pondělí 18. února 2008

Řecká tragédie

Na stejné brněnské ulici jako nedávno zmíněná Chilli se nachází ještě jedna cizokrajná restaurace a to řecká - Zorbas.
Navštívil jsem ji už vloni a byl nadmíru spokojen - perfektní obsluha sympatického a snad i rodilého Řeka (usuzuji z toho, jak hbitě vyslovoval názvy jídel v originále), který znalecky doporučil co okusit z tradiční řecké kuchyně a co zrovna nemají z důvodu dodávky čerstvých potravin přímo z Řecka. Já však vsadil na jistotu a zavzpomínal jsem na dovolenou v Řecku- pochutnal si na GYROS MEGA (rožněné vepřové maso pěkně se vším všudy - tzatziky, hranolky a pita) a k tomu popíjel samozřejmě retsinu.

Říká se "nevstoupíš dvakrát do stejné řeky", ale já jsem, posilněn příjemnou zkušeností, pozval k Zorbovi své přátele po návštěvě nedalekého kina Art. Chyba lávky, kouzlo bylo pryč. Slečna obsluhující jen obsluhovala, nic víc nic míň. Naše hladová břicha se těšila až je nakrmíme chutnou stravou a místo toho byla tvrdě potrestána. Začalo to tím, že předkrm byl na stůl přinesen s hlavním jídlem (bez našeho přání) a tak nám to hlavní totálně vystydlo. Teplý předkrm MELITZANES se sestával ze smaženého lilku v těstíčku a tzatziky (okurek, bílý jogurt, česnek, sůl a koprrrr- ty byly výborné). Ovšem promaštěná a stydnoucí kolečka lilku připomínaly spíše cuketu, kterou zde mají také v nabídce. Mýlit se je lidské :o)

MELITZANES

Jako hlavní chod jsem si vybral tradiční MUSAKU - zapékané brambory s lilkem, masem a bešamelem a k tomu kopa hranolek. Fuj! Na talíři byla kostka ohřáté hmoty z které pomalu tekla mastnota, bešamel taktéž nacucaný omastkem až po povrch, o čerstvém zapékání se nedalo mluvit. Zeleninová ozdoba položená na notně unaveném listu salátu s nahnědlým okrajem, posypaná jak já říkám "zeleným smetím" - sušenou petrželkou. Tento nešvar si kuchař neodpustil u všech servírovaných jídel. Vydržel jsem asi pět soust, která jsem chtěl zapít druhým pivem, leč prý jim právě došlo!

Kamarád si objednal KALAMARI ME KASSERI - grilovaná sépie plněná sýrem a salát PIKANTIKI - brambory, paprika, cibule, česnek, hořčice a olivový olej. Zatímco mě kapalo mastné od pusy on odbíhal na záchod vyplivnout první sousto sépie. To jsem viděl prvně v životě. Ale hrdinně jsem také okusil, abych mohl dosvědčit případnou otravu jídlem. Ta chuť gumy s petrolejem se mi vrací doteď. Sépii jsme tedy nechali vlastnímu osudu, na talíři pod ní se podezřele zvětšovala louže bílé vody. Chuť by mohl spravit salát, že? A zase omyl :o) Kousky brambor uvařených na stupěň "za půl minuty máme bramborovou kaši" byly obaleny hořčicí tak důkladně, že ucítit v něm cibuli, česnek nebo papriku bylo takřka nemožné.

KALAMARI ME KASSERI

salát PIKANTINI

Ale aby nebylo všechno špatně, dalšímu u stolu přinesené GAVROS SAGANAKI - ančovičky na pánvi chutnaly, i když byly podle něj trošku více ostré. Salát CHORIATIKI - ovčí sýr, rajčata, okurky, paprika, cibule a oreganem, olivami a olivovým olejem, byl podle něj a jeho přítelkyně jedlý, vadou na kráse byla jen cibule - některé kolečka měly skoro půl centimetru a přesolená pita k dost slanému sýru (mně však pita chutnala, byla čerstvě opečená a zahnala hlad).

Pilo se pivo plzeňské - než došlo, mělo správný říz. Přítomná dáma okusila retsinu a byla spokojená.

Za hodinu a kousek naší návštěvy jsme prchali zapít tento, pro někoho hrůzný zážitek, do známé Chilli restaurace o 900,- lehčí (pro 4 osoby včetně spropitného, ale bolelo to). A slovo závěrem? Nevím, kdy si troufnu Zorbu znovu vyzkoušet. Mohla to být jen kuchařova momentální indispozice nebo známka toho, že i zavedený a vyhledávaný podnik může sklouznout k naprosté nule.

Restaurace ZORBAS, Sokolská 4, Brno
otevřeno: pondělí až neděle od 11 do 23 hodin
restauracezorbas.cz

Zklamaný Kolíček!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zelené smetí je naprosto přesný výraz! (A taky to tak vypadá!) V sušeném stavu je petrželka nejhorší "koření", co znám.

Anonymní řekl(a)...

P.S. Ale ta petrželka na tom jídle nebyla zdaleka to nejhorší...

Anonymní řekl(a)...

Milá Yvo, to opravdu nebyla :o)