úterý 18. listopadu 2008

Putování mezi sklepy


To jsou ale změny ... Ještě 9. listopadu jsem se tu rozplýval nad krásným podzimním počasím (jak se dá po kraji procházet dokonce jen v tričku atd.) a neuběhlo ani čtrnáct dní a venku je kosa, až má jeden chuť vytáhnout ze skříně péřovku. Došlo mi to ráno, cestou do práce - přes okno to díky svítícímu sluníčku nevypadalo zase tak hrozně a tak jsem si vyšel v lehké podzimní bundě a děrovaných botách. Jenže než jsem došel na autobus, klepal jsem se jak ten ratlík z patra nad námi. Tráva v parku už rozhodně nelákala ke spasení a nesezobané černé bobule na větvích keřů se třpytily tenkou vrstvou jinovatky - snad si je tam ptáci nechávají k pozdnímu sběru. To v sobotu ... to byla jiná!


V sobotu 15. listopadu jsme se vydali do Velkých Pavlovic na akci Otevřené vinné sklepy, letos poslední - svatomartinské. A že to byla paráda! Vše začalo před rozjasněnou jedenáctou hodinou dopolední, takže od pusy už se nikomu nekouřilo, zato z talířů za pár kaček nabízené zabíjačkové polévky pořádně.



Pořadatelé to měly vymyšleno dobře: na ochutnávku vín nemá člověk chodit s prázdným žaludkem a co si budeme povídat, fazolovou pomazánkou bych si na ten zápřah bříško pořádně nevystlal. Za to "prdelačkou", jakož i ovarem, jitrničkou, tlačenkou a jinými čerstvými dobrotami nabízenými "na startu" rozhodně ano. A tak se mohlo po úvodní přípravě a zakoupení ochutnávkové skleničky a "vinného pasu" za tři stovky vyrazit na trať a s mapou sklepů v ruce se přidat k občas bloudícím skupinkám (je to s podivem, ale i v tak malé obci se dá s úspěchem "zakufrovat").



Čekalo nás 14 otevřených sklepů s nabídkou nejen svatomartinských vín, bylo tedy z čeho vybírat. Téměř v každém ze sklepů přívětiví majitelé zdarma nabízeli i něco k zakousnutí (tu chleba s voňavým sádlem, tam křupavé škvarky, jinde několik druhů pomazánek ...), takže i ti, kteří úvodní nabídkou pohrdli, mohli během obchůzky chrámů svatého Urbana vše napravit.


No nebudu vám dál popisovat jak jsem si užívali, co vše ochutnali a jaké dobroty si domů odvezli. Raději nabídnu pro ilustraci pár fotek, aby všichni, kteří tentokrát na žádnou podobnou akci nevyrazili (a že bylo příležitostí!) viděli o co přišli a příště se také přidali. Rozhodně budou vítáni. A pokud pak vydrží až do večera (my bohužel odpoledne spěchali do Brna), mohou v místní vinárně za zvuku cimbálky ochutnat i svatomartinskou husičku.



No neříkal jsem, že v tu sobotu bylo rozhodně příjemněji než teď? :o)
Krásné, i když mrazivé, dny vám přeje Kolíček

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jé, tak to jste se měl tak dobře jako já :-) Já byla na podobné akci jenom kousek od Pavlovic - v Bořeticích. Byla to krásná sobota, počasí vyšlo úžasně. Na otevřených sklepích ve Velkých Pavlovicích jsem byla v červenci (dokonce jsem o tom něco i sesmolila tady http://www.ovine.cz/index2.php?pg=show&id_zajim=4327&id_polozky=7 ) a musím říct, že organizaci a občerstvení může Pavlovicím leckterá obec závidět. Tohle v Bořeticích trošku pokulhávalo. Ale co se vína týká, tak mi zase teď v Bořeticích víc chutnalo, a ačkoliv šlo o mladá vína, ta Pavlovická ročníková hravě strčí do kapsy...
Evas

pan Kolíček řekl(a)...

Evas:
No měl jsem se úžasně! Počasí bylo opravdu fantastické, snad naposledy v tomto roce...
O Bořeticích jsem také přemýšlel, ale měli jsme zároveň v úmyslu zakoupit několik lahví u známého (vinařství V+M Zborovský), tak padla volba na Pavlovice. Zvažuji účast na bořetickém Žehnání vína 27.12.2008 - u toho jsem ještě nikdy nebyl :o)) - a rozhodně na příštích otevřených sklepech!

Anonymní řekl(a)...

Jé u Zborovských jsme taky brali víno i burčák, naposledy jsem tam ale byla tak před třemi lety. Docela by mě zajímalo, jak od té doby pokročili se svými plány. A pár lahvinek do zásoby by se taky hodilo... Bude výlet, už se těším:-)
Ichko

pan Kolíček řekl(a)...

ichko:
no hnuli s tím pěkně, ta první fotka pod posledním odstavcem je od nich, to je ta bývalá přízemní "kachlíkárna". Sklepy jsou vyklizeny a vysušeny a čekají na další fázi rekonstrukce. Ale pan Martin, jeden z bratrů Zborovských, je natolik šikovný, že o ně nemám strach. Škoda že z toho nemají fotky na svém webu www.zborovsky.cz

Anonymní řekl(a)...

Velice kvalitní moravská vína koupíte na www.vasevinoteka.cz