středa 22. října 2008

Vaření s Renatou I.


První lekce ze série
vaření makrobio dobrot (počítám, že dlouhodobé, vezmu-li v úvahu dobu přípravy prvního dílu) je na světě. Kamarádka Renata propůjčila vlastní kuchyň, pomohla s nákupem surovin a ochotně vařila, radila, ukazovala, odpovídala ...

Na programu byl
lehký čočkový nákyp s dýňovou omáčkou. Dýně byla vybrána zámerně, neboť právě nyní vrcholí sezóna dýní Hokkaido a tak se plní spíže a a sklepy až po povrch (není divu, nynější cena 30 - 50 Kč za kilo se postupně vyšplhá až na 80 Kč). U Renaty doma je však z nedostatku místa využitý každý prostor pro její uskladnění a já tak našel ty nejkrásnější kousky na skříni v ložnici :o)

První je na řadě
lehký čočkový nákyp: předem namočenou čočku uvaříte do měkka s kouskem řasy Wakame. Čočku rozmixujte s troškou sezamového oleje a smíchejte se zeleninou - osmahněte nasekanou cibuli a na ní poduste nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu. Nakonec přidejte podle chuti na plátky nakrájené olivy, majoránku a česnek a zahustěte ovesnými vločkami a kukuřičnou majzenou. Nákyp pečte v předehřáté troubě na 180 ve vymazeném a vysypaném pekáči asi 15 až 20 minut (dokud se nezačne nákyp odlepovat od stěn pekáčku).




Pokud se vám začala pomalu točit hlava z použitých postupů a ingrediencí, vězte, že bude hůř. Jdeme na
dýňovou omáčku: na sezamovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli, osolte a přidejte na kostky nakrájenou dýni (pro tři osoby z dýně vykrojte kus velký asi jako ruka - měřeno od zápěstí po konečky prstů). Podlejte vodou, ještě jednou jemně osolte a duste asi čtvrt hodiny do měkka. Pomixujte, podle potřeby nařeďte vodou, přidejte čerstvě strouhaný křen (asi 3 cm), dochuťte umeoctem a zjemněte sojovou smetanou - asi půl deci.






Nezbytnou součástí pokrmu je
salát z červené řepy: celou řepu vařte asi půl hodiny ve slupce, tu posléze sloupněte a řepu najemno nastrouhejte. V misce smíchejte s troškou umeocta, utřeným česnekem a lžící tofunézy.

Uf uf, jdeme do finále - příloha:
rýžové nudle, výhodou je, že se nevaří, jen je šoupnete do vřelé vody a čekáte až budou al dente :o)

Mé dojmy? Nadšení! Nákyp získal díky kořenové velice neobvyklou, ale příjemnou chuť, navíc za pár hodin po uvaření ztuhne natolik, že si jej můžete naložit mezi chleby k odpolední svačině. Dýňová omáčka byla spolu s křenem lahodná a dodá jídlu ty správné grády. Místo křenu můžete použít i zázvor, ale netestoval jsem. A salát z řepy je rychlý a chutný a hlavně ho můžete připravit kotel a zobat večer u televize.

Celé kulinářské odpoledne bylo zakončeno v blízké hospůdce u piva (vyjma nezletilých účastníků) a přidán byl i následující slovníček pojmů:
  • veškeré použité suroviny zakoupíte v prodejnách zdravé výživy
  • umeocet: slano-kyselá přírodní šťáva do salátů, omáček, polévek ... podporuje trávení a eliminuje únavu
  • řasa wakame: obohatí pokrm o minerály a pomůže našim střevním zatáčkám k jeho lepší stravitelnosti, doporučená denní dávka je kousek o velikosti poštovní známky
  • dýně hokkaido: chutná, nutričně cenná odrůda dýně má nasládlou chuť a hodí se k všelijakému užití - omáčky, polévky, zapékání ...
  • kukuřičná majzena: sypký přípravek sloužící k zahušťovaní pokrmů sladkých i slaných
  • sojová smetana: prodává se i v tekutém stavu a při vaření nahradí klasickou smetanu, svým složením není úplně makrobiotická, avšak neobsahuje žádné živočišné tuky a bílkoviny
  • tofunéza: další oblíbená náhražka klasické pouchutiny, hádejte jaké :o)


Doufám, že další lekce makrobio vaření proběhne dříve než zamrznou rybníky, protože jsem byl moooc mile překvapený a nadšený!

Kolíček

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

pane Kolicku, uplne ze vseho nejvic se mi libi to stehynko :)))
Mozna prubnu ten nakyp, ale z neceho mene hnedeho ;)

Anonymní řekl(a)...

Když se to umí uvařit, tak to je určitě dobrota. A ta Vaše kamarádka vypadá, že to umí :-) Přiznám se, že bych takhle kompletní jídlo moc ráda ochutnala a nebo i klidně jedla několik dnů za sebou. Pokud by mi to ale někdo připravil. Nevím proč, ale většinou mi ty přípravy takových jídel připadají děsně složité.
Dnes máte obzvláště pěkné fotečky! :-)
P.

Anonymní řekl(a)...

No vypadá to skvěle, ale sama bych si z toho troufla tak na ty nudle:-). Ája

pan Kolíček řekl(a)...

schnytlik:
to stehýnko z čočky byla taková lehká provokačka pro Renatu - doufám, že to pochopila :o) A nákypu se nebojte - ta hnědá sice vypadá na fotkách vždycky posránkově divně, ale výsledek stojí za to :o))
papaja:
díky za pochvalu, ono taky bylo obzvlášť pěkné sluníčko :o)) K té složitosti - myslím, že se to zbytečně přehání. Připadá mi, že ty recepty vypadají složitě protože makrobiotici okolo toho moc namluví, ale jak jsem viděl Renatu, měla to šupšup. Ale, samozřejmě, upečení bůčku je jednodušší :o))
ája:
ale ne , fakt je to pohoda - spíš jsem se divil, jak málo nádobí po tom vaření zbylo - já bych měl horu kastrólů a pánví a vůbec hroznej bordel kolem

Anonymní řekl(a)...

To stehynko je nahodou supr vtip a navic krasne povedeny, uplne umelecky dilo :D
uz jsem se rozhodla, cocka nakyp bude v pondeli - po víkendovem hodovani snad bude prijat s mensim odporem, jo a bude ze zlute nebo cervene cocky :))) zbytek radeji vynecham, ryzanudle by mi mohly upravit uces - muj mily je desne nerad :)))
krasny vikend

pan Kolíček řekl(a)...

schnytlik:
jéžiš, no než byste chodila plešatá, to je raději vynechejte :o)) Pěkný veekend a hodně štěstí při pondělním čočkování :o))