A pokud říkám co nejdřív, tak to myslím opravdu vážně! Výstava totiž končí už tuto sobotu, 15. 3. 2008, a bylo by moc škoda, kdyby jste ji propásli. Začala sice už v půli ledna, já se o ní ovšem dozvěděl až před týdnem a ještě tento víkend na ni rychle spěchal. A jsem opravdu rád že jsem to stihl – otevřeno mají totiž jen od středy do soboty.
Je to snadné: přijdete na docela škaredé, šedivě kamenné náměstí Svobody, otevřete prosklené dveře galerie, vstoupíte do malého prostůrku recepce, usměvavá slečna či příjemný starší pán vám prodají vstupenku za pouhých 30 korun a vy sestoupíte po točitých železných schodech do
suterénu. A tam přestanete dýchat. Ocitnete se totiž v pohádce ...
Na nevelké ploše (prostor se sestává ze tří místnůstek) a pod klenutým stropem z neomítnutých cihel spatříte spoustu skleněných vitrín a v nich krásně nasvícené poklady – světově unikátní umělecká díla z Japonska a Číny, shromažďovaná v panských sbírkách na hradech a zámcích jižní Moravy a jižních Čech od poloviny 17. století.
Uvidíte zde japonský porcelán zdobený kobaltovou barvou, barevnými emaily a zlatem s rostlinnými motivy pivoněk, chryzantém či slivoní – jen zavonět. Dřevěné lakované šperkovnice a sekretář zdobený jedinečnou technikou makie - kdy byl do ještě nezaschlé barvy sypán zlatý či stříbrný prášek. Měděné nádoby s přihrádkovým emailem cloisonné, který byl po vypálení broušen a leštěn tak dlouho, dokud nevynikly lesklé a jasné rostlinné a zvířecí vzory....
Zkrátka, je tu k vidění téměř 250 exponátů, pečlivě vybraných a vkusně vystavených, téměř ukázkově opatřených podrobnými popisky a záživným komentářem. K dokreslení atmosféry zde z reproduktorů hraje příjemně tichá východní hudba, občas doplněná nepatrným cvrlikáním ptáčků. Jak jsem říkal – pohádka. Já tu strávil přes hodinu, a ještě dlouho jsem se v myšlenkách k této výstavě vracel.
A až přijdete domů a budete si chtít ten příjemný pocit ještě umocnit, zkuste (tak jako já) pro sebe a své blízké připravit jídlo vonící dálkami a přitom připravené z nedrahých a dnes již běžně dostupných surovin – třeba KUŘE Á LA YANG KUEI FEI. Já jsem tento tento způsob úpravy kuřecího masa vyčetl z knížky Testament pana Tena od autorského tria Sís – Palát – Žáček. Objevil jsem ji nedávno v jednom antikvariátu úplně náhodou, když ji jako nezajímavou zasouval dozadu za ostatní kuchařky malý tlustý pán. Volně navazuje na známou knihu Počítání nudliček v jarní polévce, a jak píší její autoři, je to „knížka kulinářských veršů a vyprávěnek, posbíraných za dlouhé cesty do Tibetu, doplněná říkankami a výběrem z básní starých čínských mistrů o jídle a pití, jakož i recepty na přípravu exotických pochoutek“.
Zde je zmíněný recept (na 2 porce - v závorkách uvádím suroviny, které jsem, neskromně, použil já).
Potřebujete: 360g kuřecího masa z horní strany křídel, 1 káv. lž. nerafinovaného cukru (třtinový cukr), 1 káv. lž. sojové omáčky, 1 pol. lž. pálenky (slivovice), 2 vrchovaté pol. lž. nakrájených bambusových výhonků (z konzervy), 1 pol. lž. sušených hub (houževnatec jedlý a ucho jidášovo), ½ šálku sherry (portské), 1 celá cibule, špetka mletého zázvoru (šťáva z kousku čerstvého), ½ šálku vývaru (kostka), 2 pol. lž. sádla a na zálivku 1 káv. lž. sojové mouky (solamyl) a 1 pol. lž. vody.
Maso nakrájejte, spařte vařící vodou. Do pánve dejte sádlo a cukr. Když začne cukr karamelizovat, přidejte maso a trochu ho opečte. Potom přidejte pálenku, sojovku, nepokrájenou cibuli (já ji překrojil napůl a řezem obě půlky posadil do pánve – dál jsem s ní nehýbal), zázvor a vývar. Na mírném ohni povařte 15 minut. Potom vyndejte cibuli a nalejte sherry, přidejte předem ve vodě povařené houby a bambusové výhonky a znovu povařte. Nakonec přidejte zálivku a míchejte do zhoustnutí. Jako přílohu vám můžu doporučit rýžové nudle.
A ručím vám za to, že se do té pohádky zase vrátíte :o)
Dobrou chuť, Kolíček
kontakt: galeriesklepeni.cz
zvláštní, můj bratr žil v Brně 3 roky a neustále si stěžoval, že "se tam nic neděje". Ale z Vašich článků je poznat, že v Brně opravdu nuda není...
OdpovědětVymazatTo tedy není! A kdo hledá najde :o) Výstava byla opravdu úžasná až mám chuť zajít ještě jednou!
OdpovědětVymazatS tou knížkou jsem udělala to samé co pán... Když jsem ji dostala, byla jsem zklamaná, že místo veršů tam byly "jen recepty". Podruhé - jsem ji přečetla a záviděla p. Sísovi jeho zážitky. Že bych ten poklad znovu vyhledala? Díky za tip, že někdy stačí zašmátrat ve vlastní knihovně. Jena
OdpovědětVymazatJena: Určitě ji vylovte ze zapomnění Vaší knihovny, stojí zato. Recepty jsou pravda trošku exotické na suroviny, ale jak vidno z mého příkladu - všechno se nakonec nějak udělá :o)
OdpovědětVymazat