No není jich ve městech zrovna moc. Alespoň v Brně, nepočítám-li parky, se to tou drobotinou příliš nehemží. Mám na mysli ptáčky. V centru narazíte leda tak na holuby, sýkorku jsem nepotkal už ani nepamatuji – a to, když jsem byl malý, se jich na dvorku našeho činžáku slétal docela slušný počet (k nelibosti mámy, která tam sušila prádlo). A nebylo to před válkou, stačí se otočit nějakých třicet let zpět. Zima jim taky příliš nepřidá a to jsme teprve v půlce.
A tak jsem měl radost, když jsem po dlouhé době prošel parkem na Kolišti v Brně a narazil tam na slušné množství ptačích krmítek. Jsou vzorně zavěšená z větví, aby se k nim nedostaly kočky a nesežraly tak ptáky dřív, než sami něco sezobnou. Krmení v nich bylo různé, od zrní a semínek, přes zbytky tvrdého pečiva až po kousky jablek. Vlastně ani nevím, kdo tam krmítka umístil, prý správa městské zeleně, ale jistě to nevím. A taky jsem slyšel, že v brněnských Lužánkách, nejstarším parku v republice, je taky několik krmítek.
Tak až půjdete o víkendu na procházku do oblíbeného parku, vezměte s sebou do kapsy trochu semínek, třeba těch, co se vám doma odrolí z pečiva, a nasypte je do připravených ptačích restaurací. Asi vám za to hned nikdo nepoděkuje, ale počkejte do jara, určitě vám za tu dobrotu nějaký opeřenec s chutí zapěje. Možná i díky ní tu zimu přežije.
A když se vrátíte ze zimní procházky a budete pořádně vyhladovělí, připravte si třeba plněné rolky na houbách – jak jinak než z ptáčka, ale tohohle v parku nepotkáte :o) Zde je ověřený recept:
Kuřecí prsa bez kůže rozkrojte naplocho, ale nedokrojte je až do konce a rozevřete, jako byste otevírali časopis. Vzniklý plát masa lehce naklepejte, osolte, opepřete a poklaďte jarní cibulkou a trampskou cigárou – obojí pokrájejte podélně na dlouhé proužky. Celé to srolujte jako spacák, převažte potravinářským provázkem a naskládejte do pekáčku. Ještě jednou posolte, opepřete, obsypejte nakrájenou cibulí, nahrubo nasekaným česnekem, okořeňte špetkou sušeného tymiánu a šalvěje a přidejte sušené houby - na fotce je nehledejte, zapomněl jsem je při focení přisypat a potom to doháněl :o)
Rolky můžete ještě poprášit mletou paprikou, ale pozor, ať se vám při pečení nepřipálí. Vše podlijte vodou či vývarem (pokud máte po ruce otevřenou lahev bílého, můžete ho malinko přidat) a zakryté dejte péct do rozehřáté trouby asi na dvacet minut. Potom odkryjte a dalších patnáct až dvacet minut dopékejte a nezapomeňte občas přelít výpekem Jako přílohu doporučuji bramboráčky, nemá to s nimi chybu.
Dobrou chuť vám i ptáčkům v parcích přeje Kolíček