pátek 30. května 2008

Cheers - Cheesy!

Včera mi přišel komentář od jisté paní/slečny Katy k článku “Biosféra” a z něj jsem se dozvěděl, že - k radosti brňanů – v moravské metropoli konečně došlo k otevření frenčízy úžasné prodejny sýrů Cheesy. Už bylo na čase - předběhli nás České Budějovice, Pardubice, Plzeň, Frýdek - Místek, Olomouc a Zlín. No to by bylo…
Hned dopoledne se tedy skromný pan Kolíček s ještě skromnějším foťáčkem vypravil do brněnských ulic spatřit ten zázrak - a zde jsou první dojmy.

Prodejnička se nachází téměř v samém centru Brna, na adrese Pekařská č.10 a má tak skvělou polohu snadno dostupnou většině brňáků. Půjdete-li po ulici směrem dolů, najdete ji na pravé straně. Záměrně píšu najdete - snadno se totiž přehlédne. Vývěsní štít je umístěn poměrně vysoko, za výlohou kvůli přetrvávajícímu slunci pochopitelně nemůže být nic umístěno, na reklamní áčko provozovatelé zatím čekají a vchodové dveře jsou stále zavřeny. To proto, že je uvnitř nutné udržovat stálou, pro sýry příznivou, teplotu, o kterou se stará výkonná klimatizace.

Naštěstí je výloha popsaná textem v odporné (ale zrak přitahující - tedy účinné) zářivě růžové a zelené barvě, který vás upozorní na nově otevřený obchod a požitkáře tak nenechá přejít bez nahlédnutí dovnitř. Prodejna sama je zařízena docela skromně - pohled návštěvníka upoutá velký dřevěný regál s bochníky sýrů, v čele prodejny je chladící box (taktéž se sýry) s pultem a pokladnou. Za pultem stojí usměvavá a příjemná dámská obsluha - fakt si nechci šplhnout…

Pravá stěna prodejny zatím zívá prázdnotou - čeká na právě vyráběný dřevěný stojan, který bude zaplněn italskými víny (už se těším). Nabídka prodejny sestává se převážně z různě starých sýrů holandského původu, najdete zde však i sýry z Francie, Itálie, Švýcarska, Španělska, Řecka a Bulharska. Zatím v omezeném výběru - prodejna byla otevřena teprve minulý čtvrtek a tak se některé zboží stále naváží.

Ovšem i tak jsem měl problém se v tom stávajícím množství orientovat (nakonec jsem napoprvé zvolil skvělý horský Comté a navrch “sejroškrabku” - ta mi doma chyběla). Naštěstí je obsluha stále připravena zodpovědět jakoukoli vaši otázku a případně i něco dobrého nabídnout. Samozřejmostí je ochutnávka na vyžádání (to jediné bych snad doporučil vylepšit - brňáci zatím nejsou příliš navyklí o něco takového žádat, bývalá prodejna Guspe se rychle zavedla i proto, že obsluhující paní sama k ochutnání vybízela).

A to je, na první příjemné seznámení, asi tak vše. Snad jen doplním, že mateřská firma provozuje webové stránky www.vemeno.cz. Ovšem jsou s nimi trochu problémy, občas se otevře pouze úvodní stránka a někdy ani to ne. Jak mi sdělila milá prodavačka, brněnská frenžíza se chystá zprovoznit vlastní stránky www.cheesybrno.cz, - zrovna jsou ve výstavbě, musíme si ještě pár dnů počkat.

Nezbývá, než novým provozovatelům popřát hodně štěstí s rozjezdem a trvalou přízeň zákazníků. Otevírací doba je tak příznivá (všední dny 9 - 19h, sobota 9 - 12h), že se nikdo nemůže vymlouvat na nedostatek času k návštěvě.

Kolíček

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Bylo načase:) Sýroškrabku mám, jen s dětmi kamkoliv, kde chci strávit víc než pět minut, bude dobrodružná výprava. Jestli mi uteče na Pekařské, ještě ho srazí auto. Z Guspe mohl tak leda do dvora...

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, obchod jsem už taky navšívila a nesouhlasím s tím, že bych musela o ochutnávku žádat. Naopak mi bylo nabídnuto více ochutnávek. A slečna mluvila o dodání moravských vín, pokud jsem se nepřeslechla. Za to jsem si koupila francouzské a s přítelem jsme si pochutnali.Doporučuji!Marťa

Anonymní řekl(a)...

vladka:
myslím, že se o děti nemusíte bát, ty stále zavřené dveře se zase tak snadno neotvírají :o))
Marťa:
taktéž zdravím :o) Možná toho měla slečna za pultem zrovna moc na práci, přišel jsem hned po otvíračce a zrovna přebalovala sýry a vystavovala je do správných poloh - asi jsem ji trochu zaskočil. Ale abych nekecal - nabídla mi ze zrovna přebalovaného sýru s římským kmínem - móóóc dobrý :o)Každopádně byla moc milá a ochotná a přitom nevlezlá (dnes skoro unikát). K tomu vínu: fakt mám pocit že mluvila o italských, pokud jsem se přeslech, tak se velmi omlouvám.
Každopádně - dobrých vín není nikdy dost - ať moravských nebo zahraničních :o)

Anonymní řekl(a)...

Byla jsem tam už potřetí,obchůdek je opravdu zvenku trochu nenápadný, napodruhé jsem přešla okolo a musela se vracet :) Ochutnávku mi pokaždé nabízeli velmi ochotně. A ta vína - viděla jsem tam včera vína moravská, italská (Prosecco, Fragolino) i francouzská (od pánů Pierra Richarda a Gerarda Depardieu).

pan Kolíček řekl(a)...

katy:
tolik chvály rád slyším, já se tam od své první návštěvy zatím nedostal a tak bych chtěl... Už mají ten nový regálek na vína? Vín od G.D. jsem si všiml minule, ještě jsem je nepil, tak doufám, že budu mile překvapen :o) Díky za další zasvěcené informace a mějte se krásně víkendově - třeba se v tom skvělým obchůdku někdy potkáme nad kouskem sýra :o))