pátek 30. května 2008

Cheers - Cheesy!

Včera mi přišel komentář od jisté paní/slečny Katy k článku “Biosféra” a z něj jsem se dozvěděl, že - k radosti brňanů – v moravské metropoli konečně došlo k otevření frenčízy úžasné prodejny sýrů Cheesy. Už bylo na čase - předběhli nás České Budějovice, Pardubice, Plzeň, Frýdek - Místek, Olomouc a Zlín. No to by bylo…
Hned dopoledne se tedy skromný pan Kolíček s ještě skromnějším foťáčkem vypravil do brněnských ulic spatřit ten zázrak - a zde jsou první dojmy.

Prodejnička se nachází téměř v samém centru Brna, na adrese Pekařská č.10 a má tak skvělou polohu snadno dostupnou většině brňáků. Půjdete-li po ulici směrem dolů, najdete ji na pravé straně. Záměrně píšu najdete - snadno se totiž přehlédne. Vývěsní štít je umístěn poměrně vysoko, za výlohou kvůli přetrvávajícímu slunci pochopitelně nemůže být nic umístěno, na reklamní áčko provozovatelé zatím čekají a vchodové dveře jsou stále zavřeny. To proto, že je uvnitř nutné udržovat stálou, pro sýry příznivou, teplotu, o kterou se stará výkonná klimatizace.

Naštěstí je výloha popsaná textem v odporné (ale zrak přitahující - tedy účinné) zářivě růžové a zelené barvě, který vás upozorní na nově otevřený obchod a požitkáře tak nenechá přejít bez nahlédnutí dovnitř. Prodejna sama je zařízena docela skromně - pohled návštěvníka upoutá velký dřevěný regál s bochníky sýrů, v čele prodejny je chladící box (taktéž se sýry) s pultem a pokladnou. Za pultem stojí usměvavá a příjemná dámská obsluha - fakt si nechci šplhnout…

Pravá stěna prodejny zatím zívá prázdnotou - čeká na právě vyráběný dřevěný stojan, který bude zaplněn italskými víny (už se těším). Nabídka prodejny sestává se převážně z různě starých sýrů holandského původu, najdete zde však i sýry z Francie, Itálie, Švýcarska, Španělska, Řecka a Bulharska. Zatím v omezeném výběru - prodejna byla otevřena teprve minulý čtvrtek a tak se některé zboží stále naváží.

Ovšem i tak jsem měl problém se v tom stávajícím množství orientovat (nakonec jsem napoprvé zvolil skvělý horský Comté a navrch “sejroškrabku” - ta mi doma chyběla). Naštěstí je obsluha stále připravena zodpovědět jakoukoli vaši otázku a případně i něco dobrého nabídnout. Samozřejmostí je ochutnávka na vyžádání (to jediné bych snad doporučil vylepšit - brňáci zatím nejsou příliš navyklí o něco takového žádat, bývalá prodejna Guspe se rychle zavedla i proto, že obsluhující paní sama k ochutnání vybízela).

A to je, na první příjemné seznámení, asi tak vše. Snad jen doplním, že mateřská firma provozuje webové stránky www.vemeno.cz. Ovšem jsou s nimi trochu problémy, občas se otevře pouze úvodní stránka a někdy ani to ne. Jak mi sdělila milá prodavačka, brněnská frenžíza se chystá zprovoznit vlastní stránky www.cheesybrno.cz, - zrovna jsou ve výstavbě, musíme si ještě pár dnů počkat.

Nezbývá, než novým provozovatelům popřát hodně štěstí s rozjezdem a trvalou přízeň zákazníků. Otevírací doba je tak příznivá (všední dny 9 - 19h, sobota 9 - 12h), že se nikdo nemůže vymlouvat na nedostatek času k návštěvě.

Kolíček

čtvrtek 29. května 2008

Bezobraní aneb Nemáš být nenažranej…

Roste nám v ulici keř. Černý bez. Normálně si jeho existenci ani neuvědomuji - vykukuje nad škaredou omlácenou zdí jako zelený chumel a jen v době zrání je celý chodník před zdí černý od rozšlapaných bobulek. Jenže když jsem šel tuto neděli do našeho "hypersupermarketu" nakoupit něco k obědu, zdálky na mě ten keř svítil obsypán krásně bílými plackami velikosti dezertních talířů. Paráda - keř nám rozkvetl. Hned se mi vybavila chuť bezové limonády, kterou v době mého dětství zjara dělávala naše máma. Udělat si ji taky, to by bylo něco! Jenže - trhejte bezové květy v ulici kde auto stíhá auto… Nikdy jsem netoužil získat titul olověného muže. Napadlo mě, že by nebylo špatné sednout na autobus a zajet si pro čerstvý, čistý, zdravý... Zastávka je za rohem a na kraj města to bude trvat jen pár minut. Odsunul jsem nákup na pozdější dobu (doma se stejně ještě spí) a jal se, vybaven igelitkou, uskutečnit svou představu.

