sobota 29. listopadu 2008

Skromné a milé

Takové byly tišnovské Adventní trhové slavnosti. Přestože počasí prodejcům ani návštěvníkům příliš nepřálo – zamračeno, deštivo, sněživo a vlezle zimno – podařilo se vytvořit na místním nevelkém náměstíčku atmosféru pohodovou, předadventní a řekl bych i sousedsky přátelskou. Stejně jako ostatní letošní víkendové bio jarmarky (jednalo se letos o první a jistě vydařený „běh“), byl i ten závěrečný zaměřen především na místní výrobce a zákazníky. Takže celé to působilo spíš jako setkávání lidí, kteří během všedních dní nemají čas se vidět a rádi využili této příležitosti, než jako prodejní akce zaměřená na velké výdělky.

Rozhodně se tu neobjevili překupníci s tretkami splašenými bůhvíkde, jako je tomu v Brně. Domácí zabijačka mizela tempem ďábelským, u stánků s grogem a skvělou horkou medovinou se tvořily krátké fronty, vánoční cukroví bylo doprodáno v deset hodin a ani ostatní stánkaři si věru neměli nač stěžovat. Pánové z cimbálky hráli a zpívali povzbuzováni něčím lahodným z kouřících kelímků a snad jen díky tomu ten nečas přestáli ve zdraví. Bohužel, právě kvůli té slotě nebyla účast výrobců tak velká, jak bylo avizováno. Zvláště chybějící slibovanou nabídku vína jsem oplakal, dámám určitě chyběly patchworkové výrobky ... a také děti musely oželet slibovanou pohádku.

Na druhou stranu – výborná domácí slivovice mě přímo nadchla a když jsem si odnášel dva půllitříky, obalené kousek dál zakoupenými ručně pletenými ponožkami ze skutečné ovčí vlny, mé srdíčko se tetelilo blahem (lepší zimní postelovou kombinaci si neumím představit :o) A díky docela slušné nabídce biozeleniny jsem poprvé v životě naživo spatřil vodnici (myslím brukev, ne tu zelenou příšeru s blánou mezi prsty), ihned si dva kousky pořídil a už se těším, až z nich něco připravím.

Odjížděl jsem před jedenáctou dopolední (obtěžkán mimo jiné zmíněnou slivovicí, tlačenkou a jelity, čerstvým moštem a perníkovým čertem s Mikulášem ...) a někteří stánkaři už pomalu balili. Zvláště ty potravinové stánky. A řekl bych, že takový prima jarmark je na osmitisícové městečko docela slušný výkon.

Úplně poslední, tradiční vánoční trh letos proběhne v neděli 21. 12. 2008. Pokud budete mít čas a chuť, přijeďte se mrknout. Prý mívají neméně příjemnou atmosféru.

Kolíček

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nic ve zlém, píšete moc pěkně a "pohodově", hned bych se do Tišnova rozjela (ale chyběl mi řidič, onemocněl), muselo to tam být opravdu příjemné - ale zkuste si zapnout kontrolu pravopisu, ty hrubky moc ruší...
P.S. Jakože jsem nic neřekla, ano? A až to opravíte, tenhle můj komentář klidně smažte. Mějte se fajn, těším se na další články.
aida

pan Kolíček řekl(a)...

Aida: To mě teda hanba fackuje :o) Našel jsem překupníky a frontu, máte ještě nějaký tip? Díky za upozornění a mějte se hezky!

Anonymní řekl(a)...

Tak 21.12. už fakt vstanu :-o tyhle akce se musí podporovat... Nutně potřebuju ty teplý ovečkový ponožky:-) bez slivovice, té bude letos dostatek z domácích zdrojů. A taky bych asi vykoupila stánek farmy Němcových, jejich tvaroh a sýr doporučuji k prozkoumání... Jo a doufám, že bude zase zabíjačka, na něco tam ty svoje masožrouty dostat musím:-)

pan Kolíček řekl(a)...

ichko:
tvaroh jsem nezkoušel, ale sýry (pařený i "balkán") mají Němcovi úžasně jemný a jogurt (bílý i čokoládový) nemá chybu. Chystám se k nim na farmu někdy kolem velikonoc, snad to vyjde. A pokud bude před vánocemi v Tišnově zase zabijačkový stánek, doporučuji tam být hned v těch osm. Třeba jitrnice byly vyprodaný asi za půl hodiny. Inu žádnej masokombinát - prdelačku jsem si do Brna vez nalitou do igelitovýho pytlíku :o))

Anonymní řekl(a)...

