úterý 14. října 2008

Brněnská BIO jízda


Přiznám se, že nejsem v jádru praktikující makrobiotik a biokulinář, jsou však chvíle, kdy se rád nechám nalákat na bio vlnu. Moje exkolegyně je mile zanícená makrobiotička, která dokáže s velkou dávkou grácie povídat o výhodách umeoctů, špaldové mouky, dýní hokkaido ... a já ji vždy rád poslouchám a myslím na to, jak bych to všechno spojil s dobrým kuřecím steakem nebo uzeným od maminky :o)

U vína její přednáška a moje myšlenky zpravidla vyústí v diskuzi o tom, jak přeformátovat knedlo-vepřo-zelo na polento-tofu-pikls a většinou skončíme u plánu, že v dohledné době navštívíme vybranou brněnskou prodejnu se zdravou výživou, nakoupíme, uvaříme a porovnáme. Ovšem ráno po vydařeném večírku se ideje rozplynou vlivem pracovních povinností a nedostatku elánu.

A tak jsem se rozhodl převzít iniciativu - milá Renato koukej! Díky kamarádce Šárce jsem se dozvěděl o útulné prodejně bio ovoce a zeleniny Tři sudičky, která minulý měsíc oslavila rok svého působení. Malá, ale naše chtělo by se říct. Na ploše velikosti garáže pro velorex najdete vše pro spokojený život biomilce (viděno očima nadšeného laika). Na policích jsou vyskládané všelijaké pochutiny - čerstvé bio pečivo, oříšky, octy, koření, mouky, luštěniny, sladké dobrůtky, mošty, víno, v lednici se chladí pomazánky, tvaroh, jogurty ... hodí se i k přírodě šetrné mycí prostředky, konopné masti, literatůra a to vše (pro potěchu oka) doplněné šperky, taškami, plstěnými náramky ...





To hlavní se však rozkládá před policemi - bedýnky s bio ovocem a zeleninou nadchnou svojí svěžestí - žádné bio-plesnivé a olezlé seschliny, jaké je občas vidět v některých "zdravoprodejnách". V nabídce jsou například křupavá jablíčka, čerstvá mrkev a petržel, brambory (téměř na vánoční salát), voňavý česnek a vrcholem všeho nádherné barevné dýně hokkaido - brzy můj tip na vaření.

Milá slečna prodavačka po všetečných otázkách přidala tip na nově otevřenou restauraci Zdravý život na Jaselské ulici. Spěchali jsme tedy okouknout nový přírustek do brněnského kulinářského nebe, ale na místě zjistili, že kdo pozdě chodí sám sobě škodí. Funguje od půl jedenácté do půl třetí a poté je (o hodinu a půl později) otevřena jako čajovna. My stáli před zavřenými vrátky ve tři. No nenas... to? :o)

A jako P.S. přidávám horké informace z prodejny Cheesy na Pekařské. Kráter před prodejnou, mající rozměry hřiště na minigolf, zabránil minulý víkend stěhování do nového působiště. Vlastní nohou jsem však vyzkoušel pevnou půdu na staveništi a uvěřil jsem slovům slečny prodavačky, že příští týden najdeme Chessy na Minské ulici - už se těším na první návštěvu a foto!

Praktické informace na závěr:
Mějte se hezky a v biokvalitě! Kolíček :o)

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Co všichni furt mají s tím bio? Připomíná mi to ten vtip, jak dědeček s babičkou sedí pod slunečníkem, kolem nich si hrajou andělíčci, hraje nebeská hudba... a dědečka říká: "Nebýt té tvé blbé zdravé výživy, tak už jsme tu mohli patnáct let být!" :-D

Vedle našeho podnájmu jsem objevila prodejnu zdravé výživy, v porovnání s cenama v Břeclavi je to kupodivu skoro nastejno, koupila jsem si tam univerzální čištič Ecover - bomba (za 60 kč). Jinak tam mají spíš ty trvanlivé věci a nějaké ty sójové jogurty a podobné, ale poměrně slušný výběr... Je to na Kolišti 5 tuším :-)

pan Kolíček řekl(a)...

olu:
:o)))) opět jste mě rozesmála a zároveň potěšila, Váš skepticizmus chápu a často sdílím (citát z Vašich stránek "bylo to jalové až hrůza" je můj oblíbený), prostě všeho s mírou. Ale je fakt, že když ochutnám zeleninu vypěstovanou bio (třeba od mých rodičů - nechce se jim vyhazovat peníze za hnojivo a tak to málo co na chalupě vypěstují s podporou sousedova hnoje musí být bio chcačky-nechcačky), tak to většinou má výrazně lepší chuť než běžná, práškama vyhnaná produkce. Jo a ani jsem netušil, že máte v Brně podnájem - tak to se možná potkáváme :o)) Zdravka je na kolišti docela dlouho, začínali jako čajíčkárna, ale já tam nechodím - je to nějak z ruky - tak ani neznám jejich sortiment.

Anonymní řekl(a)...

No co k tomu dodat? Už jen mé obvyklé ať žije zelňák :) A myslím trh, ne placku ;) Ačkoliv ani placka není k zahození. Ale bio nebio, hlavně když nás nebijou, ne?
Na to, že už jsem dneska spálila dvě jídla, jsem nějak jedla vtipnou kaši :)
O Pellicově jsem nevěděla, nějak to nemám na trase. A oni předělali hospodu na zdravou restauraci? Filozofové budou jíst zdravě? A sociologové taky. Za chvilku ti studenti ani nebudou mít kam chodit na pivo :)

pan Kolíček řekl(a)...

vlaďka:
jasan, zelňák jede :o)) Pellicova - někde v těch místech bývala před X-lety roztomilá prodejna netuctových lůžkovin (jinde kytky, zde zajímavý barevný a geometrický kombinace), ale kdybyste mě zabila, nevybavím si, jestli je to ten samej prostor. A s bývalými nájemci Pegasu na Jaselské to prý nějak haprovalo, proto ta změna - navíc je dnes mezi studentkami dost v módě jíst a žít BIO... :o)))

Anonymní řekl(a)...

Chcačky nechcačky? Bať, přírodní hnojivo je nade vše... A souhlasím, že ovoce a zelenina od rodičů - prarodičů (tedy zadarmo a bez práce) je nejlepší :-)))
Jo, už su polobrňák, akorát nemám počítač, nemám kuchyň, napravuje se, žranici budu muset zase rozjet ;-)