Úplnou náhodou jsem asi před měsícem zahlédl ceduli z nápisem PRODEJ ŽIVÝCH RYB. Bylo to u silnice, v malé obci Hradčany nedaleko Brna a já donutil spěchající rodiče zastavit a vydal jsem se na výzvědy. Čekal jsem nějaký pidi obchůdek s kapří nabídkou, ale na místě jsem zůstal stát s pusou dokořán. V řadové zástavbě se nachází rybníček, kde ony skutečně čerstvé ryby vesele plavou nic netušíc o svém osudu.
Měl jsem tehdy málo času, tak jsem koupil dva kapříky, prohodil pár slov s mladíkem (synem majitele) u váhy a dozvěděl se, že táta vždy toužil bydlet v domě u stojaté vody a zvolil opačnou variantu než většina podobně smýšlejících - než by stavěl dům na břehu rybníka, raději si rybník vykopal u domu. Ale protože jsem spěchal za nervózními rodiči do auta, musel jsem náš rozhovor v půlce utnout. Ovšem nedalo mi to a vypravil jsem se do Hradčan ještě jednou, pěkně v klidu po vlastní vlakové ose.
Tentokrát jsem měl štěstí přímo na sympatické majitele. Zatímco mi pan Večeřa kuchal pstruhy (mimochodem dva se zrovna pečou na bílém víně se žampiony a šalotkou) od jeho ženy jsem se mezitím dozvěděl, že už tu takhle rybníkaří 16 let, že je zrovna prima sezóna a tak mají v nabídce kromě kaprů, pstruhů, línů a amurů navíc i candáty a sumce, které jinak přes rok nevedou. Kolem nás pobíhala ostražitá fenka (kdybyste mě zabili, tak si na jméno nevzpomenu) a já si v tom podzimním sychravu připadal jako na výlovu třeboňského rybníka :o)
A kudy vede cestička pro kapříčka? Směrem od Brna zabočíte v Hradčanech u hospůdky "Malá, ale naša" do leva, přejedete mostek a potom mírně doprava, rovně před vámi je ulice Luční a hned na začátku vás vítají otevřená vrata se značením. Nemůžete minout!
Otevřeno mají od pondělí do pátku od 10:30 do 18 hodin a k tomu v sobotu od 8:30 do 12:30. Před vánocemi je prodejní doba ještě přívětivější - denně od 8:30 do 18:00 včetně sobot a nedělí. Zapoměňte tedy na letošní kapří masakry uprostřed Brna a vydejte se pro něj k hradčanskému rybníku.
A to je vše, pstruzi už mě z trouby mlátí přes nos, jdu na ně :o)
Kolíček
9 komentářů:
Teda takovou nabídku mít kousek od domu, tak už tam chodím po slepu! Vaše povídání se mi líbí. Není nad čerstvého pstroužka - na pánvi se ohýbá jako luk...
Nádhera...
P,
papaja:
no, kousek... ale vlakem je tam člověk za půl hoďky :o) A ty pstruhy mi ani nepřipomínejte - byli výborní, jenže jak byli velcí a v pekáči prohnutí, ocásky se jim připekly na stěny pekáče. Ale co, ocásky se stejně nejí :o))
Pane Kolíčku, asi Vás nepřekvapí, že se mi, jakožto pyšné majitelce dvou bišončích slečen, ze všech Vašich fotek líbí nejvíc ta s bezejmennou bišončí fenečkou. (No, není to tak docela pravda -- těch Vašich fotek mám oblíbených víc, ale to musím před mými holkami říkat jen šeptem.);o) Jako vždy, Vaše články potěší oko i duši.
yva:
kdybyste viděla jak na ná vystřelila a štěkala když jsme přišli - úplnej dobrman! Vydrželo jí to asi deset vteřin - než jsem se k ní ohnul a natáhnul ruku: pak se z ní stal mazlík, nechala se podrbat... no byla k sežrání :o)) Pozdravujte Vaše dvě krasavice. A moc děkuji za pochvalu :o)
Na Šopíka nezapomenu, přes rok je přece jenom blíž. Ale sem se taky vydáme, mám chuť na rybu ;) Jedno jakou, hlavně domácí :)
vlaďka:
tak Šopík je pro brňáky samozřejmě nejdostupnější, nabídka slušná, obsluha vzorná a většinou ochotná... ale tak kouzelné jako v Hradčanech to u něj není, chybí mu zkrátka ten rybníček :o) Prostě až pojedeš kolem nebo si budete doma chtít udělat výlet (výstup na tišnovskou Květnici je fajn) určitě se tam zastav :o)
Manžel mi tu remcá, že to je stojatá voda, že ty ryby budou bahnitý. Co už bych taky chtěla od jihočecha, že? Já jsem ráda, že tu vůbec mám v dosahu ryby... Ale tvoji pstruzi byli výborní, tak jdu přesvědčovat :)
hm, čerstvý pstroužek, na máslíčku s česnekem a mandličkama pečený...sbíhají se mi sliny! kdysi jsme je dělávali na Vánoce, ale skončili jsme u lososa - vyjde to přece jen levněji :-( (kapry nesnášíme)
vlaďka:
no jo, jihočeši...! :o)) Nejsem rybář, rybníkář ani nic jinýho od ryb, ale mohu odpřísáhnout, že ti kapři (ani pstruzi) bahnem nesmrděli. Asi to bude tím, že ryby nechovají, ale vykupují z výlovů (a nevím odkud ještě) a v rybníčku vlastně jen v sádkách "skladují". Zkus manžela ukecat a uvidíte jak se vám to bude jevit - my byli maximálně spokojeni :o)
olu:
no jo, mraženej losos vyjde asi fakt levněji (a nemusí být špatnej), ale já si nějak bez kapra ty "vánočky" neumím představit, jsem už tak nastavenej z domova. A pokud kapr někomu smrdí, pak je tu ještě možnost ho skalpovat :o))
Okomentovat