středa 10. června 2009

Docela fajn nákaza

Dost možná, že už je to posedlost. Nevím, ale docela to chápu. Mám známého, který kdykoli zavítá do Brna, neopomene navštívit svoji oblíbenou prodejnu zlevněných potravin na ulici Lidická. Přejmenovali jsme si ji na obchod „U posunovačů“ protože jsou v ní mezi regálky tak úzké uličky, že se v nich zákazníci posunují za sebou jako vagóny vlaku s nemožností se předběhnout. Sspoň tomu tak bývalo, teď už jsem v ní dlouho nebyl. A ten můj známý se tam vždycky zanoří do polic, pomalu proplouvá prostorem jako ryba mezi korály a nevyplave dokud neobjeví nějaký poklad. Většinou jsou to ryby a rybičky (ke všemu je vášnivým rybářem) v jakékoli úpravě s datem spotřeby těsně před ukončením. Nalezený poklad si buď odveze domů nebo jimi obdarovává své známé.

Musím přiznat, že jsem se tím také nakazil. Málokdy se mi podaří projít kolem nějaké podobné prodejny aniž bych odolal pokušení prozkoumat její nabídku. A občas se skutečně zadaří. Jako nedávno. Procházel jsem centrem Brna když jsem si všiml, že na Orlí nově vyrostla podobná prodejnička. Není nijak moc velká a nabídka v ní není bůhvíjaký zázrak, ale všiml jsem si nápisu na výloze lákajícího k nákupu sýrů Roquefort za 29,90 a Gorgonzola za 24,90. Uznáte jistě, že takové výzvě se nedalo odolat. Zvlášť, když do konce záručáku roquefortu zbývalo ještě téměř čtrnáct dnů! Koupil jsem si od každého jedno balení (tak trochu z opatrnosti), doma jsme je zkusili jen tak s čerstvým chlebem a vínem a protože byly sýry vynikající, druhý den jsem tam běžel znovu a „rokfóru“ zakoupil balení hned několik. A co myslíte že jsem s nimi udělal? Něco jsme snědli a něco rozdali rodině a známým. Jak říkám – nakazil jsem se.

Žampiony plněné mletým masem se sýrovou omáčkou

Žampionům odstraňte nohy a kloboučky naplňte směsí mletého masa, nasekané mladé cibulky a hladké petrželky, solí a pepře. Navrch poklaďte kousíčky másla. Vložte do pekáčku, podlijte trochou bílého vína, přikryjte alobalem a duste v troubě při 150 °C patnáct minut, houby při tom pustí docela dost vody. Poté alobal odstraňte a dalších dvacet minut dopékejte. Podle potřeby houby polijte šťávou.

Po upečení šťávu slijte do kastrolku (houby zatím držte v teple) a varem ji zredukujte na minimum. Přilijte sladkou smetanu a vařte do mírného zhoustnutí. Nezapomeňte stále míchat. Nakonec přidejte rozdrobený roquefort – s ním ovšem opatrně, přece jen je to sýr z ovčího mléka, tak ať pak přizvané strávníky nevystrašíte přehnaně výraznou chutí. Co by přílohu mohu doporučit nové brambory vařené ve slupce.

Dobrou chuť! Kolíček

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Taky mám jednu podobnou oblíbenou prodejnu, v Krpoli, tamní "úlovky" jsou občas neuvěřitelné (taky jde většinou o sýry).
aida

svědek řekl(a)...

Prozradíte ji, Aido, dalšímu krpolákovi?

vlaďka řekl(a)...

To vypadá fantasticky. Já chci žampiony (aneb jak si z celého článku vybrat tu nejméně podstatnou informaci). To ještě žehlíte ten košt, že? :)

pan Kolíček řekl(a)...

aida:
prosím, mě taky :o))
vlaďka:
néé, ten je dávno vyžehlenej - akorát už všichni známí ví jak jsem "spolehlivej" :o)) Jo a na žampiony se těším až si je nasbírám - naši už našli, i praváčka, ale ke mně to nedoputovalo :o(

Anonymní řekl(a)...

Je to na Palackého vedle lékárny a klenotů, přímo kolmo proti konci Husitské, zvenku velice nevzhledné, výloha je polepená takovými růžovými reklamami, ale sýry tam mívají občas opravdu dobré, třeba zralý Leerdammer (nebo jak se to píše) jen za 99,-/kg, různé plísňové sýry atd. Nebo jsem tam "ulovila" pro dceru jahodovou zavařeninu s růžemi, má ji moc ráda (ještě ji tuším mají), občas mají nějakou tu biočokoládu a tak. Ale jinak je to spíš taková přehrabka, na normální nákup bych tam nešla, jen občas se zadaří, chce to mít štěstí.

pan Kolíček řekl(a)...

aida:
to je přesný, přehrabka - občas mám pocit, že jsme docela přehrabivej národ (snad je v tom vášeň lovce či hledače pokladů, zažívám to podobně) a sekáče a slevněnky jsou z toho lepšího, co nás po plyšáku potkalo... A děkuji za tip, jakmile pojedu skrz kénig, tak tam zaskočím - "růžová" zavařenina je fakt výzva :o)))

Unknown řekl(a)...

Ahoj pane Kolíčku, já miluju výhodný nákupy:-). Děkuju za praktickou informaci, to se vždycky hodí. Ája

pan Kolíček řekl(a)...

Alena:
zdravím :o)) já jsem zase zvědavej na tu prodejnu co o ní psala Aida :o)

Papaja řekl(a)...

Krásný receptík :-)

Jsme byli včera na houbách, všude vykládali, jak rostou... a houby :-( Asi 8 kousků, takže bude risotto :-)

pan Kolíček řekl(a)...

papaja:
taky mám vždycky pocit, že rostou na druhé straně lesa než jsem já :o)) ale o víkendu jedu pracovně s kolegy do jižních čech tak uvidím jestli bude čas na krátkou houbařskou procházku. Jo a rizoto je náhodou fajn, já můžu "rejž" či "ryžu" na všechny způsoby :o))

schnytlik řekl(a)...

No, koukám,že každej máme něco :))
Já se radši jezdím přehrabovat mezi příbory (nepoužitými) a blbinami do kuchyně.
Podobně zaměřenou prodejnu mají v nedalekém univerzitním městečku, mám dojem, že se nazývá "Včerejší chleba".

pan Kolíček řekl(a)...

scnytlik:
tak já doufám, že ty sýry byly taky nepoužité :o)))

Anonymní řekl(a)...

Pro pana K. - tak co, už jste v tom Kéniku byl? Já teď v úterý - syn odjížděl na skoro měsíc na soustředění+závody, tak jsem tam šla pro sladký proviant - 20 čokoládiček Bublissimo po 3,60 a 20 celomáčených tatranek za stejnou cenu - aby mi v tom širém světě chudinka malá, skoro dvoumetrová, náhodou hlady nezemřel. ;-) Při té příležitosti jsem tam "ulovila" originál italskou ricottu, 250g kelímek za 25,- (je moc dobrá) a čerstvé krémové sýry Buco a Philadelphia, které se tady moc nevidí ani v normálních obchodech. Buco bylo výborné (ochucené rajčaty, olivami a lilkem), Philadelphia byla bylinková, čistá mi chutná víc. Ale zas na druhé straně, stálo to snad jen pětikorunu, "prochází" to až o víkendu - a už je to stejně snězené.
aida

pan Kolíček řekl(a)...

aida:
vy mě lákáte, jeden úlovek zajímavější než druhý... Zatím jsem se tam nedostal, musím si naplánovat cestu přes Krpec, ale mám to v hlavě!! :o))