Jenže ouha. Za městem tomu „všuderostoucímu“ plevelu nějak nedošlo, že je jaro v plném proudu a místo mnou vytoužených velkých květů mi nabízel jen květenství složená z malých zelenožlutých a nerozvitých kuliček, v tom lepším případě řídké, chudě kvetoucí nedočkavce. Rozhodně se to ani náhodou nepodobalo té parádě plné olova a prachu z naší ulice. Co se dá dělat - sice malé, ale naše. Sbíral jsem po jedné až dvou plackách z keře, víc mi jich nebylo dopřáno. Přesto jsem byl naplněn zvláštní hrdostí na sebe - asi jako houbař, který jako jediný odchází po půldenním hledání z lesa s poloprázdným košíkem, ale uklidňuje se myšlenkami, že je to výsledek ohromného úsilí (protože sbírat houby v místě na ně bohatém umí každý blbec, že?).

A stejně jako ten houbař jsem i já doufal, že přece někde na blízku musí být keř obsypaný nádhernými květy, které čekají jen na mě! Dočkal jsem se. Při okružním návratu k autobusové zastávce jsem ho uviděl. Vypadal skoro jako v mých představách, jen s tím rozdílem, že zlatobílý poklad jsem neměl hned na dosah, člověk se musel natáhnout a ohnout dlouhé větve. I učinil jsem tak … a snesla se na mě sprcha žlutého pylu a mšic. Už tak brzo! Chtěl jsem hlasitě zanadávat, jenže… Až do té chvíle jsem si myslel, že znám všechny své věrné alergeny. Jak jsem se mýlil! Černý bez mi byl zatajen. Co následovalo, dá se popsat jako: „pčík pčík, škráb, kuc kuc, pčík, škráb“… Citoslovce pro mnutí pálících očí neznám. Nevybaven antialergiky, užil jsem si dokonale, svědily mě celé ruce, horní ret začal otíkat, kapesník pomalu přestával zvládat svoji funkci, oči v jednom ohni…

Nechal jsem keř keřem a upaloval k autobusu směr obchod doufaje, že mě to brzy přejde - zas tak těžký alergik přece nejsem. Spolucestující se museli při pohledu na toho dýchavičného nebožáka bavit - jak jsem zjistil později u zrcadla v obchodě, oční bělmo jen pomalu dostávalo zpět svoji barvu, spíš zářilo růžovkou nazrávajících malin. Naštěstí dobrá klimatizace a zima proudící z pultů s chlazeným tovarem učinil své, brzy se mi ulevilo - ona má ta civilizace něco do sebe. A já si jen opakoval: kdybys nebyl nenažranej… to málo ti nestačilo… to máš za to. Vracel jsem se naší ulicí domů a keř černého bezu už na mě z dáli nesvítil tak vesele jako ráno. Měl jsem pocit, že se mi vysmívá: kdybys nebyl nenažranej ...

A doma? No tam jsem si přece zadělal na tu vysněnou limonádu. A ještě zbylo trochu na usmažení bezových řízečků - s čerstvými bramborami chutnaly skvěle. Na limču si musím týden počkat.

Limonáda z bezových květů (3 litry):

Svařte tři litry vody a po vychladnutí jí naplňte dobře vymytou velkou láhev od okurek, vsypte 30-40 dkg cukru (někdo ho svařuje s vodou, já ne), přidejte 1-2 kartáčkem pořádně vydrhnuté na kolečka nakrájené citrony (dal jsem napůl citron a limetku a drhnul téměř do vybělení kůry) a 4-5 květenství černého bezu (podle velikosti). Přes hrdlo položte čistý igelit, přigumičkujte ho k hrdlu a svrchu prodírkujte (ne moc velké dírky). Láhev postavte na slunečné místo, za týden vykvašený nápoj slijte do lahví, zavíčkujte a uložte do lednice. Pijte dobře vychlazené, výborné je před podáváním doplnit pár kapkami vymačkaného strouhaného čerstvého zázvoru.

Řízečky z bezových květů:

Květenství černého bezu operte ve vodě, osušte a namáčejte do řídkého těstíčka připraveného z vejce, hladké mouky, mléka, soli a trošičky bílého vína. Obalené květy smažte v rozpáleném oleji. Chcete-li sladkou variantu, vynecháte sůl a usmažené řízečky posypete cukrem s mletou skořicí. I ty jsou výborné!

