Tak se mi nějak zastesklo po čerstvých lesních houbách ... Jenže je únor, v lese teď buď nic neroste a nebo roste tak, že to prostě nevidím :o) Jen jednou jsem před lety v tomto období za Brnem narazil na hlívu (jak mi druhý den prozradili v houbařské poradně Moravského zemského muzea, byla to hlíva holubí), ale to bylo naposledy, co jsem měl takové štěstí. Takže už to ani nezkouším.
Naštěstí její příbuznou, hlívu ústřičnou, není těžké i v zimě sehnat v kdejakém obchoďáku či v ovo-zelenině nebo u prodejců na tržištích. Nevím sice, jestli i tato obsahuje tak velké množství zdraví prospěšných látek jako ta volně rostoucí, ale co si může měšťák v únoru stěžovat. Hlavní je, že je to houba výborná a v kuchyni najde nemálo využití. Nedávno jsem si v jednom z komentářů posteskl, že by to sem chtělo umístit další polévkový receptík, tak se mi to zrovna hodí. Následující recept asi spousta z vás zná pod názvem „dršťková polévka z hlívy ústřičné“, ale přiznám se vám, že toto pojmenování nemám rád. Je to asi taková blbost, jako kdyby kanibal papuánec připravil „vepřovou čínu z bělocha“. Nebo jako když nějací podvodníci vyrábí „eidam alternativ“. Prostě eidam je eidamem, běloch bělochem a hlíva hlívou. Tak proč je vydávat za něco jiného, byť také výtečného. Můj recept na polévku z hlívy ústřičné zní takto:
Cibuli oloupejte, nakostičkujte a zesklovaťte na lžíci sádla. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a kousek celeru a lehce osmahněte. Vmíchejte lžíci a půl hladké mouky, jako když děláte normální zásmažku a ke konci lžičku mleté papriky. Celé to krásné a voňavé zalévejte za stálého prošlehávání metličkou vodou či vývarem a přiveďte k varu (já měl v lednici čerstvý vývar z kuřecích skeletů, co jsem vařil pro psa, tak jsem ho použil ten a výsledek byl výborný). Přidejte na nudličky pokrájené plodnice hlívy, trošku kmínu, jeden bobkový list, dvě kuličky nového koření a sůl. Podle chuti můžete přidat i kuličku jalovce, ale pozor na jeho někdy příliš výraznou vůni. Celé vařte do změknutí hlívy. Nakonec polévku dochuťte třeným česnekem, čerstvě mletým pepřem a majoránkou, popřípadě dosolte. Podávejte s krajíčkem čerstvého chleba.
Ovšem ... máte-li chuť na hlívu a nechce se vám tak moc vyvařovat, zkuste ji pokrájet a orestovat na trošce tuku s kmínem. Když ji pak navršíte na plátek chleba, osolíte a opepříte je to lahoda. Jen se připravte na to, že touto tepelnou úpravou značně zmenší svůj objem, takže do pánve nakrájejte dvojnásobné množství hub na porci než byste měli pocit, že sníte.
Přeji vám dobrou chuť Kolíček