čtvrtek 13. listopadu 2008

Ryby a rybičky


Úplnou náhodou jsem asi před měsícem zahlédl ceduli z nápisem PRODEJ ŽIVÝCH RYB. Bylo to u silnice, v malé obci Hradčany nedaleko Brna a já donutil spěchající rodiče zastavit a vydal jsem se na výzvědy. Čekal jsem nějaký pidi obchůdek s kapří nabídkou, ale na místě jsem zůstal stát s pusou dokořán. V řadové zástavbě se nachází rybníček, kde ony skutečně čerstvé ryby vesele plavou nic netušíc o svém osudu.




Měl jsem tehdy málo času, tak jsem koupil dva kapříky, prohodil pár slov s mladíkem (synem majitele) u váhy a dozvěděl se, že táta vždy toužil bydlet v domě u stojaté vody a zvolil opačnou variantu než většina podobně smýšlejících - než by stavěl dům na břehu rybníka, raději si rybník vykopal u domu. Ale protože jsem spěchal za nervózními rodiči do auta, musel jsem náš rozhovor v půlce utnout. Ovšem nedalo mi to a vypravil jsem se do Hradčan ještě jednou, pěkně v klidu po vlastní vlakové ose.


Tentokrát jsem měl štěstí přímo na sympatické majitele. Zatímco mi pan Večeřa kuchal pstruhy (mimochodem dva se zrovna pečou na bílém víně se žampiony a šalotkou) od jeho ženy jsem se mezitím dozvěděl, že už tu takhle rybníkaří 16 let, že je zrovna prima sezóna a tak mají v nabídce kromě kaprů, pstruhů, línů a amurů navíc i candáty a sumce, které jinak přes rok nevedou. Kolem nás pobíhala ostražitá fenka (kdybyste mě zabili, tak si na jméno nevzpomenu) a já si v tom podzimním sychravu připadal jako na výlovu třeboňského rybníka :o)



A kudy vede cestička pro kapříčka? Směrem od Brna zabočíte v Hradčanech u hospůdky "Malá, ale naša" do leva, přejedete mostek a potom mírně doprava, rovně před vámi je ulice Luční a hned na začátku vás vítají otevřená vrata se značením. Nemůžete minout!




Otevřeno
mají od pondělí do pátku od 10:30 do 18 hodin a k tomu v sobotu od 8:30 do 12:30. Před vánocemi je prodejní doba ještě přívětivější - denně od 8:30 do 18:00 včetně sobot a nedělí. Zapoměňte tedy na letošní kapří masakry uprostřed Brna a vydejte se pro něj k hradčanskému rybníku.


A to je vše, pstruzi už mě z trouby mlátí přes nos, jdu na ně :o)
Kolíček

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Teda takovou nabídku mít kousek od domu, tak už tam chodím po slepu! Vaše povídání se mi líbí. Není nad čerstvého pstroužka - na pánvi se ohýbá jako luk...
Nádhera...
P,

pan Kolíček řekl(a)...

papaja:
no, kousek... ale vlakem je tam člověk za půl hoďky :o) A ty pstruhy mi ani nepřipomínejte - byli výborní, jenže jak byli velcí a v pekáči prohnutí, ocásky se jim připekly na stěny pekáče. Ale co, ocásky se stejně nejí :o))

Anonymní řekl(a)...

Pane Kolíčku, asi Vás nepřekvapí, že se mi, jakožto pyšné majitelce dvou bišončích slečen, ze všech Vašich fotek líbí nejvíc ta s bezejmennou bišončí fenečkou. (No, není to tak docela pravda -- těch Vašich fotek mám oblíbených víc, ale to musím před mými holkami říkat jen šeptem.);o) Jako vždy, Vaše články potěší oko i duši.

pan Kolíček řekl(a)...

yva:
kdybyste viděla jak na ná vystřelila a štěkala když jsme přišli - úplnej dobrman! Vydrželo jí to asi deset vteřin - než jsem se k ní ohnul a natáhnul ruku: pak se z ní stal mazlík, nechala se podrbat... no byla k sežrání :o)) Pozdravujte Vaše dvě krasavice. A moc děkuji za pochvalu :o)

Anonymní řekl(a)...

Na Šopíka nezapomenu, přes rok je přece jenom blíž. Ale sem se taky vydáme, mám chuť na rybu ;) Jedno jakou, hlavně domácí :)

pan Kolíček řekl(a)...

vlaďka:
tak Šopík je pro brňáky samozřejmě nejdostupnější, nabídka slušná, obsluha vzorná a většinou ochotná... ale tak kouzelné jako v Hradčanech to u něj není, chybí mu zkrátka ten rybníček :o) Prostě až pojedeš kolem nebo si budete doma chtít udělat výlet (výstup na tišnovskou Květnici je fajn) určitě se tam zastav :o)

Anonymní řekl(a)...

Manžel mi tu remcá, že to je stojatá voda, že ty ryby budou bahnitý. Co už bych taky chtěla od jihočecha, že? Já jsem ráda, že tu vůbec mám v dosahu ryby... Ale tvoji pstruzi byli výborní, tak jdu přesvědčovat :)

Anonymní řekl(a)...

hm, čerstvý pstroužek, na máslíčku s česnekem a mandličkama pečený...sbíhají se mi sliny! kdysi jsme je dělávali na Vánoce, ale skončili jsme u lososa - vyjde to přece jen levněji :-( (kapry nesnášíme)

pan Kolíček řekl(a)...

vlaďka:
no jo, jihočeši...! :o)) Nejsem rybář, rybníkář ani nic jinýho od ryb, ale mohu odpřísáhnout, že ti kapři (ani pstruzi) bahnem nesmrděli. Asi to bude tím, že ryby nechovají, ale vykupují z výlovů (a nevím odkud ještě) a v rybníčku vlastně jen v sádkách "skladují". Zkus manžela ukecat a uvidíte jak se vám to bude jevit - my byli maximálně spokojeni :o)
olu:
no jo, mraženej losos vyjde asi fakt levněji (a nemusí být špatnej), ale já si nějak bez kapra ty "vánočky" neumím představit, jsem už tak nastavenej z domova. A pokud kapr někomu smrdí, pak je tu ještě možnost ho skalpovat :o))