Dobrou chuť! Kolíček

středa 28. května 2008

Fleming, Ian Fleming

Není známo, zda se pan spisovatel představoval právě tímto způsobem. Zato jiná, podobně formulovaná slova, jsou jednou z nejoblíbenějších hlášek filmového plátna. Autor ji vložil do úst hrdinovi svého románu Casino Royale roku 1952, čtenáři se s ní seznámili o rok později. A filmoví fanoušci si počkali dalších devět let, než ji slyšeli v prvním z dlouhé řady filmů natočených podle Flemingových knih, ve snímku nazvaném Dr. No.

Hádáte správně, ta slova zněla: Bond, James Bond. A spolu s agentem 007 (mimochodem - jméno James Bond zvolil prý milovník ptactva Fleming podle autora své oblíbené ornitologické knihy Birds of the West Indies) vstoupil do povědomí lidstva i jeho oblíbený koktejl - Martini. Bond své první knižní “martini” pojmenoval Vesper podle své kolegyně (a milenky) Vesper Lynd, protože, jak sám řekl “...když to ochutnáš, chceš to celé vypít” :o)

Skládalo se ze tří dílů Gordon´s ginu, jednoho dílu ruské vodky a půl dílu aperitivu Kina Lillet. To celé řádně protřepané na ledu a dozdobené tenkým proužkem citrónové kůry. Ovšem ve většině dílů si agent jeho veličenstva dopřává buď klasické Martini (gin a suchý bílý vermut) nebo variantu Vodka Martini s olivou. Samozřejmě též vychlazené. Původní nápoj se na plátně objevuje právě až ve snímku Casino Royale, v roce 2006.

A proč se o této drobnosti, známé všem „bondomilcům“, zmiňuji? Protože právě dnes, 28. května, je to sto let, co se agentův duchovní otec Ian Lancaster Fleming v Londýně narodil. A to už stojí za připomenutí. Ať si tedy na jeho počest připijete Martinim nebo Vesperem (seženete-li tekutou dobrůtku vinařské firmy Lillet z francouzského městečka Podensac), hlavně nezapomeňte - protřepat, nemíchat!

Fleming sice na svých špionážně-ironických románech (které psal během každoroční dovolené) vydělal velice slušné peníze, největší „bondománie“ se ale nedožil. Zemřel v Kentu, roku 1964.

Kolíček

úterý 27. května 2008

Biosféra

Pro všechny truchlící pozůstalé po zesnulé prodejně Guspe v centru Brna zde mám nejnovější informaci. O resuscitaci nebožky mi sice není nic známo, zato jsem se dozvěděl, že na jejím místě otevře prodejnu lahůdek firma Biosféra. Sortiment by snad měl být podobný jako ve staré prodejně, ovšem od jiných výrobců a vše přísně v bio kvalitě. No, uvidíme, jsem zvědav jak si povedou, tak bohatou nabídku sýrů asi mít nebudou. Každopádně jim přeji hodně štěstí a výdrž.

A my brňáci si musíme prozatím vystačit s prodejnami italských specialit v pasáži Komerční banky na náměstí Svobody (Sapori ´d Italia) a v nákupním centru IBC v ulici Příkop (La mia Gastronomia). Ale ty jsou taky dobré, ne?


Kolíček

pondělí 26. května 2008

Dilema

Tak teď nevím…

Přišla mi pozvánka na 2. ročník Galerie rulandských vín v ČR. Ochutnávku pořádá Cech kyjovských vinařů, v nabídce budou vína moravská, česká i zahraniční. A pozvánku doplňovalo osobní doporučení mé známé, účastnice 1 .ročníku - prý tam původně jela s despektem a odjížděla nejen mile překvapena, ale dokonce nadšena. A to je u ní co říct!

Jeden by tedy řekl - není co řešit, jedu. Jenže - ve stejném termínu probíhá v Brně pod krokodýlí tlamou 9. ročník Radničních dnů s malými pivovary. A tam se zase budou nabízet pivečka která běžně neochutnám… Fakt problém. Víno nebo pivo? Kyjov nebo Brno? A teď babo raď! Možná to udělám tak, že v pátek večer zajdu na chvíli na pivečko a v sobotu vyrazím do Kyjova na rulandské. Brněnská akce totiž probíhá dva dny v poměrně úzké Radnické ulici a v sobotu přes den bývá tak narvaná lidmi, že se téměř nedá projít. A „mačkandu“ v davu zrovna nemusím (proto také bojkotuji brněnskou Muzejní noc - dvakrát mi to stačilo, raději si jindy zaplatím vstupné).

