úterý 12. února 2008

Babiččina medicína

To bylo ráno! Znáte to, probudíte se a je vám jasný, že něco není v pořádku: krk v jednom ohni, hlava třeští, v uších hučí a nos snad ani není váš - prostě o něm nevíte. Samozřejmě že většina z nás hned sáhne po osvědčené pilulce, zavolá šéfovi že "dnes to fakt nejde!" a zachumlá se do peřiny s nadějí, že večer už to bude lepší a zítra ... no, kéž by.


Každopádně když se to teď přihodilo mně, vzpomněl jsem si na úžasný prohřívací zázvorový čaj, který mi vařívala babička, abych se rychle vypotil a byl zase brzy fit.


Tady je recept: vezmete několik celých hřebíčků - toho koření :o) a pár zlomků skořice, 2 až 3 kolečka dobře opláchnutého citonu (možno oloupat - chemie je chemie) a jemně nakrájený nebo nastrouhaný zázvor - množství podle toho, co kdo snese. A to všechno vhoďte do hrnku, zalijte vařící vodou a nechejte 20 až 30 minut louhovat. Čím déle, tím lépe. Potom obsah hrníčku sceďte a oslaďte medem - ale to až nebude čaj horký, jinak zničíte všechno to zdravé, co v sobě med má. A nakonec (promiň babi, ale už můžu!) kapku slivovice - tím dostane tento zázračný "lekvár" teprve grády!


A když už se tak člověk potí, je dobré si vzít do postele zajímavou knížku. U mě tentokrát padla volba na KUCHAŘKU "JITŘENKY" z roku 1920. Na bezmála čtyřech stovkách stran je uvedeno 1130 receptů a návodů od "Úpravy hovězího masa" přes "Postní polévky" (teď by se hodily) až po "Rady pro domácnost", jako "Aby sýr neosýchal, Zamrzlá pumpa či Mast na spáleninu" :o) Nevím kde se u nás ta kniha vzala, nikdo z naší rodiny ústav Jitřenku nenavštěvoval, každopádně ji vždy všichni chovali v úctě a má babička se díky ní naučila vařit tak, že si k ní sousedky chodily pro radu. A tak i já se k ní rád vracím (nejen v době nemoci) a občas vylovím některý z klasických receptů. A to je potom pane mňamka! Ale o tom až někdy jindy.



Váš pan Kolíček!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zajímavý recept a krásné fotky. Pít zázvorový vývar jsem se naučila až tady (moje babička z Kopřivnice mi na nachlazení kapku slivovice bez skrupulí přilévala do čaje už v raném věku ;o), ale je fakt, že pomáhá (ten zázvor), a to také na nevolnost.

Tu knihu vám závidím, antikvární kuchařky jsou moje slabost, ale příležitostí, jak se k nim dostat je málo.

Anonymní řekl(a)...

Díky YVO, babičku by to taky potěšilo :)Ten "zázvorák" je fakt zázrak a hlavně chutná, já si ho někdy dělám jen tak na chuť :) S těma kuchařkama je to těžký, takhle starý se už snad ani nevyskytujou, jsem rád když narazím aspoň na něco z nakladatelství Avicenum, ti občas vydali něco zajímavýho. Asi nám nezbyde než dál usilovně pátrat, ale už teď mám nohy ušoupaný až u...:) Jinak pokud by snad někdo měl tip kde na nějakou narazit, rád to uvítám :)