sobota 23. února 2008

Medové paličky

Dnes pro vás mám recept, který je svou jednoduchostí naprosto ideální coby rychlý a úžasně chutný oběd při pracovní sobotě. Jako obvykle - vyzkoušeno na vlastní kůži. Já si dnes totiž ke sporáku pouze odbíhal od vrtání, šroubování, tmelení, uklízení a jiného opečovávání svého bytečku, který už tuto generální údržbu potřeboval jako sůl :o)

Podle názvu Medové paličky by se zdálo, že se jedná o sladkost. Ale kdepak! Vaše chuťové buňky totiž polaská kuřecí masíčko s medovo-zázvorovou příchutí. Pokud chcete opravdu zazářit při nějaké velké stěhovací akci (nedejbože vlastní), stavbě garáže nebo úklidu sklepa, přichystejte si vše den dopředu.

Potřebujete: kuřecí paličky (spodní část kuř. stehen, pro každého 2- 3), plátky anglické slaniny (čím delší, tím lepší), česnek, sůl, čerstvě mletý pepř, med, čerstvý kořen zázvoru, pro každého jednu velkou bramboru, jarní cibulku a sýr cottage - ten je fakt dobrej :o)


Večer před dnem D (pokud v den D opravdu nemáte čas)
Zabalte každou kuřecí paličku do plátku anglické slaniny - tu předem poklaďte tenounkými plátky česneku, malinko posolte a opepřete. Kuřecí maso ale nejdříve zbavte kůže - nahradí ji slanina a maso tak dostane fantastickou chuť. Naskládejte paličky do pekáče, zakryjte a dejte do lednice. Dále si připravte "majdičku" (nevím jak jinak ji nazvat, odborník by asi řekl glazura), kterou budete potřebovat v závěru pečení. Na jemném struhadle nastrouhejte zázvor (na 6 paliček jsem použil kousek velký asi jako nehet palce), vymačkejte šťávu a tu smíchejte se lžící medu, popřípadě trošku opepřete. Taktéž dobře uzavřít a šup s tím do lednice.

Den D
A pečeme! Krok 1 - Pekáč dejte do trouby a pečte odkryté asi na 180 stupňů. Přílohou je pro každého jedna velká brambora, která se peče jen tak i se slupkou pořádně zabalená do alobalu celou dobu s masem, pěkně se vám udusí (ovšem ne přímo v pekáčku, ale vedle na mřížce).
Krok 2 - Asi po 50 minutách pekáč i brambory vytáhněte - každou paličku potřete ze všech stran medovou "majdičkou" a brambory otevřete. Oboje dejte ještě na deset minut zapéci (když se o minutku zpozdíte, nevadí). Výsledkem by měla být křupavá slaninka a opečený brambor.

Ještě horkou bramboru rozkrojte na půlku, trošku vydlabejte, osolte a do vzniklých důlků dejte sýr cottage smíchaný s nasekanou zelenou cibulkou. Já mám pro tento případ na okně "cibulový hrnek" - voda do půl hrnku, navrch cibule větší než jeho průměr (aby neplavala) - z té vám za pár dní vyrostou šťavnaté zelené výhonky (dřív se pro tento účel vyráběla speciální keramická "klíčidla", ale dnes už se špatně shání).

Hotovo a dobrou chuť! Kolíček

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Teda pane Kolíčku, vy jste snem snad každé ženy. Umíte vrtat, šroubovat a ještě k tomu báječně vařit. Moc dobrý recept. Je fajn, že máme i brněnské bloggery. V Brně jsem 10let žila a často se tam vracím. Držím pěsti.

pan Kolíček řekl(a)...

Díky za chválu :o) vězte, že z Brna budu informovat i nadále, tak se zase někdy zastavte na počtení :o)

Anonymní řekl(a)...

Vaše medové paličky vypadají senzačně. Jednoduchá receptura a přitom velmi efektní. No řekněte, copak může něco s anglickou slaninou chutnat špatně? Med, česnek a zázvor zas dodávají tak trochu příchuť orientu. Tohle určitě co nevidět vyzkouším. Díky!

pan Kolíček řekl(a)...

Pokud Yvo vlastníte nějaký pekáč nebo plech s grilovací mřížkou, nechejte na ní paličky péct těch posledních deset minut. Výsledkem je křupavost naprosto delikátní, v pekáčku přece jen pustí trošku šťávy :o)

renata řekl(a)...

Poslední dobou se na mně nahrnulo spoustu nových receptíků na vyzkoušení a já nevím co dřív. Ale tento recept zcela určitě vyzkouším. Jen nevím kdy... ;-) Také děkuji panu Kolíčkovi, že si mně přidal do svých oblíbených stránek...

pan Kolíček řekl(a)...

Milá Renato, rozhodně neváhejte, tenhle recept stojí zato, příprava je jednoduchá, takže vám zbude čas přichystat večerní fondue pro přátele :o) za stránky není zač, doufám, že družba bude vzájemná, blogeři přece musí držet při sobě :o)

Anonymní řekl(a)...

Tak já už vyzkoušela a vypadá to skvěle. Brambůrky lahodné, budu je v alobalu dělat častěji;-)Jen na čerstvý zázvor jsem v nákupním seznamu pro muže zapomněla, takže ho nahradil sušený+trocha citronové šťávy a ...A sklidila jsem bez velké námahy chválu:-))Díky, E.

Anonymní řekl(a)...

Díky tajemná E - že by Eva,Ema, Edita...:o)Jsem moc rád že všem chutnalo a že vás chválili! Váš tip se sušeným zázvorem a citronovou šťávou někdy vyzkouším, sice mám pořád v lednici čerstvý (asi nějaká závislost nebo co) ale občas taky "zapomenu připsat na seznam" :o))