úterý 27. ledna 2009

Krmíte?


No není jich ve městech zrovna moc. Alespoň v Brně, nepočítám-li parky, se to tou drobotinou příliš nehemží. Mám na mysli ptáčky. V centru narazíte leda tak na holuby, sýkorku jsem nepotkal už ani nepamatuji – a to, když jsem byl malý, se jich na dvorku našeho činžáku slétal docela slušný počet (k nelibosti mámy, která tam sušila prádlo). A nebylo to před válkou, stačí se otočit nějakých třicet let zpět. Zima jim taky příliš nepřidá a to jsme teprve v půlce.

A tak jsem měl radost, když jsem po dlouhé době prošel parkem na Kolišti v Brně a narazil tam na slušné množství ptačích krmítek. Jsou vzorně zavěšená z větví, aby se k nim nedostaly kočky a nesežraly tak ptáky dřív, než sami něco sezobnou. Krmení v nich bylo různé, od zrní a semínek, přes zbytky tvrdého pečiva až po kousky jablek. Vlastně ani nevím, kdo tam krmítka umístil, prý správa městské zeleně, ale jistě to nevím. A taky jsem slyšel, že v brněnských Lužánkách, nejstarším parku v republice, je taky několik krmítek.

Tak až půjdete o víkendu na procházku do oblíbeného parku, vezměte s sebou do kapsy trochu semínek, třeba těch, co se vám doma odrolí z pečiva, a nasypte je do připravených ptačích restaurací. Asi vám za to hned nikdo nepoděkuje, ale počkejte do jara, určitě vám za tu dobrotu nějaký opeřenec s chutí zapěje. Možná i díky ní tu zimu přežije.

A když se vrátíte ze zimní procházky a budete pořádně vyhladovělí, připravte si třeba plněné rolky na houbách – jak jinak než z ptáčka, ale tohohle v parku nepotkáte :o) Zde je ověřený recept:

Kuřecí prsa bez kůže rozkrojte naplocho, ale nedokrojte je až do konce a rozevřete, jako byste otevírali časopis. Vzniklý plát masa lehce naklepejte, osolte, opepřete a poklaďte jarní cibulkou a trampskou cigárou – obojí pokrájejte podélně na dlouhé proužky. Celé to srolujte jako spacák, převažte potravinářským provázkem a naskládejte do pekáčku. Ještě jednou posolte, opepřete, obsypejte nakrájenou cibulí, nahrubo nasekaným česnekem, okořeňte špetkou sušeného tymiánu a šalvěje a přidejte sušené houby - na fotce je nehledejte, zapomněl jsem je při focení přisypat a potom to doháněl :o)

Rolky můžete ještě poprášit mletou paprikou, ale pozor, ať se vám při pečení nepřipálí. Vše podlijte vodou či vývarem (pokud máte po ruce otevřenou lahev bílého, můžete ho malinko přidat) a zakryté dejte péct do rozehřáté trouby asi na dvacet minut. Potom odkryjte a dalších patnáct až dvacet minut dopékejte a nezapomeňte občas přelít výpekem Jako přílohu doporučuji bramboráčky, nemá to s nimi chybu.

Dobrou chuť vám i ptáčkům v parcích přeje Kolíček


11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jsem si nejdřív říkal, jestli to krmítko není pouhá nástraha, aby se lapil ptáček. Nevím, jestli by z českých vrabců a kosů bylo zajímavé masíčko. Máte pravdu, slepice je jistota, obzvláště v tak pěkném receptu :-)

pan Kolíček řekl(a)...

pavel jašek:
no ten vrabec by se snad ani nedal rozkrojit, to by člověk musel rovnou plnit bez škubání :o)) Zapomněl jsem tam napsat, že jsem ty balíčky v pekáčku nejdřív ze všech stran na trošce tuku osmahnul, ale to většině kuchtících snad dojde. A když ne, nic hroznýho se určitě nestane :o)) Jo a děkuji za komentář :o)

Anonymní řekl(a)...

To je krásné! Já se k tomu seznamu fakt nedostanu :) Lucianka se divila, jak je možné, že mi seznam 17 jídel přimagnetkovaný na ledničce zabezpečí, že mám měsíc co vařit... Ale ještě aby ne, když mezitím vždycky uvidím něco takhle pěkného a okamžitě na to dostanu chuť. Přidám flódni od Terezky (http://tege.blog.cz/0901/flodni-flodny-floden-fluden) a mám na celý den co dělat :)

pan Kolíček řekl(a)...

vlaďka:
Jé, vy máte seznam "co navařit"? To jste dobrá, k tomu jsem se ještě nedokopal. To my zas máme seznam "co nevařit" - tj. jídla, která jsou zrovna na jídelníčku v práci, takže se nám nestane, že bysme měli 2x denně stejný jídlo :o)) Kouknul jsem na ten doporučený dezert a myslím, že po kuřecích rolkách by vůbec nebyl špatnej - ještě by tak někdo mohl dodat recept na vhodnou polívččičku a máme nedělní menu jako když vyšije :o))

Anonymní řekl(a)...

Chachá, to byste se divili, pánové. Nejsem si jistá, zda přímo z vrabců, ale rozhodně z malých českých ptáčků vařila už M.D. Rettigová! :)

Iscilitight

pan Kolíček řekl(a)...

Iscilitight:
no jo, to je fakt že z něčeho prťavýho myslím klohnila - hned jak přijdu domů, tak do ní mrknu. Díkec za tip! :o))

Anonymní řekl(a)...

Třeba z toho bude i ta polívka :) My máme seznam, kdy si občas všichni sedneme a vymyslíme, na co máme chuť. Ten pak funguje jako záchytný bod, když zrovna není inspirace odjinud. A jakmile seznam sepíšeme, najednou je inspirace všude dost :)
Iscilitight: ty si s tou MDR nedáš pokoj? :D

Anonymní řekl(a)...

Ptáčky krmí sousedi a v létě jim dávají i misku s vodou. Občas se u ní zastaví i nějaká veverka.
Z ptactva preferujeme větší kousky, takže by u nás sýkorčí polévka neprošla (ač se nám na talíři mihnul i holub).

pan Kolíček řekl(a)...

schnytlik:
holub taky dobrej :o))

iGurman řekl(a)...

Chodievam kŕmiť z deťmi labute na jazero. Deti sa z toho tešia.
P.S. na varenie by som odporučil perličku, to množstvo je tak akurát.

pan Kolíček řekl(a)...

Gabriel:
na "štrkovcové jazero"? :o)) Vždy, když slyším slovenský výraz "labute", vzpomenu si na písničku Labute zo štrkovca - myslím, že od Elánů - jako student jsem to měl moc rád :o))