pondělí 4. února 2008

Smažené plněné palačinky

Víkend je za námi a moje břicho opět o něco plnější. Tentokrát mám pro vás pochoutku vskutku nečekaně jednoduchou. Ale sebekriticky přiznávám, že příprava je trošku náročnější.


Přepravte si těsto na palačinky: 150g polohrubé mouky, 4 dcl mléka, 1 vejce a špetku soli. Z ingrediencí umíchejte těsto a nechejte asi půl hodiny uležet.


Na náplň potřebujete: 200g listového špenátu (nejlépe čerstvého, pomůže i zmrazený), třetinu kelímku smetany, 150g balkánského sýra, tři až čtyři stroužky česneku a máslo. Nasekaný česnek zpěňte na másle a přidejte omyté a spařené listy špenátu (pokud je zmražený, tak jej rozmražte). Trošku poduste a přidejte smetanu (více či méně podle chuti). Solit s mírou - do náplně přijde ještě balkánský sýr.


Z připraveného těsta udělejte 4 palačinky, což je tak akorát na dvě porce. Špenátovou směs rozdělte na palačinky a posypte balkánským sýrem. Potom je zabalte do úhledných balíčku - okraje zaviňte dovnitř, aby směs nevytekla - namočte do zbylého těsta z palačinek a obalte v na jemno rozdrcených kukuřičných lupíncích. Hotový "smotek" osmažte na pánvi ve vysoké vrstvě oleje do zlatava - trvá to jen chviličku.





Hotové podávejte s čerstvou zeleninou.
Dobrou chuť! Pan Kolíček :o)

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Palačinky se špenátem a balkánským sýrem by byly dobré samy o sobě, ale ten finální obal z kukuřičných lupínků je jak třešinka na dortu. Pěkné fotografie! A protože tak trochu dělám do keramiky, obdivuji vaše nádobí :o)

Anonymní řekl(a)...

Opravdu zajímavý palačinkový nápad :-) U nás na stole včera byly taky, ale s borůvkama. Slané verse mám neméně tak ráda. Hodně inspirace pro tento chlapský gastronomický blog!

pan Kolíček řekl(a)...

Milá Yvo, tenhle recept má nespočet kombinací, stačí vyměnit špenátovou náplň třeba za poličan s nivou (vyzkoušeno). Výsledek je vždy perfektní. A drcené lupínky se skvěle hodí místo strouhanky i na maso - takové kuřecí medailonky naložené v česneku, mňam :o)
Pro dolcevitu - děkuji za milou pochvalu, vítejte v mých odkazech. Sladké palačinky jsou klasika, na těch jsem vyrostl!

Anonymní řekl(a)...

chrousty chroust! betální! to musím taky zkusit!

pan Kolíček řekl(a)...

Já si chroustám pokaždé :o)