čtvrtek 30. dubna 2009

Letu zdar

Zdravím všechny čarodějnice a čarodějáky! Tak co, těšíte se na dnešní noc? Seřizujete si košťátka a připravujete se na noční rejdy? Včera ráno, když v Brně poprchávalo, mi jedna z vás prozradila, že si musí seřídit blinkry, levý stěrač jí prý nefunguje a jestli se počasí neumoudří, tak prý neví, neví ... No, počasí se snad uklidnilo a tak doufám, že dnes večer bude kapat jen z přeplněných skleniček a půllitrů a pokud to někdo s pitím nepřežene, mohl by jeho let dopadnout vcelku dobře. A až se po té slávě ráno (vlastně dopoledne) probudíte a budete přemýšlet kam vyrazit za zábavou, mám tu pro vás pár osvědčených moravských tipů.

Tak hned v pátek, 1. května, můžete (už bez košťat, prosím) vyrazit například do Olomouce. V rámci „ekodnů“ se zde bude konat oblíbený Ekojarmark a řemeslné trhy. Součástí akce budou koncerty, divadlo, hry pro děti i dospělé, informace o alternativním životním stylu ... Program najdete na stránkách zde. Když už budete v kraji, můžete navštívit přímo areál ekologických aktivit Sluňákov – když nic jiného, prohlídka moderní budovy jejich centra stojí za to.

Jste-li více na tradiční oslavy máje, můžete zavítat do Dřevěného městečka rožnovského skanzenu. Místní soubor Radhošť zde předvede tradiční lidovou slavnost Stavění máje. Jak znám rožnováky, určitě to bude stát za to, tato chasa se totiž opravdu umí bavit (navíc ve stánku hned vedle amfiteátru bývá k mání fantastická slivovice!) Začátek je ve 14 hodin.

Další prvomájová veselice se uskuteční ve Velké nad Veličkou a její součástí (nebo je to naopak?) bude tradiční Košt o krála slováckej klobásy. Program slibují pořadatelé bohatý a kvalitu nabízených uzených dobrot vysokou. Mimochodem – vloni jsem zde psal o autorovi předávaných cen, panu Homolovi – vzpomínáte? I na tuto akci si můžete přispat, začátek je naplánován také až na druhou hodinu odpolední.

Zamíříte-li do Moravské nové vsi, čeká vás Den lidových řemesel – tradiční setkání s lidovými tradicemi, místními specialitami a dobrým vínem. Program začíná v 10 hodin dopoledne, jarmark je otevřen již od 9 hodin. Akce potrvá až do pozdních večerních hodin, kdy lidové soubory od nás i ze Slovenska vystřídají například Hana a Petr Ulrychovi se skupinou Javory a závěr večera bude patřit výbornému Peteru Lipovi.

Vydržíte-li v kraji do druhého dne, tedy do soboty 2. května, nezapomeňte navštívit v Šumicích u Uheského Brodu oblíbený Košt slivovice a klobásek. Jedná se již o desátý ročník vydařené akce.

Dáváte-li přednost vínu, mohu vám na sobotu ještě nabídnout regionální výstavu vín na krytém zimním stadionu v Uherském Hradišti nebo druhý ročník koštu vín v restauraci hotelu Bukovanský mlýn.

Teď už vám však přeji ŠŤASTNÝ LET! Kolíček



Žádné komentáře: