čtvrtek 15. ledna 2009

Tak trochu jiný pudink


Napadlo mě, když už jsem psal o tom automatu na mléko, co si takhle připravit náš oblíbený domácí dezertík? Je snadný a hlavně máte jistotu, že jej vyrobíte ze surovin nezaneřáděných umělými barvivy a konzervanty. Uváděné množství surovin je pouze přibližné, neb mě při přípravě nikdy nenapadlo detailně je odměřovat.

Prostě vezměte dva banány, oloupejte je a rozmixujte s půl litrem mléka. Vzniklou řidší kaši propasírujte přes cedník do připraveného kastrolku (to pokud chcete mít hmotu jemnější, jinak to není nutné). Pomalu přiveďte k varu a nezapomeňte pořád míchat vařečkou. V trošce mléka rozkvedlejte vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu (Maizena, Gustin ...) a za stálého míchání ho přilívejte do téměř vařící banánové kaše, až zhoustne. Vařte až je konzistence tak akorát pudinková (je-li kaše příliš řídká, přidejte v mléce máčený škrob, v opačném případě teplé mléko) a oslaďte cukrem.

Sklenice či misky plňte střídavě měsíčky mandarinek (jeden plod na porci), teplým banánovým „pudinkem“ a kousky rozlámané čokolády (čím kvalitnější, tím líp, mně se ale osvědčila i „sprostá“ čokoláda na vaření), můžete prokládat i dětskými či cukrářskými piškoty. Celou parádu pořádně vychlaďte a ... nechte si chutnat!

PS: při poslední přípravě jsem použil mandarinky už trochu unavené – no, řeknu to rovnou, byly ve spíži už od vánočních svátků. Ale stále se daly použít a tak mě napadlo je částečně zkompotovat. Rozebrané na měsíčky a zbavené takových těch bílých vlákýnek (co si nepamatuju jak se jim správně botanicky říká) jsem je zalil trochou vody, osladil a okyselil šťávou z citronu, celé to asi deset minut mírně povařil a pak dal vychladit. Takže v té skleničce na fotce jsou použity takhle upravené plody a věřte nevěřte, byly výborné.

Rozmlsaný Kolíček :o)

4 komentáře:

Tomek řekl(a)...

Už se mi sbíhají sliny. Jak jde o sladké, tak to vždy hned vidím živě a v barvách - a taky skoro cítím tu vůni :)
Ta bílá vlákna nevím jak se jmenují, ale připomnělo mi to dětskou větu "Co to do těch mandarinek dávaj?" z komentářů pod článkem Jak se dělají mandarinky bez pecek?

pan Kolíček řekl(a)...

Tomek:
jenže mně už není 7!!! - ikdyž, někdy si tak připadám :o))) Díky za upozornění na ten článek :o)

Anonymní řekl(a)...

A to už je starý článek :) Trochu jiný pudink se mi moc líbí. Jenom to mléko budu muset použít obyčejné. A vůbec, na to, že je leden - měsíc diet, se všude cukruje ostošest :)

pan Kolíček řekl(a)...

vlaďka:
no já myslím, že se nic nemá přehánět - ani ty diety :o))