pondělí 12. ledna 2009

Automat


Už jsem viděl automaty na ledasco, ale tenhle mě fakt dostal.

Projížděli jsme malou vesničkou Osvětimany nedaleko Uherského Hradiště a najednou koukáme, na jednom z domků vám visí nápis Automat na mléko Non stop a pod ním, ve zdi zasazená, malá prosklená dvířka. „No to je dobrej fór, co už si lidi nevymyslí, asi z toho za pár kaček vypadne krabice mlíka“, řekli jsme si a jeli dál. Ale nedalo nám to, ještě před koncem vesnice jsme otočili auto a rozhodli se tu zvláštnost prozkoumat.

Po otevření žlutě orámovaných dvířek jsme se už skoro váleli smíchy. Za nimi je totiž chován fakt regulérní automat na stáčené mléko. Normálně do něj vhodíte pár mincí, přistavíte vlastní láhev, zmáčknete tlačítko a automat vám do ní „načepuje“ přesně tolik mléka, kolik jste si zaplatili. Mince se nevrací. Za to si po zmáčknutí jiného tlačítka můžete láhev předem propláchnout. „Tak to za zdí určitě sedí ženská a lije do té mašiny krabicový mlíko z Lídla“, zavtipkovali jsme a schválně ten bílý zázrak ochutnali. A světe div se, krabicově rozhodně nechutnalo, bylo vynikající.

Připomínalo mi čerstvě nadojené mléko jaké jsem coby robě pil u tety na venkově. Jen bylo poctivě vychlazené. Hned mi naskočila představa chudáka krávy stojící za zdí, ze struků jí vedou hadičky a ona nadojí kolik je třeba ... Blbost - zahnal jsem myšlenku, opsal si telefonní číslo na majitele automatu pana Koukala a druhý den mu zavolal. Byl velice ochotný a celý zázrak mi vysvětlil. Za zdí je chladicí zařízení a v něm šedesátilitrový barel plný čerstvého mléka od jeho vlastích krav, chovaných nedaleko místní lyžařské sjezdovky. Mléko není pasterizované a tak je nápisem doporučováno je převařit. Ale jak mi prozradil (a jak jsem se sám přesvědčil), je to spíš úlitba pro hygieniky. Mléko jsme si přivezli do Brna a dál je pili jen chlazené a jak je patrno - jsme zdrávi.

Takže, pojedete-li někdy přes Osvětimany, neváhejte a místní „mléčný bar“ vyzkoušejte. A pokud máte obavy, že tu dobrotu bez převaření neustojíte, připravte si z ní doma horký nápoj se skořicí, medem a máslem. Teď, v období kašlů a jiných „nachlazenin“, by vám mohl přijít vhod. Jako dítě jsem ho nesnášel, ale v dospělosti jsem mu přišel na chuť. A víte proč? Přidávám si do něj pořádnýho panáka rumu :o))

Kolíček :o)

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jééé to je super. Moc se mi to líbí. Díky za tip. Já mlíko moc nepiju, ale jen proto, že to kupovaný se prostě pít nedá. Tohleto je úplně jiná záležitost:-) zdraví Ája

Anonymní řekl(a)...

Tak to je super! To jsem taky ještě neviděla ani neslyšela. Automat... jsem nikdy čerstvé mléko přímo od kravičky nepila. Ale o "medvědím mléce", tj. mléce s rumem, jsem už slyšela hodně :-))) S tím máslem to děláte dobře...

Jak tady: http://mlsnakocka.blog.cz/0901/cesta-na-severozapad-napoj-ktery-zahreje

PS: Ale Bramborka Netopýrková by asi to mléko měla mít převařené... možná

P. :-)

Anonymní řekl(a)...

Jen mě ještě napadá, že je velká škoda, že jsem to nevěděla v létě. Byli jsme na dovolené kousek odtam. Mohli jsme se napájet čerstvým mlíčkem celý týden. Z Brna je to krapet z ruky. Ája

pan Kolíček řekl(a)...

Ája:
nezoufejte, není všem dnům konec, třeba do těch končin ještě někdy zabloudíte :o))
Papaja:
Jéje, to sou mi náhody, jestli ona to není telepatie - dva blogy a skoro stejnej nápad :o)) Brambora mlíko nedostává vůbec, bůh ví, co by to udělalo s jejím zažíváním, to už spíš tvaroh. Za to jí dávám rybí tuk, to jí jen prospívá - a na rozdíl od ostatních v domě i chutná :o))

Anonymní řekl(a)...

nápad je to skvělý, ale obávám se, že po napájení těma pseudomlíkama, co dřív shnijou jak zkysnou, by to byla docela brutální ochutnávaka... něco jak má první oliva :-D

pan Kolíček řekl(a)...

Olu:
copak, taky Vás prohnala? :o)) Mě taky překvapilo jak je dobrý - jen má fakt mírně jinou chuť, takovou neumělou, normálně kravskou, na jakou nejsme zvyklí :o)

Anonymní řekl(a)...

Tak to je fantazie! O prospěšnosti čerstvého nepasterizovaného mléka už jsem si přečetla svoje, v USA to je stejná podpultovka jako drogy - za prodej vás můžou zavřít. Ani jsem nečekala, že někde něco takového objevím, pokud si nekoupím krávu :) Opravdové mléko jsem ještě nepila, ale rozhodně je v plánu. Jen to z Brna není ani tak daleko, jako spíš špatným směrem :( Nějak to nemám na trase. Ale já si ji udělám. A pak o tom třeba taky napíšu ;) Třikrát sláva opravdovým věcem :)

pan Kolíček řekl(a)...

Vlaďka:
no my rádi všechno opravdový - doufám, že nás za to nezavřou :o))) A to mlíko zkuste - dnes jsem koukal, že o tom automatu psali už i na stránkách Podkrkonošského regionu!!! :o))

Anonymní řekl(a)...

Já jen zírám. Nejen kvůli tomu, na co všechno se dá pořídit automat, ale taky kam Vy to, pane Kolíčku, všude zabloudíte :o))
Opravdické mléko jsem ještě nikdy nepila a je fakt, že bych se asi trochu bála, že mě prožene :)
Bramboru za mne podrbejte za ušima, taková statečná holka. Já bych ten rybí tuk teda nechtěla ani za nic :)

Anonymní řekl(a)...

Já jen zírám. Nejen kvůli tomu, na co všechno se dá pořídit automat, ale taky kam Vy to, pane Kolíčku, všude zabloudíte :o))
Opravdické mléko jsem ještě nikdy nepila a je fakt, že bych se asi trochu bála, že mě prožene :)
Bramboru za mne podrbejte za ušima, taková statečná holka. Já bych ten rybí tuk teda nechtěla ani za nic :)

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se za duplicitní koment.

Anonymní řekl(a)...

Jestli chcete tip na čerstvé mléko v okolí Brna, před časem jsme pro ně jezdívali na školní statek VFU na Nových Dvorech (za přehradou odbočit doleva na Hvozdec, vstup hned vedle hlavní brány, nalevo). Za pár korun, čerstvě nadojené, jen zchlazené. Už je to ale pár let, takže nevím, jestli to ještě funguje.
Jinak ten automat, to je fajn nápad.
Na čerstvém mléku jsem vyrostla, máti měla spolužačku, jejíž rodiče jakousi souhrou náhod ještě v 70. letech soukromě hospodařili, měli pár krav, sem tam telata, dva koně, nějaká ta pole. Nejlíp mi to mléko chutnalo ještě teplé, zrovna nadojené.
aida

pan Kolíček řekl(a)...

schnytlik:
no já jí ho dávám jen občas a trošinku, nehodlám ji předávkovat Déčkem :o))
Aida:
no ne, díky za tip, to by stálo za návštěvu a report :O))) uvidím, jestli se tam dostanu, je to bezva nápad!

Anonymní řekl(a)...

Vážení,
je to realita. Jsem rád, že pan Koukal, něco takového vyrábí, budu možná jeho další zákazník na automat. Nebudu muset aspoň nad tím doumat. A lidé kolem Žďáru nad Sázavou budou mít možnost se knám zastavit, a možná ani nebudou muset k nám. Jinak u nás nějakým zpusobem přímý prodej mléka probíhá. Jestli někdo budete mít zájem ozvětese 737345876, domluva jistá. Je to velice jednoduchá věc. Podobné automaty se vyrábí i ve Švýcarsku.

http://www.brunimat.ch
http://www.newholland.com/files/tbl_s33Publications/PublicationPDF128/701/Patrners22_DOO.pdf

pan Kolíček řekl(a)...

anonymní:
a kdepak to je "u Vás"? Máte farmičku? Že bysme se k Vám třeba podívali... :o))

mr.tester řekl(a)...

Automat na mléko ANO či NE?? Hlasujte s námi:
http://www.mrtester.cz/automaty-na-mleko

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den. Automat na mléko bude brzy fungovat v Litoměřicích v supermarketu Albert. Bude se jednat a nejkvalitnější italský automat. Cena mléka bude 15Kč/l. Více na http://zdravemleko.tk/

Výrobce automatů na výdej mléka řekl(a)...

Je libo čerstvé mléko z automatu?

Výrobce mincovních automatů pro výdej mléka z Osvětiman: automatynamleko.mzf.cz