Na stejné brněnské ulici jako nedávno zmíněná Chilli se nachází ještě jedna cizokrajná restaurace a to řecká - Zorbas.
Navštívil jsem ji už vloni a byl nadmíru spokojen - perfektní obsluha sympatického a snad i rodilého Řeka (usuzuji z toho, jak hbitě vyslovoval názvy jídel v originále), který znalecky doporučil co okusit z tradiční řecké kuchyně a co zrovna nemají z důvodu dodávky čerstvých potravin přímo z Řecka. Já však vsadil na jistotu a zavzpomínal jsem na dovolenou v Řecku- pochutnal si na GYROS MEGA (rožněné vepřové maso pěkně se vším všudy - tzatziky, hranolky a pita) a k tomu popíjel samozřejmě retsinu.

Jako hlavní chod jsem si vybral tradiční MUSAKU - zapékané brambory s lilkem, masem a bešamelem a k tomu kopa hranolek. Fuj! Na talíři byla kostka ohřáté hmoty z které pomalu tekla mastnota, bešamel taktéž nacucaný omastkem až po povrch, o čerstvém zapékání se nedalo mluvit. Zeleninová ozdoba položená na notně unaveném listu salátu s nahnědlým okrajem, posypaná jak já říkám "zeleným smetím" - sušenou petrželkou. Tento nešvar si kuchař neodpustil u všech servírovaných jídel. Vydržel jsem asi pět soust, která jsem chtěl zapít druhým pivem, leč prý jim právě došlo!
Kamarád si objednal KALAMARI ME KASSERI - grilovaná sépie plněná sýrem a salát PIKANTIKI - brambory, paprika, cibule, česnek, hořčice a olivový olej. Zatímco mě kapalo mastné od pusy on odbíhal na záchod vyplivnout první sousto sépie. To jsem viděl prvně v životě. Ale hrdinně jsem také okusil, abych mohl dosvědčit případnou otravu jídlem. Ta chuť gumy s petrolejem se mi vrací doteď. Sépii jsme tedy nechali vlastnímu osudu, na talíři pod ní se podezřele zvětšovala louže bílé vody. Chuť by mohl spravit salát, že? A zase omyl :o) Kousky brambor uvařených na stupěň "za půl minuty máme bramborovou kaši" byly obaleny hořčicí tak důkladně, že ucítit v něm cibuli, česnek nebo papriku bylo takřka nemožné.
Ale aby nebylo všechno špatně, dalšímu u stolu přinesené GAVROS SAGANAKI - ančovičky na pánvi chutnaly, i když byly podle něj trošku více ostré. Salát CHORIATIKI - ovčí sýr, rajčata, okurky, paprika, cibule a oreganem, olivami a olivovým olejem, byl podle něj a jeho přítelkyně jedlý, vadou na kráse byla jen cibule - některé kolečka měly skoro půl centimetru a přesolená pita k dost slanému sýru (mně však pita chutnala, byla čerstvě opečená a zahnala hlad).
Pilo se pivo plzeňské - než došlo, mělo správný říz. Přítomná dáma okusila retsinu a byla spokojená.

Restaurace ZORBAS, Sokolská 4, Brno
otevřeno: pondělí až neděle od 11 do 23 hodin
restauracezorbas.cz
Zklamaný Kolíček!
3 komentáře:
Zelené smetí je naprosto přesný výraz! (A taky to tak vypadá!) V sušeném stavu je petrželka nejhorší "koření", co znám.
P.S. Ale ta petrželka na tom jídle nebyla zdaleka to nejhorší...
Milá Yvo, to opravdu nebyla :o)
Okomentovat