neděle 27. ledna 2008

Kuřecí maso s bešamelem a česnekovými bramborami

Mezi mé oblíbené pochoutky patří zapékaná jídla na všechny způsoby. Jeden z posledních vyzkoušených receptů je na "kuřecí maso s bešamelem a česnekovými bramborami".

Na dvě porce budete potřebovat: 300g kuřecích řízků, asi 6 brambor, kukuřici, větší cibuli, koření - sůl, steakové koření (nebo jinou oblíbenou směs na maso), olej, česnekové máslo a na bešamel 30g mouky, 30g másla, bílý pepř, muškátový květ nebo oříšek a 0,5 litru mléka nebo smetany.

Maso nakrájíme na malé kousky a naložíme s olejem a steakovým kořením asi na hodinu do lednice. Potom jej osmahneme na pánvi do měkka. Necháme ho stranou a nachystáme si bešamel - z mouky a másla uděláme světlou jíšku a přiléváme mléko či smetanu - lepší je ale smetana, omáčka je hutnější a hlavně chutnější, ovšem také tučnější :o) Za stálého míchání zvolna vaříme, až nám to pěkně zhoustne a nakonec dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou muškátového květu nebo nastrouhaného oříšku.

Brambory nakrájíme na tenké plátky, asi tak 3mm, poklademe dno zapékací misky v jedné vrstvě a osolíme. Pokud vlastníte misky na porci akorát pro jednoho, tak je rozhodně využijte. Hezky se to v nich servíruje a odpadne vám starost s porcováním, přenášením, špinění talířů, mytí talířů ... ingredience vyjdou do dvou.
Na první vrstvu brambor přijde orestované maso a cibule nakrájená na tenké kroužky, zalijeme bešamelem, ten posypeme kukuřicí a nahoru přijdou opět posolené brambory.

Zlatým hřebem je česnekové máslo: tři až pět stroužků česneku utřeme s troškou soli a smícháme s rozměklým máslem (stačit ho budou tři polévkové lžíce). Necháme ho ztuhnout v lednici a těsně před zapékáním krájíme na plátky, které položíme na povrch brambor. Uvidíte, jak vám na nich krásně zpění a fantasticky provoní celé jídlo.
Zapékáme zakryté alobalem asi 45 minut na 180 stupňů a potom ještě 10 - 15 minut odkryté, aby nám brambory pěkně zezlátly.
A co k této dobrotě na pití? Suché bílé víno nebo vychlazené světlé pivo!

Dobrou chuť přeje pan Kolíček!
P.S.: Co si doma uvaříme si i sníme - důkazem je poslední fotka :o)






3 komentáře:

Yva řekl(a)...

Pane Kolicku, ta vyjezena zapekaci miska mluvi za vse. Brambory a platky kureciho masa pod perinou z besamelu a cesnekove maslo navrch? Pane, vy jste nicema! Po svatcich jeste porad bojuji s temi nekolika prebytecnymi centimetry okolo pasu a vy na me s takovouhle pochoutkou. Jak vidim, navsteva telocvicny me nemine. Dekuji za napad i prijemne cteni. :o)

Anonymní řekl(a)...

P.S. Vas blog jsem si pridala k mym oblibenym.

Anonymní řekl(a)...

Milá Yvo, návštěva tělocvičny nemine ani pana Kolíčka :o) Díky za slova chvály, budu se snažit, aby nebyly poslední! Hezký den