Pokud chcete řešit podobné dilema jako já, zde jsou základní informace:

Radniční dny s malými pivovary: 30. - 31. května. 2008, Brno, Radnická ulice a nádvoří staré radnice

Galerie rulandských vín v ČR: 31. května 2008, Kyjov, Dům kultury, zahájení ve 14 hodin

Kolíček

neděle 25. května 2008

A nyní trochu hudby

Pevně doufám, že se vám po mém posledním článku neudělalo nevolno. Pokud snad ano, mám zde pro vás malou náplast. Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Jezuitské ulici v Brně hostí v úterý 27. května 2008 jedinečné hudebníky: českého varhanistu a odborníka na staré klávesové nástroje Martina Jakubíčka, amerického basistu a loutnistu Joela Frederiksena a rakouského tenora a saxofonistu Berndta Olivera Fröhlicha. Společně s německým Ensemble Phoenix z Mnichova představí v české premiéře evropskou barokní hudbu obohacenou o prvky jazzu.

Koncert, nazvaný Laudate Dominum, je první z řady tří koncertů hudebního projektu Mezi Marsem a Venuší, který se uskuteční v tomto roce v Brně - zbývající dva proběhnou v listopadu a v prosinci, mnichovský sbor na nich doprovodí Hradišťan Jiřího Pavlici a brněnská Kantiléna.

Máte-li tedy čas a chuť, neváhejte. Skvělé obsazení a překrásné prostředí barokního kostela s dobrou akustikou slibuje jedinečný zážitek. Koncert začíná v 19:30, vstupenky můžete zakoupit v BKC na Běhounské 17 či v Domě pánů z Lipé na Náměstí Svobody. Já půjdu určitě!

Kolíček

sobota 24. května 2008

Insekti

Jsou chvíle, kdy jsou si všichni lidé rovni. Staří s mladými, blondýnky s brunetkami, hluchoněmí se slyšícími, kravaťáci s flanely… Jako například včera, kdy jsme všichni nevěřícně čučeli do velké elektrické pánve, ve které se vesele škvařili brouci, larvy, červi, cvrčci…

Na brněnském výstavišti proběhl ekologický veletrh a na stánku firmy Envi Web předváděl kuchař Petr Ocknecht z nového brněnského hotelu Noem Arch úpravu insektů. Ani jsem netušil jak je to jednoduché: to si prostě koupíte předem vybraný hmyz (musíte ale vybírat jen jedlé druhy - některé kousky jsou buď nechutné, jiné dokonce i jedovaté, a některé jedlé jsou jedovaté pokud jsou sbírány v oblasti zamořené různými jedy či chemicky ošetřované), necháte ho asi dva dny vyhladovět a pořádně se vyprázdnit (jako v případě šneku), pak ho jednoduše usmrtíte spařením vařící vodou či zmrazením v mrazáku a můžete s ním pracovat podobně jako třeba s krevetkami běžně kupovanými v supermarketu.

A proč by vlastně ne - patří do společného kmene s langustami, kraby a jinými mořskými potvorami (proto by se mu měli vyhýbat lidé s alergií na mořské plody), chuť má docela lahodnou (od té připomínající celozrnný chleba, oříšky či semínka až po chuť podobnou vepřovým škvarkům), jedinečnou výživnou hodnotu - odborníci (třeba paní Borkovcová z Mendelovy zemědělské univerzity) dokonce tvrdí, že je hmyz díky vysokému obsahu aminokyselin, správných tuků, chitinu a minerálů zdravější než ryby a doporučují jeho pojídáním řešit problémy výživy lidstva v budoucnosti - nakonec, v zemích třetího světa to dávno vědí i bez složitých výzkumů (co jim taky jiného zbývá, že), to jen my si ho draze dopřáváme v nabídce některých cateringových společností.

Ale zpět k naší ochutnávce. Pan kuchař měl suroviny předem připravené, takže jsme byli ušetřeni sledování hmyzí zabíjačky. V nabídce byli turecký šváb, larvy potemníka, mouční červi a stepní cvrčci. Spaření či lyofilizovaní. Zájemci mohli ochutnat z předem připravených oplatků plněných čokoládou, karamelových bonbónků či palačineček s příchutí kari - vše obohaceno o moučné červy. Nebo jste si mohli počkat na mňamku na místě a před vašima očima připravenou. Pan kuchař vhodil na pánvičku spařené insekty, chvíli je na trošce oleje pražil, poté odhrnul na kraj pánve, přidal nakrájenou zeleninku (cibulku, papriku, myslím že kedlubnu a ještě cosi), rychle osmahnul, smíchal s hmyzem, osolil, opepřil, osojovkoval a podával. Samotné či s kus-kusem a salátem. A všichni dlabali a bavili se při tom, foťáky i mobily si vzájemně fotografovali jídlo na papírových táccích i v otevřených pusách - byla to ohromná sranda.

