čtvrtek 21. května 2009

Asparagus moravicus – chřest „moravský“

Jeden už si pomalu zvyká na to, že zeleninu či ovoce, které se v našich krajích běžně pěstovali či stále pěstují, v normálním obchodě téměř nekoupí a jejich místo zaujaly produkty ze zemí více či méně vzdálených. Nevím - když je to mimo středoevropskou pěstební sezónu, dá se to pochopit (omluvíme-li většinou nevýraznou vůni a mdlou chuť), ale v době, kdy by neměl být tak velký problém se na nějakého domácího pěstitele „napíchnout“, se mi to zdá divné. Většinou je to omlouváno nižší nákupní cenou, protože vymlouvat se na vyšší kvalitu zboží z dovozu by bylo přece jen docela směšné. Nebo snad věříte tomu, že rajčata z Tvrdonic, jahody z Břeclavi či obyčejná česká jablka jsou horší než ta dovážená z Itálie, Španělska, Řecka či Polska? Takže zaplať bůh za brněnský „zelňák“!

Nejenže tam na malých stáncích seženete naše produkty většinou ve slušné kvalitě (zatímco na těch velkých přecpaných vším možným spíš béčkový dovoz), ale ještě si s prodejcem (nabízí-li vlastní výpěstky) popovídáte o tom, že špenát mu letos „nějak neleze ze země“ zatímco petržel „bude špicová“. A když máte štěstí, začnete mít dojem, že se blízká na lepší časy. To když kromě zmíněných rajčat a jahod narazíte na první moravské třešně či, světe div se, na chřest. Ne ten řecký ani slovenský, ale náš! Je totiž známo, že u nás pěstovaný chřest se většinou vyváží do zahraničí, tam se úhledně zabalí, většinou německy pojmenuje a s velkou slávou k nám zase přiveze. Smysl mi uniká, ale děje se tak.

Takže, když jsem minulý týden narazil na podivně balené bílé a zelené výhonky, byl jsem dost překvapen. A řeknu to rovnou, moc důvěry ve mně tím balením nebudil. Zblbnutý z potištěných supermarketových pytlíků mi obyčejné zabalení jen tak do prostého igeliťáku či papírových sáčků na pečivo připadalo nepatřičné. Přesto jsem se osmělil: „můžu vědět, odkud je ten chřest?“ Odpověď mě překvapila: „to je náš, z Moravy!“ Nechtěl jsem věřit vlastním uším. Moravský (Čechům se omlouvám) chřest se prodává jen tak, bez složitého překupničení, jako kedlubny či cibule z vlastní zahrádky? No, je to tak. Jak mi bylo vysvětleno, v Dolních Kounicích žije člověk, který tu dobrotu v malém pěstuje a protože se mu docela daří, co nestačí s rodinou spořádat, předává svému známému k prodeji na brněnském rynku. Nebývá ho pravda mnoho, on také prodavač není na tržišti k zastižení každý den, ale pro těch pár zájemců to stačí.

Na chřestu není vlastně nic neobvyklého. Dá se použít jako samostatný pokrm stejně dobře jako zajímavá příloha. A přidáte-li jej do zapékaných brambor či jednoduché vaječné omelety, rozhodně tím nic nepokazíte. Dokonce mi dnes prodavačka poradila osmažit ho, předem povařený, v trojobalu jako řízek. Důležité je hlavně koupit kvalitní zboží (ne příliš oschlé a rozhodně bez sebemenšího náznaku plísní), odstranit spodní dřevnatou část, bílou variantu chřestu od hlavičky směrem dolů oloupat (postačí běžná škrabka na brambory – doporučuji při oškrabávání výhonek položit na stůl, jednou rukou přidržet a škrabkou sjíždět od hlavičky k „patě“, tak se vám nestane, že byste ho zlomili) a do mírného změknutí povařit ve vroucí vodě se solí, cukrem a pár kapkami citronu a dál použít jak je libo.

Neodolal jsem, zakoupil jedno balení (49,- za svazek) a hned večer ho zapekl s lasagnemi a sýrovou omáčkou. A že to byla dobrota veliká, rozhodl jsem se včera zakoupit druhou várku a připravit jej jako jednoduchou přílohu ke kuřecím steakům lehce osoleným, opepřeným a na pánvi opečeným. A aby to celé nebylo tak moc dietní, doplnil jsem pokrm jednoduchou omáčkou. Na trošce oleje se 20 minut dusí pokrájená cibule zastříknutá kapkou bílého vína a podlitá vodou či vývarem (v mém případě kuřecím – nevím čím to je, ale do té doby co máme psa nám mrazák okupují pytlíky drůbežího vývaru :o). Omáčku potom propasírujte skrz hustý cedník, přidejte lžičku hořčice (v našem vydání plnotučné), zalijte smetanou, osolte, okořeňte bílým mletým pepřem a za častého míchání pomalu vařte do požadované hustoty.

