Minulý týden jsem víc proležel a propotil než odpracoval a tak jsem měl mezi pojídáním prášků a pití čajíků trochu času vyzkoušet dva extrarychlé a supersnadné recepty, kterými se zároveň vrátím k oskorušo-jablečné reportáži.
Začnu sladkým jídlem - jablečným pyré. Dámy, jež projevily zájem o úhledné, různě tvarované jablečné jednohubky z fotografií snad potěším následující radou, kterak aspoň trochu pohnout těmi hromadami jablek ve sklepích a spížích, tím krásným podzimním nadělením:
¾ až 1 kg jablek okrouhejte, odstraňte jádřince, nakrájejte na kostky a v kastrolu rozvařte podlité ½ litrem vody až vám z toho vznikne kaše. Přidejte dle chuti šťávu z citronu a cukr, míchejte do rozpuštění. V trošce vody rozmíchejte 2 vanilkové pudingy a přilijte je ke vzniklé kaši. Vařte do zhoustnutí - jako klasický puding. Dno dortové formy vystelte piškoty a vše zalijte připravenou hmotou (tu můžete piškoty i prokládat). Po zchladnutí a ztuhnutí krájejte buď jako já na klasické klínky nebo kostky, ale můžete pomocí vykrajovátek vytvářet i jiné tvary - jako to bylo na zmíněných fotografiích.
Druhý recept vznikl experimentováním se zbylými plody oskoruší. Neměl jsem jich k dispozici tolik jako kamarád Michal (majitel jednoho velkého stromu), který z nich uvařil džem (tedy z toho co nenaložil do sudu na kvas) a tak jsem vyzkoušel klasický recept osvědčený na zužitkování zbylých švestek. Lze (stejně jako švestky) použít plody čerstvé i sušené. Postup zvládne snad i cvičená vrána a tak jsem si na něj troufl i já, jinak mořen chorobou.
Vezměte oskoruši (nebo švestku), obalte ji plátkem chutné slaniny, spíchněte párátkem a opečte nasucho na rozpálené pánvi. Při použití sušených švestek se občas doporučuje nechat je přes noc máčet v portském, já to se sušenou oskoruší vyzkoušel, jen jsem zvolil víno v barvě bílé (zdálo se mi příhodnější). Musím uznat, že obě varianty, suchá i mokrá (tedy čerstvé i sušené a máčené plody), měly něco do sebe, já osobně bych dal přednost kombinaci s portským. Jestli se někdy dostanete k těmto zajímavým plodům, schválně tuto chuťovku vyzkoušejte.
Zase krása! Tu jablečnou dobrotu znám, tak se přece jen dám doma do sladkého. Jsem tak trochu "nepečící", tak tohle je něco pro mne. Kdybychom k tomu všemu ještě měli jíst dortíky... :-) Vždyť je to vlastně samé ovoce, ne? :-)))
OdpovědětVymazatŠvestky ve slanině jsou naše velmi oblíbená pochoutka. Největší problém bývá sehnat tu správnou slaninu - myslím tím míru "prorostlého" i tvar.
http://mlsnakocka.blog.cz/0803/svestky-ve-slanine
Jinak Vám, pane Kolíčku, přeji pevné zdraví :-)
P.
Krása, to jsem neznala. Teda znala ve formě kdy tam ty kousky jablek jsou i vidět a případně se do toho přidá červený rybíz nebo brusinky pro kontrast, to je samozřejmě oblíbený dětský dort, ale rozvařit to na úplnou kaši nás posouvá do vyšších kulinářských sfér :)
OdpovědětVymazatA já zrovna dneska ty jablka s pudingovým práškem a hrozinkami v rumu nacpala do štrůdlu. Ten ovšem taky není k zahození :)
papaja:
OdpovědětVymazatdíky díky, již je lépe :o)Líbí se mi postoj "jak je v něčem ovoce či zelenina, zásadně se mění hodnota připravovaného pokrmu" :o))) Jo a s tou slaninou - zcela chápu vaše stesky, já ji na oskoruši musel řezat příčně i podélně, taková to byla velká anglická mrcha... :o)
vlaďka:
no štrůdl je výborný snad se vším, zatím jsem nepoznal náplň, jež by mě zcela sklamala. A až budete jablka rozvařovat na kaši, klidně tomu pomozte metličkou nebo nakonec mixérem - výsledek vždy připomíná amarouny :o))
výsledek vždy připomíná amarouny :)
OdpovědětVymazatteda pane kolíčku, na co vy nepřijdete! :D krásná reportage, krásné recepisy, já asi budu muset na jabka (mimochodem, moc si cením hlavně toho jablečného neboť stále dumám, jak na ty krásně tvarovaný kousky... :D)
snytlik:
OdpovědětVymazatkdyž já si při tom vzpomněl jak sem si hrál jako malej na Návštěvníky děláním amarounů z pudinku s vodou místo mlíka a se sirupem - no pako :o))) Ale na té jablečné slávě místo piškotů použili nějakej korpus - to sem moc nezkoumal...