Mistr vařečky trpělivě připravoval další porce a vyprávěl různé zajímavosti z oboru (třeba tu, že se prý v některých pizzeriích do mouky na pizzu přidává pro zlepšení chuti moučka z moučných červů). A pak přišel Radim! Poznal jsem ho hned, i když jsme se neviděli asi dvacet let (vlastně od té doby, kdy mi došlo, že nejsem typ na kolektivní sporty a praštil jsem s hokejem). Přistoupil ke kuchaři a zeptal se, jestli se bude připravovat i ten živý argentinský šváb, velký jak půlka dlaně. Dozvěděl se že ano, bude-li mít někdo zájem. To byla pro Radima výzva. “A dá se sníst jen tak?” “Myslíte neupraveného? Můžete.” “A živého?” “ I to můžete.” Radim měl v jedné ruce tácek s připravenými červy, do druhé ruky obdržel vyžádaného švába.

Brouk, snad v předtuše blízké potupné smrti, se za hlasitých údivu obecenstva rozběhl, vzal to přes rukáv levé ruky dozadu na záda, pak kolem krku a obloukem přes rameno se chystal schovat pod pravou paží. Neschoval. Jeho nový pán mezitím odložil tácek, milého obrovského švába popadl a ten, hraje ve snaze záchrany mrtvého brouka, skončil v jeho ústech. Radim párkrát skousnul a polknul. Všichni jsme to čekali, přesto nikdo nevěřil. Vše proběhlo tak rychle, že se mi podařilo pořídit jen jednu mírně rozmazanou fotografii. Ani tu vám však na protagonistovo přání nepředvedu - nestojí prý o publicitu. Jen mi prozradil, že chuť mrtvého-živého brouka byla nijaká, konzistence blátovitá a nožičky trochu nepříjemně škrábaly v krku.

Vzpomněl jsem si při tom na písničku Chrousti od Hop Tropáků a představil si, jak ho doma vítá žena slovy “…to je dost že jdeš, chrousti už budou studený…” Dojedl jsem svoji porci, ochutnal syrového spařeného potemníka (nic moc) a chystal se k odchodu. Ještě jsem starší paní, která začala měnit barvu při zjištění, že ty dobré oplatky jsou plné červů, stihl nabídnout sáček zapomenutý v kapse od ranního venčení. Odmítla a hrdě odešla - kam až došla, nevím. Já si dal u nejbližšího automatu kávu a přemýšlel nad právě prožitou hodinou. Asi na tom pojídání hmyzu něco bude - když se člověk oprostí od zažitých návyků jak má vypadat správné evropské jídlo, může si i pochutnat. A pobavila mě vlastní představa, kdy na menších městech kdysi nejbohatší řezníky vystřídají majitelé Zverimexu :o)

Takže, zatoužíte-li po podobné krmi, navštivte nejbližší prodejnu terarijních zvířat. A nebo některý z asia shopů - v určitých, třeba v Brně na Olomoucké ulici, se prý objevuje nabídka brouků ve sladké krustě. Zatím nic moc (oproti sortimentu ve Vídni), ale dovedu si představit, že jednou budeme pro ty potvory chodit do obchodů podobně jako dnes pro rohlíky. A připravte se na následující ceny: moučný červ 50-500 Kč/litr, šváb argentinský 5-10 Kč/ks, potemník brazilský 2 Kč/ks, cvrček stepní a šváb turecký 1-2 Kč/ks - ceny různé dle dodavatelů.

Rada na závěr: připravené jídlo snězte co nejrychleji. Jednak není po vychladnutí už tak dobré a hlavně se dost brzy, už po pár hodinách, začíná kazit. A pokud se vám s přípravou nechce zdržovat, vyčkejte do podzimu - v nabídce restaurace hotelu Noem Arch se jídla z hmyzu prý určitě objeví. A z vás se stanou entomofágové - hmyzožrouti.

Kolíček

pondělí 19. května 2008

Tak i u nás!

Jak to všechno začalo… Z kraje roku 2006 se brněnští radní rozhodli, že by bylo záhodno moravskou metropoli obohatit o 12 nových soch. Slavnostně tedy rozjeli projekt Sochy pro Brno, ve kterém hodlají každý rok vybrat a zaplatit jednu až dvě sochy významných umělců, vědců, architektů … kteří měli s městem něco společného. A snad, že na ten rok připadla oslava 250 let od narození skladatele W. A. Mozarta, padla první volba právě na jeho jméno. V květnu byla vyhlášena soutěž o nejlepší návrh, v srpnu pak byla vybrána práce profesora Kurta Gebauera, koncem roku 2007 byla socha odlita do bronzu, 12. května 2008 osazena za dohledu autora a ve čtvrtek 15. května 2008 slavnostně odhalena.

