pátek 11. ledna 2008

"Bejlís" jako ho neznáte


Hodí se oslavit narození pana Kolíčka něčím ostřejším a tak přinášíme domácí verzi slavného likéru.
Vezmi jednu konzervu salka (to je to sladké kondenzované mléko) a vař ji jen tak zavřenou a ponořenou ve vodě asi 2 hodiny. Složitým chemickým procesem dojde k tomu, že se ona sladká a hustá hmota změní v ještě sladší a hustší hmotu, skoro karamelovou.
Až tahle karamelová bomba úplně vychladne, tak ji otevři a vyklop do vhodné mísy. Přidej k tomu jednu sladkou smetanu z kelímku a metličkou meť dokud se to nespojí.
Do této skoro tekutiny lej rumu podle chuti, ze zkušenosti vím, že stačí asi 2 dcl a znovu meť metličkou. A je hotovo! Skladovat se dá v lednici v uzavřené skleněné lahvi dokud se nevypije. To je, také z vlastní zkušenosti, velmi brzy, tudíž dobu trvanlivosti nejsem schopen odhadnout.

Na zdraví! Váš Kolíček

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...

A když se během doby vaření salka v rumu louhuje nastrouhaný kousek zázvoru, to má teprve grády:)

pan Kolíček řekl(a)...

To věřím! Zázvor je pro mě velmi oblíbený pomocník! :o)

Unknown řekl(a)...

Zkuste, uvidíte, původní recept tvrdil dvě polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru, množství se upravuje podle toho, kdo to bude pít:)

Tomek řekl(a)...

Shodou okolností je toto pití, které jsem jednou obdržel od mého taťky, abych na Silvestra nebyl "na suchu". Ten rok jsme se seznámili s Kubou a myslím, že lahev byla do rána prázdná, Takže k tomuto pití se váže z mé strany velmi kladný vztah a celoživotní vzpomínky hned z několika důvodů :)

Jen je to pro nás díky své konzistenci a fyzikálním vlastnostem známější pod krásným českým názvem Tlamolep.

pan Kolíček řekl(a)...

tomek:
on je to secsakramentský TLAMOLEP - ale taky Dost Velká Dobrota!!! Vlastně takový DVD :o)) Móóóc zdravím!!!!!!!