No a když už jsem u toho „chřestění“ - tento víkend proběhne v moravských Ivančicích patnáctý ročník Slavností chřestu. Máte-li zájem, bližší informace získáte zde.

Pokud vám chřest nic neříká, mám tu pro vás další tipy jak strávit víkend se skleničkou v ruce. Vesele pokračuje seriál moravských vinných slavností:

  • v Čejkovicích se můžete zúčastnit 14. Vinných trhů, potrvají celý víkend a program bude podle všeho bohatý
  • v Blatnici proběhne akce nazvaná Putování po blatnických búdách, jak zde říkají vinným sklípkům. Že je na co se těšit napovídá bohatá historie pěstování vína ve zdejším kraji (jak s oblibou tvrdí místní - nejznámější zdejší vinař se jmenoval Jan Amos Komenský).
  • v Mikulově, v areálu hotelu Zámeček, navštivte Mikulovské vinné trhy. I zde je kromě ochutnávky krásných vín nabízen kulturní program, bohužel však v podobě vystoupení prý pěveckého dua Eva a Vašek. Překonat tento „zážitek“ vám jistě pomůže mezinárodní přehlídka kotlíkových fazolových polévek, tzv. „fazulňačka“. Pokud si vzpomínáte na zde pořádanou soutěž ve vaření kotlíkových gulášů, o níž jsem loni psal, bude se nejspíš jednat o obdobnou akci. Fazolové polévky můžete samozřejmě také ochutnat, porci o objemu 2 dcl pořídíte za slušných 20,-Kč.
Kolíček :o)

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se za komentářový zmatek, asi nemám den.
Psala jsem, že chodím na Zelňák každou chvíli a hledám chřest, ale zatím jsem neměla štěstí, asi chodím ve špatnou dobu :(

Anonymní řekl(a)...

Ahoj pane Kolíček, tak konečně jsme se dočkali dalšího příspěvku:-). Ten recept vypadá skvěle - hlavně ta omáčka mě zaujala. O vaření chřestu jsem se pokusila několikrát a jíst se to nedalo nikdy:-). Ale navnadil jste mě - zase to zkusím. Ája

Anonymní řekl(a)...

Jestli se můžu zeptat, v které části Zelňáku ten stánek najdu a ve které dny?ˇ
aida

pan Kolíček řekl(a)...

Danka, Aida:
je tam, ale letos je ho nějak míň. Před 14 dny měl chlapík ve spodní řadě na samostatném stánku celou horu (myslím že právě slovenského - ten seženete i v Bille), ale najednou zmizel. Nad kašnou ti mladí překupníci všeho možného prodávají nějaký z dovozu, ale jak jsem si všim, začínala se na něm dělat taková zvláštní "pavučinka"...brrr! Stánek, na kterém jsem ho kupoval já je dole pod kašnou v pravé uličce hned ten pravý rohový. Střídá se na něm pán s paní, ale bohužel tam nejsou každý den a navíc ho nemají v nabídce stále. Prostě jak se v D. Kounicích pěstiteli zrovna vyklube. Paní se mi pochlubila že má na zahrádce také pár kousků, sotva začnou vystrkovat hlavičku tak je přikryje hrncem a když přeje počasí, za dva dny už sklízí - ale to mají jen pro vlastní spotřebu.
Ája:
fakt to zkuste, pokud máte kvalitní zboží, není na tom moc co skazit. Hlavně ho nepřevařte ať tak trochu křupe. jo a na tu omáčku bacha - ať se vám smetana nesrazí :o)))

vlaďka řekl(a)...

Ach, chřest! Neuvěřitelné, neskutečné :) A opět na to musí přijít Kolíček, zatímco my ostatní utřeme :) Taky jsem na Zelňáku viděla jen ten hnusný, ošklivý, příšerný :( Vážně jsem se zamyslela nad tím, jestli chřest, který už se hodí leda na vyhození, vážně může někdo chtít koupit. Ale my ostatní máme naději, jen to prostě musíme zkoušet :)

pan Kolíček řekl(a)...

Vlaďka:
ale neutřete, vyražte na trh a určitě se na vás štěstí usměje. To je prostě jen věc náhody - a nebo věčného očumování co se kde náhodou událo nového :o)) Ale je fakt, že mi tento "domácí objev" udělal ohromnou radost! :o)

Tomek řekl(a)...

Chřest? Jen když to slovo slyšim, tak se musim oklepat. Nikdy jsem nepochopil, jak to může někomu chutnat. Stějně jako červená řepa nebo celer :)

vlaďka řekl(a)...