Slovo odhalena je zde na místě - ještě ráno měl přes sebe „Wolfík“ přehozenou legrační červenou zástěru, jakoby se styděl za svoji nahotu - jen hlavička, rozmáchnuté ručičky a jedno křídlo mu vykukovalo. A tak nám teď na brněnském Zelném trhu před divadlem Reduta stojí asi čtyřmetrový sloup, na kterém balancuje malý „Mozartek“ s velkou hlavou. Mně se líbí, i když, jak pravila jedna kolemjdoucí dáma “vypadá jak mongol”. No, on dospělý Mozart taky nebyl zrovna krasavec – po přestátých nemocech se ani není čemu divit. Naštěstí mu tento nedostatek příroda vynahradila měrou vrchovatou - hudebním talentem.

Je to trochu jako z Cimrmanovy hry. Nebýt epidemie černých neštovic ve Vídni roku 1767, možná by na nás z pískovcového sloupu dnes shlížel někdo jiný. Mladý Mozart do Brna původně vůbec neměl namířeno. Tou dobou se měla uskutečnit svatba dcery Marie Terezie, arcivévodkyně Marie Josefy s neapolským králem Ferdinandem IV. a pan Leopold Mozart, otec budoucího génia, v tom viděl skvělou příležitost pro další představení svého skvěle secvičeného rodinného cirkusu. Tak hojná účast vídeňské smetánky se nescházela každý den. Vybral si u svého zaměstnavatele, salcburského arcibiskupa Schrattenbacha, neplacenou dovolenou a vyrazili. Jenže neštovicová rána udeřila a protože neštěstí se nevyhýbá ani bohatým, šestnáctiletá nevěsta onemocněla a vzápětí zemřela.

Vyhlášený šestitýdenní smutek, spojený se zákazem divadelních představení a veřejných hudebních vystoupení, překazil panu otci plány a tak, aby unikli nebezpečné nemoci, rozhodl se podniknou cestu na Moravu. Co taky jiného, když už byly na cestách… Zamířili do Brna, bydliště hraběte Františka Antonína Schrattenbacha, bratra výše zmíněného arcibiskupa. Domluvili se na uspořádání koncertu malých „mózarťátek“, jenže pak pana Leopolda popadla touha zakoncertovat si v Olomouci a brněnské představení uskutečnit až na zpáteční cestě. Rodinný ansámbl tedy putoval dál, uměnímilovná olomoucká univerzita a bohaté biskupství zajišťovalo dostatek publika a snad i nějaký ten peníz. A znovu zasáhla nemoc, tentokrát neštovicemi onemocněl sám malý velký Mozart.

Naštěstí nezemřel na tuto ošklivou nemoc, ani se neudusil kouřem ze špatně táhnoucích kamen v pokoji hostince U černého orla - kde byla rodina zpočátku ubytována. Děkan olomoucké kapituly Leopold Antonín František hrabě Podstatský se malého pacienta ujal, městský fyzik (úřední lékař) Josef Wolff ho vzorně léčil a arcibiskupský kaplan Johann Leopold von Hay se za něj ještě vzorněji modlil a malý Wolfgang se relativně brzy uzdravil. Ve tvářích mu sice zůstaly po zlé nemoci jizvy, ovšem na schopnostech skládat hudbu mu to rozhodně neubralo. Dokonce zde během rekonvalescence složil 6. symfonii F dur.

V prosinci 1767 odcestoval Leopold Mozart s dětmi zpět do Brna a těsně před koncem roku, 30. prosince, se v městské taverně (dnešním divadle Reduta) uskutečnil koncert zázračných salcburských dětí. Obě dítka měla veliký úspěch, i když sám Wolfgang prý z doprovodu kapely městského věžného Johanna Abrahama nadšený nebyl. Z Brna se pak všichni ve zdraví vrátili 9. ledna 1768 zpět do Vídně. Nikdy v životě se už Wolfgang Amadeus Mozart do Brna nevrátil.

Brno na něj samozřejmě nezapomnělo, o čemž svědčí právě odhalená socha umístěná před místem jeho vystoupení. Ovšem nemylme se, toto není v brněnských ulicích jediná připomínka na slavného skladatele. V ulici Kobližná, na budově Mahenovy knihovny (původně palác hraběte Schrattenbacha, kde Mozartovi v době brněnského pobytu dleli) je už řadu let umístěna pamětní deska. Hloupí nenechavci z ní urazili několik písmen a já se jen divím, proč se brněnští radní nezasadili o opravu i této připomínky. Snad by se v rozpočtu pár tisícovek našlo, ve srovnání s náklady na pořízení sochy to bude pakatel.

