čtvrtek 2. července 2009

Taková drobnost


Znalci vína a všemožných roztodivností kolem něj se mi teď možná budou smát, ale já z toho měl opravdu radost. Když jsem byl na mikulovském koštu vína, potkal jsem tam pána co prodával
koštýře. Takové ty skleněné nádoby (v podstatě roura s baňkou nahoře) na natahování vína ze sudu či demižonu. Vzpomněl jsem si při tom na své dávné pokusy s tímto náčiním - koštýř, který jsem tenkrát držel v rukách, byl úplně obyčejný a ve své jednoduchosti vlastně dokonalý. Dlouho myslel, že na takové věci není moc co zlepšovat. Jak jsem se mýlil! Ten mikulovský stánkař měl na svém pultíku kromě těch klasických také dva typy koštýřů, které mě dostaly. Snad z mých fotek bude dostatečně jasné co jsem na nich obdivoval.

Ten první měl ve spodní části dovnitř roury vpravenou zabroušenou skleněnou zátku. Takže člověk při jeho používání nemusí spodní otvor koštýře stále ucpávat prstem a víno tak z nádoby neuteče. Při rozlévání do sklenic stačí jen lehce zátkou zatlačit na vnitřní stěnu sklenice a víno už teče pěkně samo tam kam má.

U toho druhého je stejný problém vyřešen úplně jinak. Skleněná trubice je vytažena až do těla baňky, víno se do baňky dostává přepadem. Nevrací se tak zpět do trubice a z koštýře se potom rozlévá boční hubičkou - jako když naléváte z klasické čajové konvice. Jen si přitom musíte dát pozor abyste trubicí nesejmuli někoho či něco za vámi.
No nevím jak vy, ale já byl z těch vychytávek úplně paf.

Pokud jste si práci s koštýřem ještě nikdy nevyzkoušeli, zkuste zavítat v sobotu 4. 7. do Velkých Pavlovic na již tradiční akci Víno v oranžovém nebo v neděli 5. 7. do Moravské Nové Vsi na Den otevřených sklepů. Třeba vás to nechají v některém z otevřených sklepů vyzkoušet. A pokud ne, aspoň ochutnáte výborná vína.

Ta můžete koštovat i 4. 7. v Boleradicích na na akci zvané Neuburské - tajemství odrůd moravských vinic či 5. 7. v Sedlci na Festivalu sedleckých vín.

Pokud jste nabili dojmu, že máte letos už vypito dost, zavítejte 4. 7. do Dyjákovic u Znojma na Topinkyádu - vzpomínáte, loni jsem zde o ní psal.

A nebo v neděli 5. 7. do přírodního divadla v obci Hlína nedaleko moravských Ivančic. Místní ochotnický spolek zde vloni uváděl vlastní a skvělé nastudování hry Noc na Karlštejně, letos se divákům předvedou v kultovním Mrazíkovi.


Krásný prázdninový víkend přeje Kolíček :o)