Vidíte, já to říkala, že ponožky jsou typicky vánoční zboží.:-) Ale tyhle jsou jiné, ty bych brala, zvlášť, kdyby v každé byla zastrčená ta lahvinka slivovičky. :-))
Ale je také pravda, že málo co na trhu dostanu neb můj biorytmus je od toho trhoveckého naprosto odlišný. Já, ještě po ránu zachmuřená, přicházím a oni odchází. Léta se úspěšně míjíme. Tak uvidíme letos, snad tam alespoň nějaká ta proužkovaná paráda na nožku zbyde....:-)

pan Kolíček řekl(a)...

Tea:
paráda zbyde - ponožky, ke smůle výrobců (jež je pletou z vlny vlastních ovcí) nejdou tak rychle na odbyt jako jelita a jitrnice... Ale můžu je s klidným svědomím doporučit - do postele jsou úžasný (a slivovička též) :o))

Anonymní řekl(a)...

Jé, tak to musela být parádní akce! Asi o milion% lepší než co jsme viděli včera v městečku asi 20km od nás. Nic tam nevonělo, lidei hnusný, zmatek. A poprvé jsem viděla vietnamského trhovníka s podivnými dečkami na stůl! No, řeknu Vám, oční bulvy jsem sbírala ze země! Jaké nám z toho plyne ponaučení? Ne všechno české je hnusné a německé parádní! Víc takových slavností jako byly ty Tišnovské!!!

Unknown řekl(a)...

Ráda bych uvedla na pravou míru další konání Tišnovských trhů zaměřených na místní potraviny a výrobky. Adventní trhové slavnosti byly posledním letošním prodejem. Tedy už žádné vlněné ponožky, slivovice či domácí zabijačka...
21.12. pořádá město Tišnov charitativně zaměřené trhy, kde se budou prezentovat místní školy a spolky.
Trhové slavnosti se budou v roce 2009 věnovat předvádění zvyků a obyčejů Podhorácka typických pro dané roční období. Můžete se těšit na Vynášení smrtky a přinášení létečka (4.4.2009), Letnice (13.6.2009), sklizňové slavnosti (29.8.2009), Den stromů (17.10.2009) a Adventní trhové slavnosti (28.11.2009). Detailní popis plánovaných slavností na rok 2009 si můžete přečíst každým dnem na http://trhy.tisnovsko.eu. Vítáme jakékoliv připomínky a náměty na adrese: trhy@tisnovsko.eu.
U příležitosti Dne Země 25. dubna 2009 plánujeme založení tradice Tišnovských bleších trhů, dále pak trhů zaměřených na prodej knih a obrazů.
Obnovení pravidelných sobotních trhů je plánováno na červen 2009.

Příjemný advent za pořadatele přeje a za prima reportáž děkuje
Karolina Krátká, koordinátorka Tišnovských trhů, členka rady občanského sdružení Za sebevědomé Tišnovsko

pan Kolíček řekl(a)...

schnytlik:
tak příště k nám na Moravu :o) ale možná že by člověk zvyklý na megaakce byl zklamanej, tohle fakt bylo pidi, asi 15 stánků, ale mně to vyhovovalo víc než celej brněnskej svoboďák
Karolína:
aha, tak to jsem měl mylné informace - nebo jsem to po druhé dvoudecce horké medoviny nestačil v hlavě zpracovat... Každopádně se omlouvám, pokud jsem nějak mystifikoval. A nešlo by tam ty jitrničáře a slivovičáře pozvat na podporu charitativní akce? Aha, nešlo, chápu... :o( Ale stejně je mi líto, že se tam toho jednadvacátýho nedostanu, mohlo by to být hodně příjemný. Tak aspoň držím palečky ať to celé dobře dopadne a též Vám a zároveň i ostatním organizátorům přeji krásný advent :o))

Anonymní řekl(a)...