Kolíčku, díky za povzbuzení, stejně zítra musím do města, tak to půjdu omrknout ;)
Mňam, celer :) Já si říkala, že bych si ho dala. Tomku, to je věc osobních preferencí :) Můj bratr třeba nejí rajčata. Divný je on, protože rajčata jsou normální. S chřestem jsme divní my, protože chřest až tak obvyklý není, aby ho každý musel mít rád. Červená řepa a celer to zase prohrávají, protože naše první setkání s nimi nebylo většinou nic extra.

Anonymní řekl(a)...

Dák za nasměrování. Znovu jsem si pořádně prohlídla i tu první fotku, tak snad vím, kam jít.
aida

pan Kolíček řekl(a)...

Vlaďka, Aida:
není zač, hlavně ať uspějete! :o)))
Tomek:
že se zrovna klepete? Úplně totiž slyším to chřestění ve vás!! :o)) Možná je to o zvyku, já když poprvé jedl chřest v konzervově konzervovaném stavu, tak jsem téměř "potupně vrhnul". Vlastně až když jsem si jej po troškách začal čerstvý připravovat sám doma a začal si ho užívat, získal jsem odvahu si tu dobrotu objednat i v restauraci. Bohužel, často se v nich používá právě ten zavařený, a to se pak nedivím, že je spousta "nováčků" nadlouho od dalších experimentů odrazena.

Papaja řekl(a)...

Pane Kolíčku, ten Zelňák vám opravdu závidím. Nejen kvůli chřestu. V Praze a okolí není po chřestu ani vidu. V Globusu asi 4 dřevnaté balíčky bílého, sem tam vietnamec (ale pouze v centru Prahy) bílý i zelený, ale nekřesťansky předražený. Prostě je to horší, než loni. Jak jsem psala u sebe: chřestová sezóna proběhne, aniž by to český spotřebitel měl šanci zaznamenat. Možná mi o fous více chutná zelený, ale oba druhy byly v čerstvém podání láska na první pohled. Až budou jahody, zkuste toto:
http://mlsnakocka.blog.cz/0905/jaro-a-leto-na-jednom-taliri

Jinak Brno včetně Zelňáku se chystám prozkoumat v dohledné době
:-)))

PS: Bramborku za mne pohlaďte!

pan Kolíček řekl(a)...

papaja:
no fajn, třeba tam na sebe náhodou narazíme :o))) Já bych vám zase mohl závidět jiný věci, třeba ten "zesudovej" krámek, ale je fajn, že globalizace nepostoupila tak daleko a pořád ještě se nedá všechno pořídit všude... Barču pohladím, zrovna leží vedle mě a snaží se zlikvidovat obří umělou kost. Jo a taky jsme ji nechali ostříhat a vypadá teď jak mogvaj :o)))

Helli řekl(a)...

"...nebývá ho pravda mnoho...ale pro těch pár zájemců to stačí..." Ono kdyby ho bylo víc, tak by se našlo i víc zájemců, myslím. Lidi už pomalu rezignovali a takhle je to spíš dílo náhody. Já jsem tedy bohužel to štěstí na chřest neměla, ale podle fotky vím, kde na Zelňáku hledat. Pane Kolíčku, prozradíte alespoň, který den v týdnu jste ty křehké stonky ulapil?

pan Kolíček řekl(a)...

Helli:
asi máte pravdu, snad by se našlo víc zájemců, každopádně toho pěstitel stejně víc nevyprodukuje - bohužel. Ale kupoval jsem předtím v bille chřest ze slovenska a vůbec nebyl špatný (nám tedy tenkrát vyhovoval), takže aspoň něco je na trhu. Já tu první várku kupoval v pátek a druhou hned další středu, ale kdy tam zase budou, čert ví. Každopádně dnes jsem je tam neviděl - ovšem prolítnul jsem rynkem dost rychle :o))

Helli řekl(a)...

Pan Kolíček:
Díky, zkusím štěstí. Ten zelený by mě lákal...

Olinka řekl(a)...

bílý chřest mají v Tescu asi za 40 kč, ale nějak si nedovedu představit, jak může být čerstvý...? navíc jsem ho nikdy nejedla a vyhodit takové peníze za něco, s čím se budu piplat a nakonec to vyhodím...ba ne, já sním ledacos, ale bojím se zklamání...

pan Kolíček řekl(a)...

OLinka:
tak to chce našpórovat a zkusit ho nejdřív v nějaké solidní restauraci - ať nemáte hned nepříjemnej zážitek. Já ho napoprvé taky nemusel :o) Ovšem sezóna toho našeho už pomalu končí a navíc ho letos kulivá těm suchám bylo nějak málo - proto prý v poslední době zmizel i z toho rynku (aspoň to tvrdila paní z mého oblíbeného stánku)