pondělí 13. října 2008

Návraty

Minulý týden jsem víc proležel a propotil než odpracoval a tak jsem měl mezi pojídáním prášků a pití čajíků trochu času vyzkoušet dva extrarychlé a supersnadné recepty, kterými se zároveň vrátím k oskorušo-jablečné reportáži.

Začnu sladkým jídlem - jablečným pyré. Dámy, jež projevily zájem o úhledné, různě tvarované jablečné jednohubky z fotografií snad potěším následující radou, kterak aspoň trochu pohnout těmi hromadami jablek ve sklepích a spížích, tím krásným podzimním nadělením:

¾ až 1 kg jablek okrouhejte, odstraňte jádřince, nakrájejte na kostky a v kastrolu rozvařte podlité ½ litrem vody až vám z toho vznikne kaše. Přidejte dle chuti šťávu z citronu a cukr, míchejte do rozpuštění. V trošce vody rozmíchejte 2 vanilkové pudingy a přilijte je ke vzniklé kaši. Vařte do zhoustnutí - jako klasický puding. Dno dortové formy vystelte piškoty a vše zalijte připravenou hmotou (tu můžete piškoty i prokládat). Po zchladnutí a ztuhnutí krájejte buď jako já na klasické klínky nebo kostky, ale můžete pomocí vykrajovátek vytvářet i jiné tvary - jako to bylo na zmíněných fotografiích.

Druhý recept vznikl experimentováním se zbylými plody oskoruší. Neměl jsem jich k dispozici tolik jako kamarád Michal (majitel jednoho velkého stromu), který z nich uvařil džem (tedy z toho co nenaložil do sudu na kvas) a tak jsem vyzkoušel klasický recept osvědčený na zužitkování zbylých švestek. Lze (stejně jako švestky) použít plody čerstvé i sušené. Postup zvládne snad i cvičená vrána a tak jsem si na něj troufl i já, jinak mořen chorobou.

Vezměte oskoruši (nebo švestku), obalte ji plátkem chutné slaniny, spíchněte párátkem a opečte nasucho na rozpálené pánvi. Při použití sušených švestek se občas doporučuje nechat je přes noc máčet v portském, já to se sušenou oskoruší vyzkoušel, jen jsem zvolil víno v barvě bílé (zdálo se mi příhodnější). Musím uznat, že obě varianty, suchá i mokrá (tedy čerstvé i sušené a máčené plody), měly něco do sebe, já osobně bych dal přednost kombinaci s portským. Jestli se někdy dostanete k těmto zajímavým plodům, schválně tuto chuťovku vyzkoušejte.

Kolíček

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zase krása! Tu jablečnou dobrotu znám, tak se přece jen dám doma do sladkého. Jsem tak trochu "nepečící", tak tohle je něco pro mne. Kdybychom k tomu všemu ještě měli jíst dortíky... :-) Vždyť je to vlastně samé ovoce, ne? :-)))
Švestky ve slanině jsou naše velmi oblíbená pochoutka. Největší problém bývá sehnat tu správnou slaninu - myslím tím míru "prorostlého" i tvar.

http://mlsnakocka.blog.cz/0803/svestky-ve-slanine

Jinak Vám, pane Kolíčku, přeji pevné zdraví :-)
P.

Anonymní řekl(a)...

Krása, to jsem neznala. Teda znala ve formě kdy tam ty kousky jablek jsou i vidět a případně se do toho přidá červený rybíz nebo brusinky pro kontrast, to je samozřejmě oblíbený dětský dort, ale rozvařit to na úplnou kaši nás posouvá do vyšších kulinářských sfér :)
A já zrovna dneska ty jablka s pudingovým práškem a hrozinkami v rumu nacpala do štrůdlu. Ten ovšem taky není k zahození :)

pan Kolíček řekl(a)...

papaja:
díky díky, již je lépe :o)Líbí se mi postoj "jak je v něčem ovoce či zelenina, zásadně se mění hodnota připravovaného pokrmu" :o))) Jo a s tou slaninou - zcela chápu vaše stesky, já ji na oskoruši musel řezat příčně i podélně, taková to byla velká anglická mrcha... :o)
vlaďka:
no štrůdl je výborný snad se vším, zatím jsem nepoznal náplň, jež by mě zcela sklamala. A až budete jablka rozvařovat na kaši, klidně tomu pomozte metličkou nebo nakonec mixérem - výsledek vždy připomíná amarouny :o))

Anonymní řekl(a)...

výsledek vždy připomíná amarouny :)
teda pane kolíčku, na co vy nepřijdete! :D krásná reportage, krásné recepisy, já asi budu muset na jabka (mimochodem, moc si cením hlavně toho jablečného neboť stále dumám, jak na ty krásně tvarovaný kousky... :D)

pan Kolíček řekl(a)...

snytlik:
když já si při tom vzpomněl jak sem si hrál jako malej na Návštěvníky děláním amarounů z pudinku s vodou místo mlíka a se sirupem - no pako :o))) Ale na té jablečné slávě místo piškotů použili nějakej korpus - to sem moc nezkoumal...