úterý 5. února 2008

Proklatě chutná CHILLI

Pozval jsem svého pana domácího Kramlíčka do opravdu chutné brněnské restaurace CHILLI. Mexická atmosféra tu na vás kouká z každého koutu, i když je tu a tam až moc "mexická" (třeba reklama na Coronu na každém kroku). Ale dojem na nás tato restaurace udělala veliký. Začalo to příjemnou obsluhou - milá, ale ne vlezlá, sympatická slečna v slušivém oblečku nás provedla labyrintem sklepních prostor a usadila k velkému stolu, u kterého by se i čtyři obři neslyšeli. Ale jsme přece v Mexiku a tam se mluví nahlas a nahlas ... :o)


Ve velkém a přehledném jídelním lístku na vás koukají samé mexické pochoutky: originální předkrmy, tradiční "sopa" - polévky, saláty, steaky hovězí, vepřové (na výběr je i stupeň propečení), "burritos a tacos" - tortilly na všechny způsoby, a další a další pochoutky - ryby, kuřecí maso, zapékané jídla, moučníky a na výběr jsou jídla pro děti. I přes obsáhlou nabídku surovin je jídelníček jednoduchý a přehledný.

První byl výběr předkrmu - volba padla na "Carpaccio salmon" - marinované plátky norského lososa s mozzarellou a špenátem, podávané s ledovým salátem, limetou a česnekovou bagetou. Dobré, ale jemnou chuť lososa přebíjela extra česneková bageta.


Nejvíce nás zaujaly speciality podniku "nuestras especialidades", však by byl hřích neokusit je. Já si vybral, potěšen fotografií v jídelním lístku, "especialidad con elote" - špíz z vepřového a hovězího maso, prokládaný kukuřičným klasem, červenou paprikou, cibulí, podávané s pečenou bramborou plněnou sýrovým dipem. Vynikající! Maso chutné, grilované zelenině vévodil kukuřičný klas nakrájený na krátké válečky akorát na okusování :o) Pečená brambora byla naditá perfektní sýrovou náplní a spolu se zeleninovou oblohou byla důstojnou oporou masovému špízu.


Kolega Kramlík vsadil na "Fajitas Mexicano" - marinované kousky hovězího masa s čerstvou restovanou paprikou a cibulí a k tomu teplá tortilla. Jídlo přinášela stále usměvavá slečna zahalena v oblaku bílého dýmu se slovem "Pozooor!" Vtip je v tom, že pod pojmem restovaná zelenina se tu myslí rozžhavená litinová pánvička, potřená olejem a na ní položené kousky čerstvé papriky s připraveným masem. A až kouř zeslábne a vy se podíváte do pánve, zjistíte, že se vám ta paprika postupně restuje a restuje. Takže s posledním kouskem masa pojídáte papriku už chutně ogrilovanou. Ďábelský nápad! Jedinou vadou na chuti byla různá tuhost masa - některé kousky byly perfektní a jiné už tužší.


K jídlu jsme dostali nakrájené kousky ledového salátu, které si můžete namáčet buď ve smetanovém nebo rajčatovém dipu (moc dobré omáčky) - to je názor můj, kolega Kramlík to pojal jako univerzální dressing ke všemu na stole.

Po takové dávce dobrot se pomalu dostáváme k nápojovému lístku. Na žízeň tu točí Krušovice - ochutnali jsme, ale na chuť si určitě dejte mexickou Coronu s měsíčkem limetky v hrdle lahve - ochutnali jsme a ne jednu :o)
V nabídce je mimo jiné 13 druhů tequil, z nichž jsme náhodným výběrem, zvolili "sauze gold" - místo citronu a soli je pomeranč a skořice a jako bonus malinkaté mušky, podle vysvětlení obsluhy jsou tam opravdu naschvál! Pořád lepší než červíci nebo ještěrky, že?

Milou pozorností byl pozdrav z kuchyně - pikantní nachos podávané opět se známým smetanovým a tomatovým dipem. Nevím, jestli je to zde pravidlem pro dlouho konzumující zákazníky nebo jsme byli se všemi dotazy na detaily prostě jen "podezřelí". Celá návštěva, i s focením jídel, totiž proběhla v naprostém utajení :o)

Závěrem několik postřehů, zapsaných potají do deníčku - hudba hraje, jak jinak mexická, a hlavně neruší, odsávání je kvalitní a to i na toaletách, restaurace má místa pro nekuřáky, místo ledu do pití vám sice přinesou ledovou tříšť, ale fajn je, že sem mají volný vstup psi! :o) V den naší návštěvy bylo překvapivě poloprázdno, možná to bylo úterým, ale naše rozesmátá slečna servírka to komentovala: "tak prázdno jsem tu ještě nezažila, a to tu pracuju "už druhý den" :o) Snad ji nadšení, s jakým se o nás starala, vydrží!


A jsme u placení: pro dvě osoby, čtyři hodiny čistého času "degustace", to dělalo 1066,- Není to zrovna málo, ale myslím, že to byly dobře investované peníze. Navíc nám náladu zvednul panák medoviny, který tu při placení podávají.

V CHILLI najdete perfektní servis, chutná a originální jídla a něco "navíc" - přesně to co, Vám nedovolí odejít.

Restaurace CHILLI, Sokolská 10, Brno
otevřeno: pondělí až neděle od 11 hod do odchodu posledního hosta
www.chilli.cz


S pomocí kolegy Kramlíka pro vás zapsal pan Kolíček :o)

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Mušky?! Doufám, že ty jsou také import z Mexika ;o) A chutnaly? :oD

Anonymní řekl(a)...

Podle obsluhy pravé mexické, v láhvi naložené od samého počátku, ale sombrérka na hlavě neměly :o)

Anonymní řekl(a)...

No jo, ale chutnaly? (Pro mě za mě by mohly třeba zpívat "La Cucuracha", stejně bych je nepozřela ;o)

Anonymní řekl(a)...

Já je nekousal, hned sklouzly do krku a vypadaly stejně jako český vinný mušky ... a chuť žádná :o)