Ač jsem pátral usilovně, nepodařilo se mi najít žádnou zmínku o stravování Mozarta při brněnském pobytu. Nuzotou zde zřejmě netrpěl - na hraběcím stole se určitě podávala slušná krmě. Také receptů na jídlo pojmenovaném po skladateli jsem mnoho nenašel – krom jeho koulí, dortu ze skořicového těsta s čokoládovou pěnou a jablky už jen nějaké maso ála Mozart. Ani v divadelním Café & Restaurant Reduta nemají žádný podobný pokrm na jídelním lístku. Až mi napadlo nahlédnout do Poštulkova Labužníkova lexikonu. Na straně 266 se dočteme: Mozart … mezinárodní název pro přílohu z celerového pyré s artyčoky a bramborovým suflé. Nazváno podle rakouského hudebního skladatele (1756 – 1791). Jste z toho moudří? Já ne. Recept na přípravu jsem nikde nenašel, rozhodl jsem se tedy experimentovat.

Celerové pyré: rozkrájejte očištěný střední celer na malé kostky a uvařte do měkka v osolené vodě s trochou bílého vína. Měkký celer rozmačkejte nebo rozmixujte, přidejte lžíci másla a deci teplého mléka, osolte, opepřete a smíchejte dohromady. Nakonec přidejte jemně sekanou pažitku a konzervované artyčoky. Původně jsem chtěl použít artyčok čerstvý, ale sežeňte ho v květnu :o)

Bramborové suflé: uvařte do měkka moučné brambory, řádně rozmačkejte, přidejte lžíci másla, sůl a bílý mletý pepř, žloutky, špetku muškátového květu, 2 lžíce strouhaného sýra Frann Moravia, vše promíchejte a opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Já jsem na asi půl kila brambor použil 4 celá vejce. Hmotu přeneste do vymazaných formiček o při teplotě 200°C pečte asi 30 minut.

To celé jsem použil jako přílohu ke krůtím prsům připraveným "naprudko", předem naloženým v oleji, bílém víně, soli, pepři a bylinkách. A moc mi chutnalo :o)

PS: Pokud někdo náhodou znáte přesný recept na přílohu Mozart, budu rád, když mi jej zašle. Předem děkuji.

Kolíček

pátek 16. května 2008

Klobouky kam se podíváš ...

Předem všechny upozorňuji, že tento článeček nemá absolutně nic společného s jídlem (to aspoň v senátu rozdávali bonbony a lízátka se znakem Brna :o), ale zase mi to připadá tak zajímavé…

Náhodou jsem se dozvěděl o existenci Kloboukového klubu a hned mě to zaujalo. Mám totiž klobouky rád, s libostí na nich okem spočinu a ač žádný nenosím, neb v každém má hlava vypadá jako dýně v krinolíně, rozhodně jejich nošení podporuji. Měl jsem kdysi známou, elegantní starou dámu, která téměř neudělala krok z domu bez klobouku. Vyprávěla mi, jak ji jako malou holku před válkou vzala maminka k modistce, aby jí pořídila první klobouček. Malá Irenka se celá kroutila, nechtěla ho nosit a šklebila se na svoji maminku “podívej se, jak v tom vypadám!”. “Vážená slečno”, děla modistka, “vypadáte v tom jako v klobouku, velice vám sluší”. Irenka si později klobouky tak zamilovala, že si je dokonce sama vyráběla.

No a právě Kloboukový klub má jejich nošení přímo v náplni práce. Založily jej dámy podstoupivší léčbu rakoviny prsu a protože jak známo, po chemoterapii vlásky na hlavě zrovna dvakrát nedrží, rozhodly se řešit tento estetický a hlavně psychologický problém právě touto cestou … jak sympatické :o)

Spojily své síly s modistkami z firmy Dantes a sdružením pacientek s nádorovým onemocněním prsu Mamma HELP aspolečně uspořádají první brněnské Vítání jara v klobouku (plakát najdete zde) v překrásném prostředí Denisových sadů pod katedrálou svatého Petra a Pavla - zkráceně pod Petrovem. Akce se uskuteční už tuto neděli 18. 5. 2008 od 14 hodin a dámy připravily bohatý program pro dospělé i děti. Nasaďte tedy pokrývky na své ctěné hlavinky a přijďte při nedělní procházce podpořit tuto bohulibou akci a spojit tak příjemné s užitečným. Jak dámy uvádějí na svých stránkách “… akce se nekoná jen v případě krupobití, májový deštík nás neodradí”.

Ovšem malou kulinářskou poznámečku si na konec neodpustím - pokud počasí vyjde, co takhle naplnit košíky a baťůžky vybranými dobrotami a udělat si ve zrekonstruovaných Denisových sadech piknik? Myslím, že by to s tou přehlídkou krásy a umu mohlo jít hezky dohromady :o)

Kolíček

čtvrtek 15. května 2008

Tak takhle ne, pánové

Brno je skrytá perla, chceme ji očistit a vytáhnout z ulity…”

Obávám se, že slova brněnského primátora zůstanou nevyslyšena. Valdštejnská zahrada byla zalita dopoledním sluncem, tulipány hrdě čněly nad pečlivě zastřiženými partery, zlatí kapříci se vyhřívali u hladiny bazénu a nádherní pávi se pyšně procházeli úzkými uličkami, dva páry výrů se schovávaly před ostrými slunečními paprsky v rohu obrovské voliéry ...

