úterý 15. ledna 2008

Pikantní dáreček

Už vám po vánocích došly nápady na dárky? Blíží se oslava narozenin a vy trnete hrůzou CO PROBOHA na poslední chvíli vymyslet?

Nezoufejte! Je tu pan Kolíček a jeho ověřený tip na dárek.
Potřebovat budete jednu pěknou zavírací sklenici, nejlíp vypadá taková ta starodávná, s kovovým pantem na víčku. A do ní přijde dárek, který prochází žaludkem: "nakládaný hermelín".

Do sklenice, která má asi 0,5 - 0,7 litru se vejdou 2 až 3 kolečka hermelínu (nejlepší je asi s králem, Pepa není, podle mě, tak dobrý). Sýr nakrájejte na měsíčky, nebo jej podélně rozřízněte či rozčtvrťte. Dále si nachystejte cibuli a česnek - oboje nakrájené na plátky, směs koření - základem je mletá paprika, čerstvě drcené nové koření, pepř a jalovec, provensálské koření, bobkový list a nakonec kvalitní olej na zalití.
A teď vlastní práce, kousek sýra vždy posypte směsí koření a klaďte do sklenice. Střídáme patro sýra a patro cibule s česnekem a bobkovým listem (ten můžete i ladně nalepit zevnitř sklenice, vypadá to moc pěkně). Až je sklenice skoro vrchovatá tak začneme lít olej, pěkně až po okraj. Když budete šikovní, bude sýr ve sklenici vypadat jako mozaika :o)
Mnoho úspěchů přeje Kolíček

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

musím teda říct, že mám zkušenost s pepou a je fak dost dobrej :-)

Anonymní řekl(a)...

Ale Pepa není král!

renata řekl(a)...

tak toto vypadá super dobře!!!

Anonymní řekl(a)...

Milá Renato, díky za pochvalu, snad vás inspiruje!

Anonymní řekl(a)...

Za jak dlouho po naložení se sýr může jíst a jak dlouho vydrží, předpokládám, že se přechovává v ledničce? Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Nepodařilo se mi vložit komentář pomocí název/URL.

pan Kolíček řekl(a)...

Dejte mu alespoň týden, záleží taky na zralosti sýru před naložením. Ideální je sníst ho do deseti dnů od naložení plus mínus, později už může být až moc "naložený" až "pochodující" :o)
Komentáře: název = jméno nebo nadpis a URL je okopírovaná adresa Vašich stránek z adresního řádku :o)