruci... teď jsem na ni dostala děsnou chuť! :-D

Tereza řekl(a)...

Mohla bych se zeptat, do jake cenove kategorie Podnebi spada? Zajima me konkretne vino a pivo,dekuji

pan Kolíček řekl(a)...

Tereza:
tak teď jste mě zaskočila, ale co si matně pamatuji, 2dcl vína i půllitr piva se cenově pohybovali kolem třiceti korun - na Brno žádná hrůza

Unknown řekl(a)...

ahoj jen malá oprava: Pivo za 24 a 2dcl vína 27 Kč...

pan Kolíček řekl(a)...

Katka:
taky ahoj a díky za upřesnění, já se při objednávání na ceny moc nedíval a při placení už vůbec ne :o))

Anonymní řekl(a)...

Káva zde rozhodně nicmoc