neděle 9. listopadu 2008

Poslední šance

Těžko uvěřit, ale je to tak - podzim v plném proudu. Celsius se sice stále drží poměrně vysoko a některé dny lze vyjít na procházku jen tak v tričku, leč už toto úterý slavíme svátek svatého Martina (tímto připomínám slavnostní otevření první láhve letošního svatomartinského na brněnském náměstí Svobody 11. 11. v 11:00 hod!) a to nám připomíná, že skutečné letní dny jsou opravdu daleko za námi.

Jenže všimněte si toho! Kdybych se například orientoval podle svých bylinkových „latifundií“ na balkoně, myslel bych si, že se vrátil červen: dobromysl se zelená až oči přecházejí, tymián je bohatší než kdy jindy, rozmarýn má konečně svěží barvu, bazalka s fialovými lístky ve svých sedmdesáti centimetrech výšky opět rozkvetla a šalvěj voní...!. To loni jsem měl touto dobou truhlíky pečlivě vysypané, vymyté a ve sklepě uložené...

Také v parcích se stromy podezřele drží a tráva svou svěžestí láká vegetariány ke spásání. A tak nám, městským lidem, připomíná letošní podzim hlavně nabídka v obchodech a na tržištích. Ne, zapomeňte na vánoční koledy vnucované už od poloviny října (taky máte pocit, že se ten okamžik každým rokem víc a víc přibližuje k létu? Hádám, že při tomto tempu budou za deset let na pultech hned po velikonočních beráncích), stačí se projít po brněnském „zelňáku“ - na čerstvý hlávkový salát už určitě nenarazíte každý den, domácí rajčata seženete čím dál častěji s tmavými flíčky, květák zvolna „dokvétá“ a nabídka dýní je letos chudá. Sem tam objevíte ředkvičku (ale nečekejte už letní pevnost a decentní chuť), ještě tak špenát stojí za to (takže rychle spařit a šup s ním do mrazáku, v zimě jako když najdete) a brokolici dává paní za pultem šanci maximálně tak dva týdny – když vydrží počasí!

Ani v prodejně sýrů mě nepotěšili. Kupoval jsem si český kozí sýr (archivní) a paní majitelka mě nezapomněla upozornit, že je to letos jeden z posledních - neb kozičky se brzy navrátí z pastvin do chlívků a dodavatel přeruší svoji výrobu. A nové sýry od něj budou až na jaře. Takže chcete-li můj dnešní recept na brokolici s kozím sýrem vyzkoušet ještě z čerstvých českých surovin, máte jednu z posledních šancí. Pak už vám nezbude než vsadit na v igelitu balený dovoz.

Potřebujete: brokolici, brambory, drobivý kozí sýr, zakysanou smetanu, česnek, pár lístků čerstvé šalvěje, sůl, drcený pepř a prosciutto – to jediné se v českém provedení fakt blbě shání :o)

Postup je snadný: brokolici 2 – 3 minuty povařte, hned zchlaďte studenou vodou a nechejte okapat, brambory uvařte téměř do měkka – obojí v osolené vodě. Zakysanou smetanu smíchejte se stroužkem utřeného česneku (jeden stačí, jinak vám česnek přerazí ostatní chutě), šalvěj jemně nasekejte a promíchejte s nadrobeným kozím sýrem a dochuťte drceným pepřem.

Na talířek či do misky naklaďte plátky brambor a růžičky brokolice, na ně dejte připravenou smetanu, na proužky nakrájené plátky prosciutta a ochucený kozí sýr. To celé dejte prudce zapéct do rozpálené trouby asi na 15 minut, aby se sýr roztopil a jemně chytil barvu (nebo pod gril – pak ale pečlivě hlídejte aby se vám ta dobrota svrchu nepřipálila).


Přeji Vám dobrou chuť a vychutnávejte podzim, než nám začnou ty předvánoční zmatky.

Kolíček :o)



14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Krásný receptík. Můj oblíbený kozí sýr bych nacpala všude. :-)
Dívala jsem se na tymián - vloni to byl takový chudáček a letos stále roste! Máte pravdu s těmi bylinkami. A dnes zrovna se chystám na quiche s brokolicí a tymiánem. Dostala jsem ji v sobotu přímo dovezenou z Francie, tak asi bude chvíli quichové období.
A k té vánoční "výzdobě"? Na budově Globusu na Zličíně jsou vánoční světélka od konce září!! Jak jsem se vrátila z dovolené, už jsem žasla! Ale já se nedám :-)
Mějte se fajn
P.

Anonymní řekl(a)...

Já třeba letos i stihnu udělat adventní věnec před první adventní nedělí :) To se mi ještě nikdy nepodařilo. Ale teplo už není a dýně taky nejsou :(

Anonymní řekl(a)...