Kdyby ještě byl sníh, nemá to chybu (pro oko). Jinak lákavý počin: cukroví, zabíjačka, bio-zelenina, mléko. To se mi moc líbí. Já se takhle moc těším do té Plzně, i když tam nic z toho není. Ale zase je keramika, svíčky, med, medoláda, originální vánoční ozdoby, halušky, obrázky... Krása. A když byla řeč o ponožkách: krásné vlněné mám z loňských adventních trhů v Passau. Byly takhle komorní: pec na placky s cibulí, šunkou a sýrem, medovina (a jako dárek medové bonbonky), raclette, různé pálenky, svařáček z hrnečku ve tvaru boty...klobásky... bylo toho moc. Letos se těšíme: příští sobotu do Regensburg.
Pane Kolíčku, tohle Vám skoro závidí. Tak velké město jako Kladno je na tom přímo ostudně. Vlastně ten Staromák na tom také není nejlépe :-(
Krása, díky! Takhle nějak bych si to taky představovala :-)
P.

pan Kolíček řekl(a)...

papaja:
já se včera večer prošel přes svoboďák a je to fakt hrůza. Ale abych byl objektivní, když se člověk procpe až k stánkům s tradičními řemesly, která (jak jinak) nejsou v takovém obležení, tak na spoustu věcí je moc fajn pokoukání. Naštěstí ještě existují nadšenci u kterých převažuje úcta k řemeslu nad "kšeftománií"! Byl jsem obložen taškama, tak jsem jim ani nedal utržit, musím to dnes napravit. Jo a ať se vám líbí v Regensburgu - tam jsem...taky nebyl. :o))

Anonymní řekl(a)...

Svoboďák vždycky jen proletím, ale až přijede přítel, trošku si to projdeme... Na trhy chodím většinou spíš na dívanou, málokdy mě něco hodně zaujme, ale leos si možná koupím i tu předraženou horkou medovinu, když na to dojde :-)
Jinak u nás v Mikulově to bývají bohužel víc stánky jak vánoční trhy - tu vietnamsklý prodejce, tu jakési plastové rámusící blikající hračky :-(

pan Kolíček řekl(a)...

olu:
nevěřil bych, že to někdy řeknu, ale,když popisujete ten Váš mikulovský - to bych vlastně měl být z brněnského trhu nadšený :o))

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem tam dneska byla a nechala jsem tam majlant :) Nahřívací polštářky jsou hned naproti vchodu do McD, kolem stál chumel dam v různém věku a všechny jsme si notovaly, jak je to geniální vynález. Bodejť by taky ne, když vám v té zimě ochotná paní šoupne do ruky zahřátý polštářek, ať si ho vyzkoušíte :) Deset minut jsem ho žmoulala, zahřátými prsty se mi pak ta peněženka lovila daleko líp :) Jiný kousek tepla je na jiné straně, tak nějak uprostřed toho mumraje naproti vykrajovátkům (ty jsem si taky pořídila ;)) - včelovina. Paní mi ochotně nalila trošku na ochutnání. Teplou jsem ještě nepila, nějak vždycky stihla zmizet, než jsme se odhodlali ji ohřát :) A ze všech medovin, které tam jsou, mi Elisa nechutná vůbec a včelovina trumfne všechny ostatní i po odečtení deseti včel (rozuměj se zavřenýma očima, levou zadní, nebo tak něco, metafora převedena na včely). Můj úlovek ze salimy rozšiřuje pole působnosti, už i vím, kde včeloviny seženu normálně nesalimově a nevánočně :)

pan Kolíček řekl(a)...

vladka:
to já se tou dobou asi bavil "vařením" s Klukama v akci na jedné brněnské základce - včelovina by mi u toho bodla! Tak prozraďte, kde ji koupit jindy - že by u včelařů u Měnínské brány? Jo a taky mě překvapuje, že měli hnusnou Elisu (je to ta Hromčíkova..., ne?) - bůh ví, čím jí tam pančujou, já s ní naopak mívám ty nejlepší zkušenosti, ale musí být jen "přírodní", bez příchutí. A taky mě letos zklamal trh na Moraváku - řemesel pomálu, prý tam nikdo z výrobců nechce jít, že je tam mrtvo.

Anonymní řekl(a)...

Na Moraváku je vážně mrtvo, stačilo mi jít okolo. Včelovinu u Měnínské brány asi mít nebudou (že by se báli slovenské konkurence?), zato ji mají na Radnické v té zdravé výživě. Teda občas. Dřív mívali višňovou, výrobce si nepamatuju (medex?) a ta nám chutnala. Teď ji nahradili naší ještě oblíbenější včelovinou. Na http://www.vcelovina.cz mají i včelovizi :)

Anonymní řekl(a)...

Hodně štěstí všem Kolíčkům v celém příštím roce! Děkuju za fajn blog a přeju hodně elánu do další e-aktivity :-)
Evas

pan Kolíček řekl(a)...

Evas:
móóóc děkuji, vyřídím ostatním Kolíčkům :o)) Mějte ten nový rok co nejvydařenější a zachováte-li mi přízeň, budu se snažit ji nezklamat :o))