A v této více než příjemné atmosféře se měla uskutečnit hrdá prezentace města Brna nazvaná Dny Brna v senátu parlamentu České republiky, určená pro pražany a návštěvníky našeho hlavního města. Nestalo se tak.. Tedy - ne že by se nic nedělo, prostě se dělo jen tak napůl. Celá sláva měla vypuknout v 10 hodin, naštěstí byl úvodní primátorův projev posunut o půl hodinky později, jinak by ho krom zmíněného zvířectva a pořadatelů neměl kdo poslouchat. Takhle aspoň stačil včas přijet autobus návštěvníků vyslaný pořádajícím Brněnským kulturním centrem v obavách, že na zahájení bude malá účast publika. Trefili se do černého - kromě nich a náhodných kolemjdoucích se na připravené lavičky nikdo jiný neusadil.

Po celé Praze vyvěsili organizátoři pouze 200 plakátků upozorňujících na tuto akci (když do paneláku zatluču 200 hřebíků - všimnete si toho?), kolem senátu jsem nenašel žádný, ani áčko před vstupem do zahrady zvoucí k návštěvě. Na regionálním Českém rozhlase Brno jsem týden poslouchal upoutávky, na Českém rozhlase Praha s celostátní působností jsem nezaznamenal ani jednu. Tak tomu se opravdu říká propagace! Docela by mě zajímalo, za co se vyhodily ty skoro 2 miliony vyhrazené na tuto akci. Snad za hostesky? Nebo za zakoupené červené víno z lechovských sklepů rozlévané stejně jako pivo Starobrno zdarma? Za hliníkové brněnské groše na místě ražené?

Možná že za brněnské umělce - ti jediní, stejně jako skvělá konferenciérka Marcela Vandrová, by si své peníze zasloužili. Společně hrající Moravské žestě (v bílém) a Akademické žestě (v černém) byly omračující, Dama-Dama strhující, dámy ze smyčcového Donna Quartetu půvabné, výkvět z dvousetčlenného dětského souboru Kantiléna dospělácky dokonalý, umělecké soubory Gajdoši a Ondráš tradičně výborné.

Zato informační panely byly polovičaté, o Brnu se toho z nich zájemce zase tak moc nedozvěděl - jednu chvíli jsem měl dojem, že jsem snad jediný, kdo je čte. V koutku skrytá videoprojekce byla úplným výsměchem - projektor s plátnem byl umístěn v průhledném party-stanu, takže z promítaných záběrů nebylo vidět téměř nic a technici se už dopoledne právem obávali odpoledního sluce dopadajícího na stan přímo.

Jako “významné brněnské firmy” se na stáncích prezentovaly Jihomoravské plynárny (rozdávaly klíčenky a samolepky “hlavní uzávěr plynu”) a nakladatelství ComputerPress (s nabídkou starších vydání svých časopisů), o barevnou motorku se pak svůdně opírala hosteska v barvách Masarykova okruhu - aspoň ta měla úspěch, zahraniční turisté se s ní rádi nechali fotografovat. To bylo vše.

Prvního dne akce jsem se zúčastnil mimo jiné i proto, že jsem byl zvědav na avizované “tradiční speciality jihomoravské kuchyně”. Vlastně by se tento článek mohl nazvat Jak napálit návštěvníky - ze slibovaných dobrot pořadatelé nenabídli ani drobek. Ne že by partnerský hotel Internacional nic nepřipravil, ale jak mi důvěrně sdělil jeden z techniků “proč myslíš, že se to tu jmenuje Brno v senátu?”. Tipujete správně - vrchnost se nažrala a plebs v podzámčí nedostal ani špejle z jitrnic. Opravdu jsem se nepřijel naobědvat, docela by mi stačilo nahlédnout alespoň do jídelního lístku a zjistit tak, čím se zde Brno v oblasti kulinářské prezentuje. Bohužel, nebylo mi, stejně jako běžným návštěvníkům, dopřáno. Škoda, myslím že i toto vypovídá něco o naší kultuře.

Podtrženo, sečteno - Brno se moc nepředvedlo. Autoři myšlenky uspořádat takovou prezentaci, primátor Roman Onderka z ČSSD a senátor za Brno Richard Svoboda z ODS, nechť si udělají čárku do deníčku za splněný úkol. Až se budou zase jednou ucházet o naše hlasy, můžou s ním mávat nad hlavami voličů.

Zdraví zklamaný Kolíček