Tak já na tom teda vůbec nejsem stejně. Tymián uschnul, i když přežil minulou zimu. Šalvěj skomírala celé léto, meduňka chytla nějakou rez a je z ní zrzka. O bazalce ani nemluvím. Jak rychle přišla, tak rychle zase odešla. Jen do čista vypraný rozmarýn se stále drží v celé své kráse.:-) Rozhodla jsem se, že otestuji jeho otužilost a bude celou zimu venku. Už mu chystám krabici vyloženou denním tiskem a polystyrénem, tak uvidíme, co je to za chlapáka. :-)
Brokolice s kozím sýrem je neodolatelná, nádherná kombinace. Snad na ten sýr taky někdy někde natrefím. ;-)

pan Kolíček řekl(a)...

papaja:
tak, správně, nedejte se, přece se nedáme převálcovat blbečkama z marketingových oddělení obchoďáků, kteří nás přesvědčují, že vánoce (potažmo jiné svátky) jsou tehdy, kdy se jim to zrovna hodí :o)) Jo a to těsto na quiche vám závidím (píšete o těstu, že?), představa že se stím dělám sám... :o)
vlaďka:
no jo, dnes se sakramentsky ochladilo - vyjel jsem pracovně mimo Brno a tam ten podzim vypadá úplně jinak :o) A dýně mě štvou, na trhu jsou samý okrasný patvary, ale do hrnce dohromady nic :o( Jo a advenťák máme keramický - na vánoce je v něm chvojí a svíčky a na velikonoce zrní a kraslice :o)) Takový univěnec :o)
tea:
to jste přesně popsala mé zkušenosti s bylinkami z jiných let - letos je to fakt divný, kromě máty se dařilo téměř všemu. Ale ta bazalka mi udělala radost největší, asi je ten fialový druh zvlášť odolný. Rozmarýnu (a Vám) držím palce, když přežil vyprání dočista dočista, to by bylo, aby nezvládnul bezdomovecké bydlení v novinách a polyšu :o)) K sýru - kozí mám rád, ale nesmí být zas moc "kozí", to ho pak zvládám jen s příchutěmi. Ovšem ten co jsem koupil byl konzistencí něco mezi brynzou a tvarohem a v chuti úžasně jemný... A ještě něco - posypte ten sýr ještě opraženými dýňovými semínky - já si pracně vyloupal ty z hokaido dýně, prohodil je suchou pánví a byla to jedna báseň! Ale na fotce je nehledejte - zapomněl jsem na ně a přidal je až do rozvrtanýho jídla na stole :o)))

Anonymní řekl(a)...

No, taky bych mohla napsat CO jsem to vlastně dostala z Francie... Ach ta hlava :-(
Formu na quiche - originální, super a ještě navíc barvy světle zelené. Těsto mám koupené, pane Kolíčku. :-))) Křehké, rozválené. Dnes jdu na to! (včera bylo moc jiných povinností)
P.
:-)))

pan Kolíček řekl(a)...

papaja:
vidíte, mě zmátl ten ženský rod, ale že nejsem franštinář, vsadil jsem na těsto. No hlavně že máme jasno :o))) Tak ať se vše daří - pak dejte ochutnat :o)

Anonymní řekl(a)...

Semínka z hokkaido dýně? To jsem zkusila jednou a vylezla z toho divná žvýkací hmota, chybí mi schopnost bližšího určení, ale zároveň to bylo tvrdý a gumovitý a vůbec úplně divný. Rozhodla jsem se, že chyba bude v dýni, ale jak tak koukám, možná jsem se rozhodla špatně...

pan Kolíček řekl(a)...

vlaďka:
no, z hokkaido, mně se líp loupají když je suché opražím ještě ve slupce a pak nožíčkem rozloupnu - ale i tak to jde blbě. A fakt jsou výborný - akorát ten poměr práce/získané množství je trochu sporný, člověk by dřív umřel na hlad :o))

Anonymní řekl(a)...

To je krásný, skoro postní jídlo :D
OT: zajímá mě ten univěnec...

pan Kolíček řekl(a)...

schnytlik:
spíš takový předpostní - ona ta smetana je taky darda :o)) Uni(versální)věnec určitě znáte - keramický dutý kruh, na něm přilepený 4 mističky na svíčky a mezi nima nahoře vyříznutý otvory, takže se do něj dá nalít voda a do otvorů zastrčit větvičky. A do mističek svíčky. Tolik vánoce. No a na velikonoce dáte dovnitř místo vody třeba hlínu a zrní a až to vzejde, tak do mističek uložíte vajíčka. Jak prosté, milý Watsone :o)) Možná ho někdy nafotím, abyste tu nádheru viděla :o)

Anonymní řekl(a)...

Ha, tak ten neznám. Pane Kolíčku, nafoťte, jsem děéééésně zvědavá :)

Anonymní řekl(a)...

Smetana? A co teprv ten sýr :) Ale zase nemyslemež si, že když je půst, člověk se nenají. Ony ty luštěniny a obiloviny i bez masa stačí. Navíc ryby se můžou. Našim ctěným předkům půst nijak nepřekážel v pětichodových hostinách ;)

Anonymní řekl(a)...

Vlaďko, o tom není pochyb, že si dokázali pěkně nacpat bříška :)

pan Kolíček řekl(a)...

schnytlik:
nafotím, ale až na vánoce :o)
schnytlik, vlaďka:
no já si myslím to samé, nic se nemá přehánět, ani púst ne :o))